Citytrip Sint-Petersburg

28 April 2021

Tekst en fotografie: Lieke Luxembourg I Met dank aan: Bolsjoj Reizen

Rusland staat bij mij al jaren op mijn bucketlist en dan de stad Sint-Petersburg in het bijzonder. Ik had al vaak gekeken naar een rondreis door Rusland of een combinatie Moskou en Sint-Petersburg tot mijn schoonzus ineens zei: “Waarom doen we niet gewoon een citytrip alleen naar Sint-Petersburg?” Ik vond het een top idee en nam contact op met onze partner Bolsjoj Reizen, dé Ruslandspecialist. Een paar maanden later stapte ik samen met mijn schoonzus, schoonmoeder en nichtje op een KLM vlucht naar Sint-Petersburg. Zo makkelijk kunnen dromen soms uitkomen…

Mijn eerste indruk van Sint-Petersburg is: wat een hippe stad! Ons hotel zit in een zijstraat van de bekendste winkelstraat Nevski Prospekt waar we het ene leuke koffiebarretje na het andere tegenkomen. We eten een hapje bij Moskva, een modern restaurant bovenop het Nevsky Shopping Centre waar alleen maar jonge mensen zitten te eten, allemaal heel trendy gekleed. Er is een rooftopbar met uitzicht op de winkelstraat die trouwens niet onderdoet voor de Champs-Élysées of Oxford Street met vele flagshipstores in prachtige historische gebouwen met rijkversierde gevels. De volgende ochtend is deze winkelstraat zo mogelijk nog indrukwekkender als we hem helemaal aflopen richting het Paleisplein. Daar werpen we onze eerste blik op het betoverende Winterpaleis waar de tsaren gedurende de wintermaanden verbleven. In dit sprookjesachtige mintgroene gebouw huist inmiddels een van de beroemdste musea ter wereld, de Hermitage.

Hermitage

Het museum heeft een van de grootste collecties ter wereld met meer dan drie miljoen kunstvoorwerpen. Lastig om een keuze te maken dus. Wij hebben voor de komende drie dagen een gids tot onze beschikking, een vriendelijke jongen die geschiedenis heeft gestudeerd en ons alles kan vertellen over zijn stad. Best wel een luxe, maar absoluut welkom als we het immense museum binnenstappen. Hij loodst ons behendig door de tientallen zalen met duizenden toeristen langs alle hoogtepunten van het museum; het schitterende trappenhuis, de prachtig beschilderde plafonds, de verblijven van de tsaren, de beroemde gouden pauwenklok en de enorme collectie van grote meesters met een paar van de uniekste schilderijen van Rembrandt als kers op de taart.

Sightseeing

De volgende dag hebben we een hele dag sightseeing op het programma staan. We vergapen ons aan de imposante kerken en kathedralen; de Smolny Kathedraal die door dezelfde architect is ontworpen als het Winterpaleis maar nu in felblauw, de St. Isaackathedraal met zijn gigantische gouden koepel waar je ook op kan klimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad en de karakteristieke Kerk van de Verlosser op het Bloed met zijn kleurrijke uivormige torens. Deze laatste kerk ligt aan een van de prachtige grachten van de stad die tsaar Peter de Grote liet aanleggen geïnspireerd door het stadsbeeld van Amsterdam.

We bezoeken de Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting aan de Neva-rivier, van waaruit Peter de Grote in 1703 de nieuwe hoofdstad liet bouwen. In de kathedraal waar de hele tsarenfamilie begraven ligt, worden we in een kapelletje verrast met een optreden van een vijfkoppig mannenkoor. ’s Middags nemen we de metro, wat echt de moeite waard is. Het is een van de diepst gelegen metronetwerken ter wereld (met indrukwekkende lange roltrappen) en veel van de stations zijn zowel van buiten als binnen prachtig versierd. We brengen een bezoekje aan het Alexander Nevski-klooster waar elke dag nog Orthodoxe kerkdiensten worden gehouden. Let op: in alle Orthodoxe kerken moeten de dames hun hoofd bedekken, neem dus een sjaal mee.  

Bucketist ballet

’s Avonds staat er iets op het programma wat voor mij echt een bucketlist wens is; een balletvoorstelling in het betoverende Mariinskitheater, een van de beroemdste ballethuizen ter wereld. Voor de voorstelling komt het theater tot leven. Alle bezoekers zijn schitterend uitgedost en genieten van een eclair en een glas champagne. We zitten op het bovenste balkon en kijken prachtig op het podium en de orkestbak. De zaal is adembenemend mooi met gigantische kroonluchters en draperieën. Op het programma staat Don Quichot, een kleurrijke voorstelling met grootse decors en kostuums. De sfeer is geweldig, er wordt volop meegeklapt, gelachen en ‘Bravo’ geroepen. De dansers dansen de sterren van de hemel. Ik krijg er een brok van in mijn keel, zo ontzettend mooi!   

Catharina-zomerpaleis

De volgende dag maken we een excursie naar het Catharina-zomerpaleis dat een uurtje rijden buiten de stad in het tsarendorp Pushkin ligt. Het werd voornamelijk gebruikt voor audiënties en feesten en dat is duidelijk te zien. De vele balzalen moesten indruk maken op de gasten met hun overdaad aan goud, spiegels en kunst. De meest legendarische ruimte is de ‘Amber Room’ waarvan de muren volledig bekleed zijn met barnsteen in alle schakeringen van geel, bruin en rood. Ook de tuinen zijn een bezoekje waard. Vanuit hier heb je pas echt goed zicht op de enorme barokke gevel van het paleis met haar prachtige helderblauwe kleur. 

Hip, hipper, hipst

De laatste avond is alweer aangebroken en die brengen we in stijl door in een van de hipste restaurants van de stad; Cococo. Volgens een vriend die in Sint-Petersburg geboren is, is dit momenteel echt ‘the place to be’. Het is onderdeel van het ook al zo hippe SO Sofitel Hotel en staat bekend om de verfijnde Russische keuken maar met een twist. Chef Igor Grishechkin tovert elegante, smaakvolle gerechten op tafel waarbij hij door middel van zijn creativiteit een verhaal wil overbrengen uit de Russische geschiedenis. Zijn ‘signature dessert’ is een omgevallen bloempot gemaakt van chocolade die hij ‘Mom’s favorite flower’ noemt en waar de vele smaken van zijn jeugd in naar voren komen. Een heerlijke afsluiting van een geweldige citytrip!

TIPS:

Kupetz Eliseevs Food Hall is een kleurrijke winkel aan de Nevski Prospekt met een bijzondere geschiedenis. De etalage is prachtig en binnen drink je koffie tussen de uitgestalde lekkernijen.

Als je traditionele Russische gerechten wilt proberen, ga dan naar Masha and the Bear. Een schattig restaurantje waar je geniet van blini’s (pannenkoekjes met kaviaar) en pelmeni (Russische tortelini).

Singer House werd oorspronkelijk ontworpen voor de naaimachine fabrikant Singer, maar is nu omgetoverd tot boekwinkel. Eet een taartje in het hippe café met uitzicht op de Kazankathedraal.   

New Holland Island is een oud houtdepot voor de scheepsbouw. Nu is het omgebouwd tot een kunst- en cultuurpark. Een hotspot voor families met speeltuin, foodcourt en designwinkeltjes.

Voor Rusland heb je een visum nodig wat geld kost en nog best een gedoe is om te regelen. Maar sinds 1 oktober 2019 is er een gratis e-visum waarmee je tot maximaal 8 dagen in Sint-Petersburg en omgeving mag verblijven. Ideaal dus voor een citytrip! Vraag je Travel Counsellor om informatie.

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven