Culinair Slovenië in 10 tips

22 April 2021

Tekst: Harmke Kraak, harmkestraveltips.com | Fotografie: Harmke Kraak & Jezeršek gostinstvo
Met dank aan: slovenia.info

Slovenië is een klein, groen en gastronomisch land. Harmke maakte een culinaire reis naar de stad Maribor in het noordoosten, de Vipava-vallei in het westen en hoofdstad Ljubljana. Elk jaar in maart is in Ljubljana de Food Summit, een bruisend culinair festival.

NOORDOOST-SLOVENIË

1. Wijnmuseum in Maribor
Deze studentenstad in het noordoosten van Slovenië ligt aan de Drava-rivier en is omringd door wijngaarden. In de stad zelf vind je wijnmuseum The Old Wine House. Hier laat ik me rondleiden door museumgids Marco. Hij vertelt over de wijncultuur in zijn land. Na Georgië is Slovenië zo’n beetje het oudste wijnland ter wereld. Marco laat me enkele wijnen proeven, waaronder een frisse jonge van de druif Ranina van wijngoed Steyer. Ook proef ik biologische wijn. Deze is gerijpt in een amfoor onder de grond. De methode is meer dan vierduizend jaar oud en komt uit Georgië.

2. Pompoenpitolie van Kócbek
Mijn meest favoriete product uit Slovenië is pompoenpitolie! Hiervoor ga ik langs bij olieproducent Kócbek, op zo’n driekwartier rijden van de stad Maribor. Pompoenen komen van oorsprong uit Mexico, vertelt de eigenaar. Er zijn 825 soorten. Slechts één ervan is geschikt om olie van te maken. Deze oranje pompoen met groene strepen heet dan ook, niet verrassend, oliepompoen. Er zijn 33 pompoenen nodig voor één liter olie. De bruingroene olie is heerlijk in tomatensoep, door salades en op vanille-ijs. Kócbek maakt ook andere producten zoals chocola met pompoenpitten.

3. Ontbijten bij Firbas Farm
Ook op driekwartier rijden van Maribor ligt Firbas Farm, een vakantieboerderij waar je kunt helpen de dieren te verzorgen. Er zijn kippen en een aantal koeien, paarden en schapen. Ook zijn er fruitbomen en wijngaarden op het terrein. Ik ga speciaal bij Firbas langs voor het ontbijt en dat is een feest. Alles op deze boerderij is homemade, van de boter en de jam tot het brood. Er is ook zelfgemaakte worst, ham, kaas en versgeperst sap van Williams-peren. De eieren rollen zo uit de kip de pan in! De vrolijke eigenaar bakt de kakelverse eitjes naar wens… Sunny Side Up!

4. Proeverij bij Hiša Denk
Dit restaurant zit in een dorpje in de buurt van de stad Maribor. Het pand van Hiša Denk valt niet direct op in het donker, maar vanbinnen is het groot en ruim met hoge ramen. Het is minimalistisch en sfeervol ingericht. Chef Gregor Vračko serveert deze avond een tiengangenmenu van kleine en minder kleine hapjes. Er is witvis met asperge en een gang met sappige entrecote, alles even prachtig opgemaakt met eetbare bloemetjes. Natuurlijk drinken we er wijn uit Slovenië bij. Niet alleen uit de streek rond Maribor in het oosten, maar ook uit de Vipava-vallei in het westen.

 

HOOFDSTAD LJUBLJANA

5. Festival Open Kitchen
Open Kitchen heet het jaarlijkse Streetfoodfestival in Ljubljana. Het duurt de hele zomer. Lior uit Israël bedacht het. Hij is met een Sloveense getrouwd en brengt nu de keuken van zijn nieuwe vaderland in kaart. “Slovenië is klein, rijk en divers,” vertelt hij. “Het festival laat zien hoe culinair het land is.” Met zijn initiatief wil hij een breed publiek laten meegenieten van het eten van goede restaurants. Inmiddels doen tientallen restaurants mee. Bij de marktkramen kun je hun gerechten bestellen, zoals Kaiserschmarren: stukjes pannenkoek met jam en poedersuiker. Yum!

6. Kogelronde chocola
Ljubljana is een mix van barok en art nouveau. Een schitterend voorbeeld van dat laatste is de Drakenbrug uit 1901, versierd met koperen draken. Een culinaire specialiteit uit Ljubljana zijn de kogelronde chocolaatjes van chocolade-atelier Cukrček. Ze doen denken aan Mozart-kugeln. “Deze zijn beter!” zegt de verkoopster stellig. Het is melkchocola gevuld met noga en hazelnoot. De kogels in zilverpapier heten Prešernove Kroglice en zijn vernoemd naar de bekendste dichter van Slovenië, France Prešeren. Hij schreef ook het volkslied. In Ljubljana staat zijn standbeeld.

7. Traditionele rookworst
Nog een specialiteit uit Slovenië is de Kranjska-worst. Bij worstfabriek Mlinarič in een dorpje onder de rook van Ljubljana maken ze deze rookworst in groten getale. De ingrediënten zijn ham, varkensvet, zout, peper en knoflook. Kenmerkend is het houtje dat erin wordt gestoken om de twee uiteinden bij elkaar te houden. Vervolgens gaan ze de rookkast in. Traditioneel wordt de worst gegeten met dWijonmosterd, mierikswortel en stukjes brood. In Ljubljana kun je hem proeven bij Klobasarna (klobasarna.si), te herkennen aan het uithangbord in de vorm van een grote worst.

8. Dineren in de gondel
Wil je eens wat anders? Ga dineren in de gondel! Het is een ludieke ervaring. De kabelbaan waar dit kan, bevindt zich in skigebied Krvavec op 1500 meter hoogte in het Kamnik-Savinja-gebergte, niet ver van Ljubljana. Na sluitingstijd van de skipistes wordt de skilift omgetoverd tot restaurant. In elk gondeltje staat dan een gedekte tafel met wijn, brood en brandend kaarsje. De koks bereiden het eten in het gondelstation en bij het instappen krijg je het eerste gerecht geserveerd, soep. De rit naar boven duurt zo’n tien minuten, waar een nieuw gerecht volgt en zo gaat het op en neer.

 

WEST-SLOVENIË

9. Wijn uit de Vipava-vallei
Vipava-vallei is een wijnregio in het westen van Slovenië. Het landschap met glooiende heuvels doet denken aan Toscane. Ik bezoek hier wijngoed Guerila. Het gebouw is hypermodern met brede terrassen en weidse uitzichten. De droge Burja-wind blaast door de vallei met snelheden van meer dan 120 km per uur en die heeft invloed op de druiven. Wit, daar is deze vallei het bekendst om. Guerila produceert ook amberwijn, een niet te stuiten trend. Deze biodynamische oranje wijn wordt steeds populairder, al is de robuuste smaak wel even wennen wat mij betreft.

10. Sterrenlunch bij Ana Roš
Een bergweg die langs de smaragdgroene Soča-rivier meandert, voert naar Hiša Franko in het uiterste westen van Slovenië. Dit restaurant van chef Ana Roš, een voormalige skiester, en haar man sommelier Valter Kramar staat in de top 50 van de wereld. Mijn vijfgangenlunch start met een sardientje in eetbaar zilverpapier. Speels is ook de heldere bouillon met gepocheerd eigeel. Daardoor is het net alsof je een rauw ei eet, een grappig effect! Het appelgerecht Kobariški štrukji is traditioneel, maar Ana voegt aan dit dessert, gewaagd en revolutionair, varkensvlees toe...

 

European Food Summit

Elk jaar in maart is de mondaine Sloveense hoofdstad Ljubljana het toneel van de European Food Summit, een bruisend culinair evenement. Met coupons kun je op onverwachte plekken in de stad gerechten proeven, bereid door gerenommeerde chefs. Van de vismarkt, een kunstgalerie en het stadhuis tot het Middeleeuwse kasteel op de heuvel, dat dé blikvanger van Ljubljana is. De European Food Summit is een evenement voor zowel vakmensen als het grote publiek. 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven