De chique kant van Benidorm

03 April 2020

9 tips!

Benidorm aan de Costa Blanca heeft de reputatie van partystad, maar heeft ook een chique en sportieve kant. Wat dacht je van een balletje slaan op de green, dineren in een skybar of mooie wijnen proeven op een rustiek wijngoed? Of ga e-biken langs de rotskust en boek een jeeptour door het achterland. We Love Travel ontdekte de andere kant van Benidorm!

 1. Brandschone stranden
  Benidorm naderend vanaf de luchthaven zien we de skyline opdoemen. Benikong wordt het weleens voor de grap genoemd, naar Hongkong. Hotel Cimbel, het viersterrenhotel waar mijn reisgenoten en ik logeren, ligt vrijwel direct aan het strand van Levante Beach. Vanuit mijn hotelkamer kijk ik op een kale rots in zee: Benidorm-eiland. Er zijn veel parasols en bedjes op het strand, toch valt de drukte mee. Het strand is bovendien brandschoon. De gemeente doet daar alles aan. Tijd voor een duik in zee! Nog rustiger is het op Poniente Beach. Dat ligt een stuk naar rechts, voorbij de oude stad. Levante betekent zonsopgang en Poniente zonsondergang.

 2. Helada Nature Park
  E-biken is hip en ook wij huren zo’n snelle fiets met accu. We zetten koers naar Helada Nature Park. We fietsen eerst dwars over de boulevard, maar komen al snel bij bergpaden en kristalheldere baaitjes, waar maar een of twee parasols staan. Het niet zo heel grote maar wel prachtig ruige park langs de spectaculaire rotskust is privé-eigendom. De tocht gaat steil bergopwaarts, dus komt de e-bike van pas. We rijden naar het hoogste punt. Er zwemmen dolfijnen in zee, al zien we die vandaag niet. Het eiland waar we nu op uitkijken is Isla Mitjana, een duikbestemming voor de echte pro’s. Beginners kunnen terecht op Benidorm-eiland, de schuine, kale rots ter hoogte van Levante Beach.

 3. Jeeptour naar de top
  Dennis uit Goes van Marco Polo Expeditions woont al jaren in Spanje en zit achter het stuur van de jeep, waarmee we het achterland van Benidorm verkennen. We rijden naar een hooggelegen punt waar we heel Benidorm kunnen overzien. Links zien we de skyscrapers van Levante Beach, rechts de hoogbouw van Poniente en daartussenin de laagbouw van de oude stad. Rechts op de voorgrond ontwaren we rode muren tussen de palmbomen. Het is vijfsterrenhotel Asia Gardens waar we deze week lekker zullen lunchen. Links ervan liggen de golfbanen, waar we een balletje zullen slaan. We stappen weer in en rijden naar een lokaal marktje, waar producten als jam, vijgen, olijfolie, honing en lavendel te koop zijn. Nog een highlight van onze jeeptour is Polop de la Marina, een pittoreske hooggelegen plaats met gele en rode huizen. We drinken er koffie op een terras met weids uitzicht.

 4. Golfclinic bij hotel Melia
  Hotel Melia Villaitana ligt net buiten het centrum van Benidorm. Er zijn hier maar liefst twee golfcourses van 18 holes. Mijn reisgenoten en ik doen mee aan een clinic. Guillermo Ramos is de instructeur. Hij geeft op rustige toon aanwijzingen. Eindeloos afslaan is de enige manier om de techniek in de vingers te krijgen. Guillermo heeft arendsogen en ziet al snel wat er goed of fout gaat. Ik moet mijn voet meer indraaien, mijn handen anders op de club plaatsen en de swing soepeler uitvoeren… Kracht zetten hoeft niet eens, het gaat om de techniek. Bij het putten is vooral concentratie van belang en is het zaak elk hobbeltje in het gras waar te nemen. We oefenen eindeloos. Zeker geen straf, want het is heerlijk om op deze zonnige dag buiten op de green te staan! Na afloop is het goed toeven in het clubhuis met een ijskoud drankje binnen handbereik.

 5. Helikoptervlucht
  Een helikoptervlucht maken boven Benidorm kan bij Heliactiv. De kleine basis ligt net buiten het centrum tegenover de golfbanen. Het is het enige helikoptercentrum in Benidorm dat dergelijke tours organiseert. We passen met vier man in één heli en ik zit voorin naast de piloot en tevens de eigenaar. Al snel zien we de skyscrapers en de kleurige boulevard van Poniente ver onder ons liggen. De piloot is geboren in de oude stad van Benidorm en heeft alle hoogbouw zien ontstaan. Het bouwen gaat wel met beleid: “De torenflats staan op gepaste afstand van elkaar en moeten zo geschakeerd zijn dat ze elkaar niet het zicht benemen. Dat is de wet,” vertelt hij. De skyscrapers en het strand maken plaats voor de steile rotskust van Helada Nature Park. Tot slot vliegen we over een lommerrijke villawijk vol zwembaden om daarna terug te keren naar de heli-basis.

 6. Wijnproeverij bij Mendoza
  Wijngoed Enrique Mendoza ligt in het achterland van Benidorm. Pepe Mendoza is de wijnmaker, hij is de zoon van Enrique naar wie het wijngoed is vernoemd. Af en toe laat Enrique zijn gezicht zien, een goedlachse man op leeftijd. Vader en zoon zijn gepassioneerde wijnmakers die vele prijzen in de wacht hebben gesleept. We krijgen een rondleiding langs de velden. De groene druifjes zijn die van moscatel romana, waar witte wijn van wordt gemaakt. De druiven voor rode wijn werden verplaatst naar een helling verderop, waar het microklimaat beter geschikt is om deze rode druiven optimaal te laten gedijen. Het wijngoed gebruikt ecologische methoden en de compost is puur natuur. Nadat we ook de kelders hebben gezien volgt een proeverij van acht wijnen, waaronder petit verdot, een delicate druif die maar op een paar plekken in de wereld floreert, zoals hier in het achterland van Benidorm.

 7. Historische binnenstad
  Ooit was Benidorm een vissersdorp en de historische binnenstad heeft nog steeds charme. Hoogbouw is er niet toegestaan. Er staat een katholiek kerkje met goudglanzende poort. In de oude straatjes zitten sfeervolle restaurantjes verborgen. Een van die adressen is La Señoría. We proeven er de authentieke Spaanse keuken. We lunchen met calamares, paella en allerlei lokale vissoorten. Dit tentje stroomt pas goed vol als wij al bijna uitgegeten zijn. Spanjaarden lunchen vaak niet eerder dan om een uur of drie in de middag. Als de siësta voorbij is, blijkt de oude stad ook om te winkelen een aanrader. We dwalen door de smalle straten met zijn vele etalages. Op elke straathoek zit wel een schoenenwinkel die zomerse sandalen aanbiedt voor een habbekrats en ik stuit er op eindeloos veel chique, hippe en sportieve kledingboetiekjes.

 8. Tapas- en pintxosbars
  In de oude binnenstad zit een web van straatjes die Tapas Alley wordt genoemd. Hier vind je de ene na de andere tapas- en pintxosbar. Het verschil tussen tapas en pintxos is dat tapas vaak groter zijn en bedoeld zijn om te delen. Pintxos komen uit Baskenland en zijn meestal losse eenpersoonshapjes. We gaan verschillende bars af, zoals het hoort. In de eerste bar komen er schalen om te delen op tafel vol heerlijke vis, champignons en groenten. Het tweede adresjes heeft een lange bar met daarop allerlei tapas die we kunnen aanwijzen. Er is een apart gedeelte voor wie gewoon aan tafel wil eten. Het best bevalt me nummer drie: La Taperia. Deze tapasbar oogt netjes en de obers werken er razendsnel. Toevallig komt de eigenaar net binnen, een van de drie broers uit Baskenland die het idee van zo’n web aan tapasstraatjes, zoals dat in Baskenland veel voorkomt, hier in Benidorm hebben geïntroduceerd.

 9. Nog meer restauranttips!
  • Restaurant Ulia staat bekend om de geweldige paella. Het zit aan Poniente Beach. De tafels zijn netjes gedekt en je zit er op witte rieten stoelen. Je eet er voorafjes als gefrituurde inktvisringen en visjes die boquerones heten. De ober toont een enorme schaal paella, die geel ziet van de saffraan, en hij schept de borden vol. Avenida Vicente Llorca Alos 15, restauranteulia.es
  • Restaurant Belvedere is de skybar van het Madeira Centro Hotel, een blauwe torenflat nabij het oude Benidorm. Het restaurant heeft een dakterras met chic gedekte tafels. Zowel het uitzicht als het eten zijn fantastisch. Ik kies voor varkensbuik met truffelpuree. Intussen kleurt de hemel boven ons roze van de ondergaande zon. Calle del Esperanto 1, belvederebenidorm.com
  • Villa Venecia is een vijfsterren-boetiekhotel aan zee tussen Levante en Poniente Beach in. Het restaurant van dit hotel is uitmuntend. De menukaart ligt chic opgerold op de borden. We starten met een glas cava van de ons welbekende Enrique Mendoza en genieten onder meer van Black Angus en van ijs met een toef suikerspin!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven