De magie van Oregon Crater Lake

28 April 2022

Tekst en fotografie: Harmke Kraak | Met dank aan: icelandair.com, traveloregon.com en travelportland.com

‘Oregon is magic’, staat er boven de street art in het plaatsje Oakridge. De magie van Oregon is bijvoorbeeld te ervaren bij het kratermeer Crater Lake in het zuiden van deze Amerikaanse staat die grenst aan Californië.

In een gloednieuw toestel van Icelandair vlieg ik naar Reijkjavik. Na een korte stop-over* board ik op de vlucht naar Portland, een hippe stad in de Amerikaanse staat Oregon en bekend om zijn organic food. Een prettig boetiekhotel in Portland is Kex, toevallig van IJslandse oorsprong. Het zit op steenworp afstand van Burnside Bridge, de brug over de Willamette River die de oostkant van de stad, waar Kex zit, met de westkant verbindt, waar Portland’s Old Town is. Bij hotel Kex krijg ik een warm welkom en in het lobbyrestaurant geniet ik van een fantastische visburger en geroosterd brood met Marigold-boter.

Wondermooie watervallen
Greg, een echte Portlander, wacht me de volgende dag op bij het hotel. Hij is mijn gids de komende dagen. Einddoel van onze trip is Crater Lake, een kratermeer in het zuiden van Oregon dat wordt gerekend tot Oregon’s Seven Wonders: zeven bijzondere plekken, waaronder het natuurreservaat Columbia River Gorge, de kleurige Painted Hills en Mount Hood. Als we over Highway 5 rijden richting het zuiden vangen we een glimp op van Mount Hood, een hoge berg met besneeuwde top. We zetten allereerst koers naar Silver Falls State Park, in de buurt van de plaats Silverton. In dit natuurpark maken we een wandeling door prachtige bossen, terwijl het zonlicht door de bomen speelt. Er zijn diverse watervallen in dit natuurreservaat, zoals South Falls. Het bijzondere is dat je zelfs achter deze waterval langs kunt lopen! Oregon heeft oneindig veel bossen. Het is tevens de staat van de douglasspar, een boom die in de wilde natuur tot wel honderd meter lang kan worden. Ook als gekweekte kerstboom is hij populair. Langs de weg zien we vele kerstboomkwekerijen.

* Op je trans-Atlantische vlucht met Icelandair kun je in IJsland een stop-over tot wel 7 dagen inbouwen zonder extra ticketkosten.COVID-chocoladehaasjes
Oregon is bovendien de staat van de hazelnoot. Op Turkije na is Oregon zelfs de grootste producent van hazelnoten wereldwijd. We maken een lunchstop bij Creswell Bakery. Grote billboards langs de highway wijzen ons de weg naar dit verrassend kleine bakkerijtje. De vleespasteitjes smaken er heerlijk! Verder naar het zuiden meanderen we een stukje mee met de Rogue-rivier tot aan het plaatsje Central Point. Hier bezoeken we kaasmakerij Rogue Creamery. Een van hun kazen, de Crater Lake Blue, werd al eens gekroond tot beste blauwe kaas ter wereld. Ernaast zit het ambachtelijke chocoladeatelier Lillie Belle Farms (www.lilliebellefarms.com) van Jeff Shepherd. Jeff boekte veel succes met zijn Covid-Bunny. Het chocoladehaasje met blauw mondmaskertje dat hij tijdens de lockdowns bedacht werd een gigantische rage. We overnachten in Zuid-Oregon in het plaatsje Ashland, dat bekend is om zijn Shakespeare-theaterproducties.. Ashland Springs Hotel zit in een zalmroze historisch gebouw aan de hoofdstraat, waar veel mooie boetiekjes zijn. We dineren bij een lokale bierbrouwer - Standing Stone Brewery - en sluiten de avond af met koffie en Butter Cake aan de bar van het hotel.

HOTELTIPS

Ashland Springs
Elegant en charmant hotel in het stadje Ashland, in Rogue River Valley in het zuiden van Oregon.

The Hoxton
Prettig en comfortabel hotel in Northwest Portland nabij Downtown en met dezelfde vibes als The Hoxton Amsterdam.

Moxy
Jong en hip designhotel met cocktailbar in Southwest Portland, je zit hier echt helemaal Downtown. De sfeer is easy going. 

Kex
Warm and welcoming (IJslands!) hotel in Northeast Portland vlak bij de rivier en Burnside Bridge naar Portlands Old Town.

Grand Stark
Gloednieuw en trendy hotel in Southeast Portland. Een aanwinst, net als de Deli-bar direct naast de lobby.

INSIDER TIP!

Topaz Farm

Met goede vriendin Laura Guimond uit Portland bezoek ik Topaz Farm op Sauvie Island, op een halfuur rijden van de stad. Er is een overdekte foodmarkt en in de zomer zijn er wekelijks openluchtconcerten. Vandaag, vlak voor Halloween, staan er kisten vol met pompoenen in alle soorten en maten. We eten buiten aan picknicktafels een verrukkelijke tomaten-burrata-salade met hazelnoot. De band van vanavond is The Helio Sequence. Muziek die erin gaat als koek. Grappig toeval, de zanger heeft Nederlands-Indonesische roots. Topazfarm.com

Korenblauw kratermeer

We kunnen Ashland niet verlaten zonder de koffie van Noble Coffee Roasters te hebben geproefd. Heerlijk! Van Ashland is het anderhalf uur rijden naar Crater Lake National Park. We volgen de schitterende weg Rogue-Umpqua Scenic Byway, dwars door de bossen. Er lopen hier ook zwarte beren rond. Je kunt Crater Lake van twee kanten benaderen: via de North Entrance, die in de winter dicht is wegens de sneeuw, of zoals wij via de West Entrance. Het is vandaag een stralende dag en dan is Crater Lake op z’n allermooist. Het peilloos diepe kratermeer is omzoomd door dennenbomen. Ondanks de vele dagjesmensen heerst er een soort magische stilte. Ik kan mijn ogen niet afhouden van het korenblauwe water. We maken een korte hike langs het meer. Ook kun je Crater Lake met de auto ronden. Op de terugweg naar Portland stoppen we op een picknickplek bij een klaterend beekje om de kazen van Rogue Creamery te proeven. In Oakridge, een voormalig houthakkersplaatsje, strijken we neer bij pub Three Legged Crane voor de lunch. De muurschildering aan de overkant is een blikvanger. Boven het tafereel van een bos en mountainbikers staat ‘Oregon is magic’! Ook naar Oregon? Neem contact op met je Travel Counsellor.

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven