De vibe van Formentera

01 June 2021

Tekst en fotografie: Sophie van der Wansem

Hippieverhalen, houten strandbars, de mooiste zonsondergangen, helderblauw water, rust en heerlijk eten. Dat is voor mij Formentera in een notendop. Klinkt dit als muziek in je oren, maar heb je nog nooit gehoord van dit fijne eiland? Je bent zeker niet de enige! Formentera is gelegen op zo’n 7 kilometer ten zuiden van Ibiza. Een ideale bestemming om te combineren met dit partyeiland, maar ook een plek waar je makkelijk een week kunt vertoeven.

Met Vueling vlieg ik in zo’n 2,5 uur van Amsterdam naar Ibiza. In Ibiza-Stad stap ik op de ferry naar Formentera. Je kunt hier kiezen voor twee soorten ferry’s. Ik kies voor de snelle Trasmapi, hier betaal ik iets meer voor, maar dan ben ik wel binnen een halfuur op Formentera. Dat halfuurtje is zeker geen straf. Vanaf het water heb ik een mooi uitzicht over Ibiza-Stad en een verkoelend zeebriesje is altijd fijn.

Aangekomen op Formentera is je hotel nooit ver weg. Het eiland is slechts 19 km lang, er is één hoofdweg en het is er relatief rustig. Nadat ik mijn koffer in de hotelkamer heb gezet, ga ik meteen op zoek naar een van de chiringuito’s. Chiringuito’s? Ja, chiringuito’s. Zo worden hier de beachbars genoemd, klinkt al goed, toch?!

Chiringuito’s
“Je hebt Formentera niet gezien als je de chiringuito’s hebt gemist”, deze opmerking heb ik voor mijn vertrek regelmatig gehoord. De chiringuito’s dragen vaak een inspirerend verhaal met zich mee en de vibe van Formentera ervaar je hier optimaal. De chiringuito’s zijn er in allerlei soorten en maten, vaak is het enkel een houten hutje. Hoe meer basic de chiringuito is, hoe beter de sfeer in veel gevallen. Ik besluit chiringuito de Pirata Bus als eerste te bezoeken. Ik wandel over het strand en zie in de verte een grote piratenvlag. Daar moet het zijn! Als ik dichterbij kom, begrijp ik direct waar de opmerking van mijn omgeving vandaan komt. De sfeer is relaxt, er wordt fijne muziek gedraaid en iedereen is vriendelijk. Enthousiast bestel ik de specialiteit van de Pirata Bus: een Mojito met rum in plaats van siroop.

Ik raak aan de praat met de eigenaar, die mij gepassioneerd over het ontstaan van de chiringuito vertelt: twee hippies reisden naar Formentera en werden al snel gegrepen door de magie van het eiland. Om wat geld te verdienen besloten de mannen, op het mooiste plekje aan het Mitjorn-strand, een bar te starten. Ze bouwden een oude bus om tot een bar en Pirata Bus was geboren. Al snel werd het een populaire plek onder legendes als Pink Floyd en Bob Dylan. In de eighties werd door de autoriteiten opgelegd de bus te verwijderen van het strand. Op de plek van de bus werd een houten hutje geplaatst en de sfeer bleef behouden. Inmiddels, heel wat jaar later, is dit nog steeds een unieke plek op Formentera. Bewust van de bijzondere plek waar ik mij bevind, neem ik plaats op een van de houten krukjes, nip aan mijn Mojito en zie de zon ondergaan. Formentera kan voor mij nu al niet meer stuk.

Chiringuito’s die ook zeker een bezoekje waard zijn: Blue Bar (verdiep je in het verhaal achter deze totaal blauwe bar!) en Kiosko 62. Let op: veel chiringuito’s zijn alleen geopend in het hoogseizoen.

Hippiemarkten
De volgende dag besluit ik nog even in hippie-sferen te blijven. Ik bezoek de hippiemarkt in La Mola en kijk mijn ogen uit. Ik zie hoe schoentjes kleurrijk beschilderd worden, hoe sieraden worden gemaakt door zilver te buigen en ik geniet samen met andere bezoekers van de livemuziek. Formentera is ooit ontdekt door een groepje Amerikaanse hippies die hun dienstplicht wilden ontlopen. Door het relaxte eilandleven, een gebrek aan politie en de vrijheid om te doen en laten wat ze wilden, was Formentera voor hen de perfecte bestemming. Inmiddels zijn er wel degelijk regels op het eiland, maar de hippievibe voel je nog steeds. Een andere hippiemarkt vind je in de hoofdstad Sant Francesc. Hier kun je geweldige vintage items scoren.

Na mij verdiept te hebben in de hippies, verheug ik mij op het verkennen van de rest van het eiland. Want hoe klein het eiland ook is, je kunt hier blijven ontdekken. En in Formentera doe je dat met de scooter!

Verkennen op de scooter
Op Formentera is de scooter een populair vervoersmiddel. Persoonlijk vind ik dat je het eiland ook het beste met de scooter kunt verkennen. Vanaf de hoofdweg heb je allerlei kleine weggetjes die naar de kust leiden, de zogenaamde green ways. Hier kun je te voet, met de fiets en met de scooter gebruik van maken. Het leuke aan Formentera is dat je nauwelijks kunt verdwalen en je na elke afslag weer iets nieuws ontdekt. Ik stap op de scooter en laat mij verrassen. Gelukkig heb ik mijn zwemkleding aangetrokken want voor ik het weet kom ik een prachtig strandje tegen. Ik neem een korte duik, geniet van de rust en ga weer verder op ontdekkingstocht. Heel wat mooie natuur, strandjes en chiringuito’s verder, weet ik dat ik verliefd ben geworden op dit eiland.

Zoals het altijd gaat met mooie plekken, ben ik niet de enige die verknocht is aan Formentera. Hoewel het, zeker in vergelijking met Ibiza, nu nog rustig is, neemt het toerisme toe. De overheid is zich bewust van deze groei en doet er van alles aan om het eiland in al zijn schoonheid te behouden.

Duurzaam Formentera
Om het toerisme binnen de perken te houden is er momenteel een bouwstop van hotels en is de overheid bezig met een autostop, wat inhoudt dat er een beperkt aantal auto’s het eiland op mag. Buiten het reguleren van het toerisme is duurzaamheid op het eiland ook een hot topic. Zo wordt het gebruik van elektrische auto’s gestimuleerd met gratis oplaadpunten en gratis gebruik van de ferry. Ook aan de zeebodem wordt gedacht. Om het helderblauwe water te behouden mogen boten niet langer meer hun ankers overal uitgooien. De plant posidonia, die groeit op de zeebodem, filtert namelijk het zeewater wat zorgt voor de intens blauwe kleur. Posidonia groeit maar twee centimeter per jaar en is erg belangrijk voor het ecosysteem, beschadiging door ankers is dus erg zonde.

Must do
Tijdens mijn scootertocht spot ik een aantal vuurtorens, molens en verdedigingstorens. Wanneer je gebruik maakt van de green ways kom je deze, net als ik, vaak vanzelf tegen. De meeste zijn gesloten, dus lees je van tevoren goed in, mocht je er een willen bezoeken.

Ik besluit mijn scooterdagje af te sluiten met een hike met een gids. Hij vertelt mij over de natuur en neemt mij mee naar de ‘Giant Broccoli’, een grote boom die zijn naam eer aan doet. We eindigen de hike boven op de berg waar ik de zon onder zie gaan. Het mooie aan Formentera vind ik dat je altijd een plekje kunt vinden waar je helemaal alleen kunt zijn. Een moment om nooit meer te vergeten.

De volgende dag staat in het teken van wijn. Klinkt niet slecht, toch? Ik bezoek Terramol, een familiebedrijf dat enkel biologische rosé, witte wijn en rode wijn produceert. Enthousiast vertelt de vinoloog ons over zijn passie. In gebrekkig Engels, dat dan weer wel, maar dat mag de pret niet drukken. Hij legt uit dat ze 20.000 flessen per jaar produceren en dat 85% wordt verkocht op Formentera en Ibiza. De overige 15% gaat naar de rest van Spanje, Frankrijk en Duitsland. De wijn is dus niet in Nederland te koop, een goed excuus om een flesje mee naar huis te nemen! Dat deze wijn op Formentera geproduceerd wordt, is trouwens best bijzonder. Met de harde bodem, de zeelucht en veel wind, zijn de ideale omstandigheden voor de druiven ver te zoeken. De vinoloog vertelt mij uitgebreid hoe hij hier mee omgaat en laat me onder het genot van een glaasje wijn het verwerkingsproces zien.

Wat je ook zeker niet mag missen op Formentera is de hoofdstad Sant Francesc. Hier spendeer ik ook mijn middag. Het is een mooi, klein maar sfeervol stadje, met voornamelijk witte gebouwen. Het middelpunt is de kerk, waar met een beetje geluk een bruiloft plaatsvindt. Ik ga op het terras bij de kerk zitten en zie hoe de bruid en de bruidegom worden onthaald door familie en vrienden. Heerlijk om te zien. Al snel valt mijn oog op een van de leuke winkeltjes. Ik vergaap mij aan de leuke kledingstukken, tassen, sieraden, schoenen en hoedjes. Tevreden keer ik terug naar het hotel.

Voor de actievelingen onder ons valt er genoeg te doen. Formentera is een prima fietseiland en ook wandelaars kunnen hier hun goed terecht. Maar denk ook eens aan kajakken in zee, een boottocht rond het eiland en paardrijden op het strand!

Stranden
Ik kan onmogelijk een artikel schrijven over Formentera zonder een aantal zinnen te besteden aan de prachtige stranden. Ik heb het felblauwe water al een paar keer genoemd, zo intens mooi, ik kan het blijven zeggen! Je heb talloze stranden, van gezellig druk tot totaal verlaten. Een van de meest bijzondere stranden is Playa de ses Illetes. Loop helemaal door tot de punt van het eiland en je wordt aan drie kanten omgeven door zee. Op vrijwel alle stranden is nudisme toegestaan, houd hier rekening mee.

Dat het eiland prachtig is, het water blauw, de stranden wit en de natuur mooi, staat boven kijf. Wat het eiland voor mij alleen zo uniek maakt, is de relaxte sfeer. En een sfeer moet je zelf ervaren, dat kun je niet zien op foto’s of lezen in een artikel. Bel daarom je Travel Counsellor, pak je spullen en ervaar de vibe van Formentera.

Restaurant tips
Op Formentera kun je heerlijk eten en drinken. Op het menu staan veelal visgerechten en natuurlijk het locale drankje hierbas (likeur).

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven