Een culinaire reis door Italië

22 April 2021

Tekst en fotografie: Tara Wagemaker

In Italië is er door het overweldigende aanbod aan goede restaurants, l’imbarazzo della scelta, de onmogelijkheid om te kiezen… Elke regio heeft zijn eigen producten en gerechten en natuurlijk zijn eigen prestigieuze restaurants. In het noorden staat er vaak zware kost op het menu, zoals polenta en knödels, in het midden vind je veel truffels en vleesgerechten, in het zuiden en aan de kust veel vis. Maar het is haast onmogelijk om te generaliseren. Italië mag dan wel één land zijn, het bestaat uit twintig zeer verschillende regio’s, alle met hun eigen karakter.

Wat je wel kunt stellen, is dat de Italiaanse keuken wordt gekenmerkt door pure, vaak simpele gerechten. De Italiaanse keuken maakt gebruik van seizoensgebonden ingrediënten, vaak maar drie of vier per gerecht (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse of Indonesische keuken, waarbij soms wel tien tot vijftien producten in één gerecht zijn verwerkt). Pizza Margherita, pasta al pesto, insalata caprese… ze hebben allemaal slechts een handvol ingrediënten.

Wat maakt een restaurant nu zo goed, dat je het zou aanbevelen aan familie en vrienden? Voor de één kan het een simpel, goedkoop eettentje zijn, voor de ander een chic sterrenrestaurant. Ik houd van beide, maar naast het eten vind ik de bediening en de sfeer net zo belangrijk! En smaken verschillen natuurlijk. Tegenwoordig zijn er veel mensen vegetariër of veganist, of ze eten simpelweg minder vlees. Bij mijn favoriete restaurants in Italië is er voor elk wat wils. En… ze zien er picobello uit!

 

1. Bistrò al Forte - Bistro Festung
Via Brennero, 39045, Fortezza/Franzensfeste, Alto Adige/Zuid-Tirol
In de regio Alto Adige, in Gitschberg-Jochtal, bevindt zich het Fort Franzensfeste, dat stamt uit 1833. Er gaan geruchten dat hier ooit veel Nazi-goud is verstopt maar daar was na de oorlog nog maar weinig van over. Wat je er tegenwoordig wel kunt vinden, is een andere schat, eentje van culinaire aard. Bistrò al Forte zit in de voormalige Habsburgse officiersmensa, in het hart van het fort. Op de kaart staan regionale en seizoensgerechten, gegrilld vlees uit Zuid-Tirol, wijnen uit het Eisacktal en bieren van lokale brouwerijen. In de herfst van 2019 zal er ook een bijbehorende winkel worden geopend.

2. Hotel Restaurant Der Mohrenwirt
Burgusio 81, 39024 Burgusio/Burgeis, Alto Adige
Hotel Der Mohrenwirt in het schattige stadje Burgusio, vlak bij de Oostenrijkse grens, is in 2019 gerenoveerd maar stamt oorspronkelijk uit de 15e eeuw. Al dertien generaties lang worden gasten hier in de suiker en de boter gerold. De keuken is een mix van traditioneel Zuid-Tirools en Italiaans. In de winter kun je er goed wild eten, maar ook de Italiaanse pastagerechten zijn er heerlijk. Wat dacht je van tagliatelle met zalm, ravioli met gekaramelliseerde ui of pappardelle met een saus van wild zwijn? Ook de wijnkaart is zeer uitgebreid.

3. Il Riccio Beachclub
Via Gradola 4, 80071, Anacapri, Capri, Campania
Deze luxueuze beachclub hoort bij het Capri Palace Hotel: na de Faraglioni-rotsen is het de meest geïnstagramde hotspot van Capri. Dit wit met turquoise restaurant heeft niet alleen een Michelin-ster, maar ook een eigen tender (mocht je met je zeilboot voor de deur liggen, dan komen ze je gewoon halen). De fotogenieke ‘Sala delle tentazioni’ is tot de nok toe gevuld met desserts en voor veel mensen een reden om een tripje naar Capri te boeken. Proef vooral de torta caprese en de Siciliaanse cannoli! De insalata caprese, kreeft en de vissoep zijn ook niet te versmaden.

4. Taverna Antonio
Via Porto 55, 80077 Ischia Porto, Ischia, Campania
Het eiland Ischia, voor de kust van Napels, is net als zovele andere plekken in Italië bezaaid met restaurants. Het is dan ook lastig kiezen. Maar mijn favoriet is zonder twijfel de simpele Taverna Antonio, in de haven van Ischia Porto. De blauwwit gestreepte regisseursstoelen geven het restaurantje een maritieme uitstraling; het uitzicht op de vissersboten en luxe zeiljachten doet de rest. Op de kaart staan moderne gerechten met quinoa en zwarte Venus-rijst, maar natuurlijk ook traditionele pasta- en visgerechten, zoals je van een eettentje aan de haven mag verwachten.

5. Hotel Bellevue Syrene
Piazza della Vittoria 5, 80067, Sorrento, Campania
Dit boutiquehotel is zo mooi, dat je eigenlijk nooit meer naar huis wilt... Dat komt door de verfijnde inrichting met kunst en antiek, de huiselijke sfeer, de mooie tuinen, maar zeker ook door het heerlijke eten. Ik at hier niet alleen een superlekkere clubsandwich, maar ook goede pasta en een onvergetelijk dessert met verse vijgen uit de tuin. Bij Hotel Bellevue Syrene kun je romantisch dineren met een prachtig uitzicht, onder het genot van live pianomuziek, echt iets voor een huwelijksreis of een bijzondere gelegenheid.

6. Ristorante Pacifico Roma
Lungotevere Arnaldo da Brescia, 2, 00196, Roma, Lazio
Net zoals in Nederland, rukken in Italië -zeker in de grote steden- de buitenlandse keukens op. Naast sushi en fusion, kun je er nu ook Peruaans eten. Mijn favoriete restaurant in Rome is dan ook Pacifico van de beroemde Peruaanse chef Jaime Pesaque. Het is gesitueerd in een schitterende villa die fungeert als boutiquehotel, Palazzo Dama. Hipper en mooier dan dit wordt het niet! Begin met een Pisco Sour cocktail aan het zwembad en laat je vervolgens verrassen door de bijzondere gerechten. Visliefhebbers moeten hier echt de ceviche bestellen; ik at er de beste quinoa-salade en dumplings ooit! Pacifico heeft ook vestigingen in Milaan en Porto Cervo.

7. Masseria Il Frantoio
Strada Statale 16 km, 874, 72017 Ostuni, Puglia
Deze ommuurde boerderij, in de omgeving van Ostuni, is een luxe bed & breakfast, of zoals ze het in Puglia noemen een Masseria. Il Frantoio is zeer smaakvol ingericht met kunst en antiek en oude zwartwitfoto’s van de vroegere eigenaar. Er zijn meerdere tuinen en er is een prachtige binnenplaats, waar je kan genieten van een aperitief, lunch of diner. In de kelder is er een klein olijfoliemuseum en een winkeltje met zelfgemaakte delicatessen. Je kunt er ook als niet hotelgast terecht. Het biologische 8-gangenmenu bestaat uit producten uit hun eigen moestuin, en omvat vooral veel groenten (bijvoorbeeld fave e cicoria, puree van tuinbonen en cichoreibladeren). Je eet er wat de pot schaft. Je kunt wel van tevoren aangeven wat je niet eet, maar het blijven acht (…) gangen en dat is wel erg veel. Prijzig, maar zeer de moeite waard!

8. Osteria del Tempo Perso
Via Gaetano Tanzarella Vitale, 47, 72017 Ostuni, Puglia
Deze bijzondere osteria uit ‘vervlogen tijden’ bevindt zich in het historisch centrum van Ostuni, la città bianca, oftewel de witte stad. Het restaurant bestaat uit twee delen. Vraag bij de reservering of je in het rechtergedeelte (de grot) kunt zitten, daar is de sfeer het leukst. In beide panden kun je echter genieten van heerlijke lokale gerechten, zoals orecchiette con cime di rape (oortjespasta met raapstelen) en gehaktballen of biefstuk van Podolica-rundvlees. Osteria del Tempo Perso serveert ook glutenvrije en vegetarische gerechten, waaronder gevulde courgettebloemen en artisjokken alla romana. De meeste gasten zijn buitenlandse toeristen die weken van tevoren hebben gereserveerd. Toch mag je deze plek echt niet missen als je in Ostuni bent.

9. Trattoria 4 Leoni
Via de’ Vellutini 1R, 50125, Florence, Toscana
Typische Toscaanse keuken met bistecca alla Fiorentina (Florentijnse biefstuk), pappa al pomodoro (dikke tomatensoep), crostini di fegatini (geroosterd brood met kippenlevertjes), maar ook heerlijke pasta’s, maaltijdsoepen en salades gemaakt van verse, seizoensgebonden ingrediënten. Reserveren is hier essentieel, vooral in de zomer. Als je geluk hebt, krijg je een tafeltje op het terras. Trattoria 4 Leoni zit namelijk op een van de gezelligste pleintjes van Florence, je kijkt er je ogen uit! Perfect te combineren met een bezoek aan het Palazzo Pitti of de Boboli-tuinen, die om de hoek liggen.

10. Ristorante La Taverna
Via delle Streghe 8, 06123, Perugia, Umbria
Het beste restaurant van Perugia is zonder twijfel La Taverna. Wil je echt een keer iets bijzonders eten? Kies dan de specialiteit van het huis: caramelle pasta met een vulling van rode biet, overgoten met gorgonzola saus en maanzaadjes… goddelijk! Maar ook als je even genoeg hebt van pasta, kun je hier je hart ophalen. Van steak tartaar tot sashimi, van een malse biefstuk tot de perfecte kip kerrie, La Taverna heeft het allemaal. Het komt dan ook als geen verrassing dat chef Claudio Brugalossi wereldsterren als Lady Gaga, John Legend, Tony Bennett en Elton John tot zijn gasten mag rekenen. Ps. Vlieg je naar Umbrië met een privéjet? Claudio is gespecialiseerd in ‘private jets catering’.

Wil jij ook smullen in Italië?
Vraag je Travel Counsellor om een mooie culinaire rondreis voor je samen te stellen!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven