Eet smakelijk in Sri Lanka

28 April 2022

Tekst en fotografie: Fred van Eijk

Ik woon in het centrum van Amsterdam omringd door keukens uit alle hoeken van de wereld, maar een keuken uit Sri Lanka had ik daar nog niet ontdekt. Tijdens mijn reis door dit prachtige land heb ik mij dan ook positief laten verrassen en van de heerlijkste gerechten genoten.

De dag begint met een fotogeniek ontbijt met coconut pancake, stringhoppers en appa’s. Stringhoppers zijn gestoomde rijstnoedels in een spiraal op het bord gelegd en geserveerd met een kokos sambal en dhal oftewel een linzencurry. Een Appa is een lekker luchtig pannenkoekje met kokosmelk en palmwijn. Neem er een gebakken eitje bij. Het pannenkoekje is zacht, maar de randen zijn knapperig.

De hele dag kun je overal terecht voor streetfood; roti, samosa, verfrissende kokosnoten, vers fruit, smoothies en zalige curries. Wil je het niet te pittig? Bij restaurants kun je aangeven hoe heet je het wenst. Pittig wordt “devilled” genoemd. En blijf niet weg van de in onze ogen goedkope eettentjes. Ik heb het allerlekkerst en heel veelzijdig gegeten bij Matey Hut in Ella. Een populaire plaats in de bergen. Voor 7 euro hadden we vijf zalige gerechten voor twee personen en vriendelijke bediening. Logisch dat je wel even in de rij moet staan en de tafel wellicht deelt met andere genietende gasten. Curries met pompoen of bijvoorbeeld okra of mango en smakelijke dahl. Sambol, niet te verwarren met sambal, is een altijd terugkerend bijgerecht. Een mengsel van onder andere geraspte kokos, ui, knoflook, chili en limoen. Een heerlijk fris gerecht als afwisseling naast de pittigere curries.

Sri Lanka is een waar culinair genot en ook nog eens een walhalla voor vegetariërs. In de volgende we Love Travel een uitgebreid verslag van mijn rondreis door dit prachtige land.  

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven