Fryslân boppe!

28 April 2022

Tekst en fotografie: Lieke Luxembourg

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa en de provincie Friesland staat dit jaar ook nog eens op nummer 3 in de prestigieuze ‘Lonely Planet Best in Europe’-lijst. Op het gebied van kunst en cultuur is het dus genieten dit jaar in deze veelzijdige provincie. We Love Travel was bij de officiële bekendmaking van Lonely Planet waar Friesland werd geroemd om zijn uitgestrekte landschappen, de gezellige en compacte stad Leeuwarden en natuurlijk zijn unieke Wadden-eilanden. Tijd om eens wat dieper in deze eigenzinnige regio te duiken en ons te verdiepen in alle fantastische bezienswaardigheden, evenementen en initiatieven die Leeuwarden - Fryslân 2018 te bieden heeft.

Gezellig Leeuwarden
We Love Travel dompelde zich onder in de gezellige stad Leeuwarden en concludeerde dat deze verrassende stad de perfecte plek is voor een weekendje weg. We gingen op zoek naar de leukste hotspots. Dit waren enkele van onze ‘favorites’:

Shoppen
De Kleine Kerkstraat is al meerdere malen uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Shoppen kun je hier dan ook naar hartenlust bij alle sfeervolle boetiekjes en speciaalzaken. Een van onze favorieten is House of Taste; een delicatessenwinkel met streekproducten (Fryske worst en nougat) en producten uit de hele wereld (pasta, olijfolie, kruiden en leuke cadeautjes). Je kunt er ook belegde broodjes en gekoelde flessen wijn halen voor een picknick. Een andere aanrader is House of Colour aan de gracht (Naauw 14). Een knusse cadeau-, lifestyle- en woonwinkel met kleurrijke accessoires, meubels, kussens, tassen, sieraden en cadeautjes.

Fruitbar SIS
Heb je na al dat winkelen wel even behoefte aan een oppepper? Maak dan zeker een tussenstop bij Fruitbar Sis! Deze groene hotspot met vintage look van eigenaresse Siska geeft je een ware vitamineboost met al haar versgeperste sapjes, smoothies, salades en wraps.

Praamvaartocht
Leeuwarden is een echte waterstad met zijn vele prachtige grachten. Maak een vaartocht op een authentieke praam, een van de oudste types platbodemschepen. Vaar door de smalle grachten, onder schattige bruggetjes door, via de mooie groene singels, langs verborgen werfjes en dat alles met de interessante uitleg van een schipper-en-gids die vol passie vertelt over de geschiedenis van de stad en zijn eigenzinnige inwoners. Wil je zelf de grachten verkennen en ook nog eens lekker actief bezig zijn? Huur dan een kano of stand-up-paddle board en maak een mooie tocht.

Blokhuispoort
De Blokhuispoort is een oude gevangenis die nu volledig is getransformeerd tot culturele broedplaats waar muzikanten, kunstenaars en ambachtslieden in de oude cellen hun kantoortjes hebben. Een hippe plek met pop-up art galeries, low-key cafeetjes en het unieke eet-en drinklokaal Proefverlof waar je zelfs geboeid kunt eten aan een ‘inmate-tafel’.

Post-Plaza Hotel & Grand Café
Dit boetiekhotel ligt in hartje Leeuwarden aan een van de mooiste straten van de stad en is gevestigd in het oude postkantoor waardoor je hier kunt slapen, eten, drinken en genieten in een historisch decor met moderne twist. Het Grand Café heeft een indrukwekkende houten bar in het midden en sfeervolle zitjes waar je niet alleen terechtkunt voor koffie, lunch of diner, maar ook een hippe high-tea, high-wine of high-beer op het menu staan.

11 steden, 11 fonteinen
De laatste Elfstedentocht is alweer een tijdje geleden, maar speciaal voor de viering van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is er een groots internationaal kunstproject opgezet om deze 11 prachtige Friese steden niet door middel van ijs, maar door middel van het sprankelende water van fonteinen met elkaar te verbinden. Elf internationale topkunstenaars zijn gevraagd om ieder een waterkunstwerk te maken die het karakter en de geschiedenis van die betreffende Elfstedenstad weerspiegelt. De ontwerpen zijn erg uiteenlopend, van de vormen van dieren (walvis, leeuwen, kievit, vleermuis), bloemen en wolken tot meer abstractere vormen, zoals de mistfontein ‘Love’ in Leeuwarden die bestaat uit twee 7-meter hoge, witte sculpturen van een jongens- en meisjesgezicht gehuld in nevel. De bedoeling is dat deze elf fonteinen een centrale ontmoetingsplek worden in de elf steden en ze zijn dan ook nu al erg populair onder locals en toeristen. www.11fountains.nl

Waddenfan
Op de ‘Lonely Planet Best in Europe’-lijst staan bestemmingen die ‘off the beaten track’ zijn, met andere woorden plekjes die bij het internationale publiek nog vrij onbekend zijn maar wel iets heel unieks te bieden hebben. De Waddenzee is in 2009 toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. Wat dit gebied zo bijzonder maakt, is dat in alle geulen, zandbanken, wadden, moerassen, stranden en duinen een groot aantal planten- en diersoorten voorkomt, waaronder zeehonden, bruinvissen en miljoenen vogels die hier hun broedplaats hebben. Lonely Planet concludeerde dan ook dat de 4 Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog echte ‘verborgen pareltjes’ die de moeite waard zijn om te ontdekken. En daar zijn wij het absoluut mee eens.

Een echte ‘waddenfan’, zo zou je mij wel kunnen noemen. Ik bezoek de laatste jaren minimaal 2 Waddeneilanden per jaar en probeer daarbij altijd te variëren. Dit jaar waren Ameland en Schiermonnikoog aan de beurt. Het vakantiegevoel begint al op het moment dat ik op de boot stap. Eenmaal op het eiland aangekomen, merk je meteen dat iedereen relaxed en vriendelijk is en kun je de vakantiestemming direct voelen. Je auto meenemen is duur en onnodig, dus iedereen loopt of fietst de boot af, het waddenavontuur tegemoet. Natuurlijk hebben alle Waddeneilanden sterke overeenkomsten, zoals de prachtige uitgestrekte stranden, veelzijdige natuurgebieden en de eindeloze mogelijkheden om te fietsen, wandelen en genieten. Maar er zijn ook zeker verschillen. De nuances zitten vooral in de grootte van de eilanden en in de specifieke sfeer die elk eiland kenmerkt.

Vlieland is klein en compact en wordt ook wel Vliebiza genoemd vanwege de hippie-achtige vibe, trendy restaurants en lifestyle-winkeltjes. Terschelling is na Texel het grootste Waddeneiland en is vooral bekend vanwege Oerol, het jaarlijks terugkerende theaterfestival. Ameland is middelgroot, met vier gezellige dorpjes en een relaxte sfeer. Schiermonnikoog is klein en overzichtelijk en veel kneuteriger dan bijvoorbeeld Vlieland, wat de sfeer heel ontspannen en ‘laid-back’ maakt.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven