Galicië - Gastronomie, groene landschappen en gouden stranden

28 April 2022

Tekst en fotografie: Jos van Doren

Galicië vormt het meest noordwestelijke gedeelte van het Iberisch schiereiland. Deze Spaanse regio is met name bekend bij de Spanjaarden zelf en bij fanatieke wandelaars uit diverse landen die ooit een van de historische Pelgrimsroutes hebben gelopen.

Voor de meeste vakantiegangers is Galicië een betrekkelijk onbekend gebied en dat is een reden om meer te weten te komen over welke bijzondere ingrediënten Galicië te bieden heeft.

Santiago de Compostella is een van de bekendste plaatsen met een prachtig historisch centrum en een 1000 jaar oude kathedraal. Deze indrukwekkende stad staat op de Werelderfgoedlijst vermeld. De Camino de Santiago (St. Jacobsroute) is de oudste en meest gelopen pelgrimsroute van Europa. Er lopen verschillende routes naar de prachtige oude stad Santiago de Compostella, waaronder de Portugese route, de Franse route, de Engelse route en vanuit het zuiden, de Zilverroute.

De wandeltochten hebben voornamelijk een religieus karakter en eindigen bij het graf van de apostel Jakobus in de kathedraal van Santiago de Compostella. Degenen die een route van minimaal 100 kilometer hebben afgelegd en om religieuze reden de tocht ondernemen, kunnen de oorkonde ‘La Compostela’ verkrijgen. Met een beetje geduld kun je in de lange rij in de kathedraal aansluiten om het borstbeeld van de apostel te omhelzen. De kathedraal is een imposant bouwwerk en de binnenzijde zeer indrukwekkend om te bezichtigen.

Een reis door Galicië biedt echter meer dan alleen het einddoel Santiago de Compostella, want er is een grote diversiteit aan uitgestrekte landerijen met koeien, heuvelachtige groene landschappen, natuurparken en bosgebieden met een grote diversiteit aan boomsoorten, waaronder eeuwenoude kastanjebomen. Galicië staat ook wel bekend als het land van de duizend rivieren. En zeker niet te vergeten zijn de wijnbouwgebieden waar voornamelijk de overheerlijke witte wijnen worden geproduceerd. Onder andere bij de plaats Valdeorras tref je terrasvormige wijngaarden aan en in Rias Baixas waar de vermaarde Albariño-wijn vandaan komt. In het zomerseizoen komen vele bezoekers af op het wijnfeest Festa do Vino Albariño waarbij de wijnhuizen hun wijnen aanbieden.

Uiteraard hoort er bij deze wijnen ook de authentieke gastronomie van lokale producten. Je kunt hierbij denken aan de heerlijke kaassoorten, empanadas (Empanada Gallega, gevuld met vlees of vis), het zachte Gallicische rundvlees, de Padrón-pepers en versgevangen krab en kreeft. In Galicië, in het westen en noorden grenzend aan de Atlantische Oceaan, zijn diverse vissersdorpjes zoals Muros en Fisterra die voor de visvangst zorgen en voor de schaal- en schelpdieren zoals de kokkels en mosselen. De sint-jakobsschelpen en de eendmosselen zijn de bekendste, maar ook de inktvis à feira is een delicatesse. Deze gerechten worden vrijwel overal op de menukaarten in de restaurants getoond.    

In het landschap van Galicië tref je typische bouwwerken aan zoals de hórreos. Dit zijn een soort goed geventileerde schuurtjes die op pilaren zijn gebouwd voor de opslag van de graanoogst. Tevens is er een veelheid aan pazos te vinden; grote Galicische landhuizen van adellijke families uit de 17e tot de 19e eeuw. Vaak zijn ze omgeven door prachtige tuinen en soms hebben ze een klein kapelletje op het terrein zoals bijvoorbeeld bij Pazo de Senoras en Pazo de Faramello die tijdens mijn reis werden bezocht.

Niet alleen plaatsen in het binnenland van Galicië zijn de moeite waard zoals Santiago de Compostella en Lugo met de oude twee kilometer lange Romeinse stadsmuur die je kunt bewandelen. Ook de kustgebieden zijn zeer de moeite waard. Als je kijkt naar de 1650 kilometer lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan tref je overeenkomsten met andere landen aan zoals hoge zeekliffen, landtongen, fjorden en zandstranden met prachtige rotspartijen. Er zijn maar liefst zo’n 700 zandstranden en dat betekent een uitgebreide keuze voor strandliefhebbers. Houd er wel rekening mee dat het water van de Atlantische Oceaan koel is.

Uniek is absoluut de kust bij Ribadeo, de grens tussen Galicië en Asturias. Een echte must om te zien is het strand van As Catedrais, een bijzondere natuurlijke creatie van goudgele zandstranden en kleurrijke rotspartijen. Bij laagtij kun je over het strand wandelen en onder de natuurlijk gevormde kathedraalbogen (tot 30 meter hoogte) doorlopen en grotten bezoeken. In de zomermaanden is het vanwege de drukte zelfs nodig om vooraf een vergunning aan te vragen om toegang tot het strand te verkrijgen.

Cultureel gezien is Galicië anders dan de andere Spaanse provincies; flamenco-shows zul je nauwelijks aantreffen, maar heel bijzonder zijn juist de Keltische invloeden in Galicië. Tijdens feestelijke gelegenheden treden geen flamencodansers en -danseressen op maar word je verrast door muziekgroepen in Keltische traditionele kledij en doedelzakmuziek.

Tot slot kan Galicië het best worden omschreven als een zeer veelzijdige bestemming voor cultuur-, natuur- en strandliefhebbers met gastronomische hoogtepunten. Voor Spanje-liefhebbers is Galicië zeker een aanvulling op hun wensenlijstje.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven