Havana is meer dan salsa, rum en sigaren

03 April 2020

Tekst en fotografie: Tara Wagemaker

Havana is hot! Na het bezoek van president Obama, het concert van de Rolling Stones en de modeshow van Chanel, staat de Cubaanse hoofdstad wereldwijd in de belangstelling. Je merkt het aan alles; vluchten en hotels zitten sneller vol, prijzen gaan omhoog, nieuwe huiskamerrestaurants schieten als paddenstoelen uit de grond.

 

Cuba staat - naast de mooie stranden - natuurlijk bekend om zijn sigaren, rum en salsamuziek. Maar een stad als Havana heeft zoveel meer te bieden. Voor fotografen is het een walhalla. Op elke hoek van de straat is er wel een fotomoment. Al die oude gebouwen, in mooie pastelkleuren, zijn een lust voor het oog. Helaas staan er veel op instorten, maar de overheid doet er alles aan om zoveel mogelijk panden te redden en te restaureren.

Een gebouw dat je in vrijwel alle reisgidsen ziet, is het eeuwenoude Gran Teatro de la Habana, gelegen naast het Capitolio. Als je geluk hebt, kun je een voorstelling bijwonen van het Cubaanse Nationaal Ballet. Deze dansformatie is wereldwijd beroemd om haar zeer goed geschoolde ballerina’s, mooie choreografieën en schitterende kostuums. De strenge dansacademie zit om de hoek, maar is helaas niet toegankelijk voor publiek.

Hou je meer van beeldende kunst, dan moet je echt langs het Museo de Bellas Artes. Hier vind je prachtige schilderijen van onder meer René Portocarrero, Wifredo Lam en Víctor Manuel García Valdés. De airconditioning wil nog weleens uitvallen… dus het kan er erg warm zijn, maar ik vond het zeker de moeite waard. De museumwinkel biedt leuke alternatieven voor de standaard-souvenirs, in de vorm van posters van beroemde Cubaanse schilderijen, zoals ‘Paisaje de La Habana’.

Het Museo de la Revolución is naar mijn mening niet veel bijzonders, de manier van tentoonstellen is niet meer van deze tijd (bovendien, wie zit er te wachten op een bebloed hemd van een vrijheidsstrijder?), maar voor diegenen die van geschiedenis houden, is het wel een must. Dit was namelijk het presidentiële paleis van president Fulgencio Batista, die op 1 januari 1959 door Fidel Castro en consorten werd afgezet. In de Spiegelzaal werden vele overdadige staatsbanketten gehouden. Om op die plek, in die balzaal te staan, is een belevenis op zich. De meterslange Cubaanse vlaggen doen de rest. (Tip: Laat meereizende tieners vooraf de Amerikaanse film ‘Dirty Dancing, Havana Nights’ zien en ook zij zullen de locatie waarderen.) 

Twee musea die een goede indruk geven van de Cubaanse rijkdom van weleer, zijn het Museo de Arte Colonial en het Museo de Artes Decorativas. Het eerste is het voormalige woonhuis van de militair gouverneur, Don Luis Chacón. Het gebouw dateert uit 1726 en is gelegen aan de Plaza de la Catedral. Hier vind je een schitterende collectie zilveren gebruiksvoorwerpen, beschilderde waaiers, glas-in-lood-ramen, een volledig ingerichte eetkamer, slaapkamer en een mooie binnenplaats.

Het Museo de Artes Decorativas ligt wat verder uit het centrum, in de wijk Vedado. (De taxirit er naartoe duurt vanuit Habana Vieja ongeveer een kwartier en kost zo’n 10 à 15 euro.) Deze prachtige, neoclassicistische villa uit 1927 behoorde toe aan de schatrijke gravin María Luisa Gómez Mena. Zij wordt ook wel de Cubaanse Peggy Guggenheim genoemd, vanuit haar rol als beschermvrouwe van kunstenaars. Het museum van decoratieve kunst herbergt o.a. een uitgebreide verzameling van Wedgwood- en Sèvres-serviezen, glaswerk met gouden familiewapens, Louis XVI meubilair en zelfs een complete Chinese kamer. De omringende tuin moet ooit oogverblindend zijn geweest; hier werden luxe diners en feesten voor de internationale jetset gehouden. Je kunt er nog iets van terugzien op de zwart-witfoto’s die binnen aan de muur hangen.
Na het bekijken van al die kunst is het hoog tijd voor een hapje en een drankje. Om te beginnen is er Café El Escoríal op de Plaza Vieja. Daar vind je de beste koffie ‘in town’, espresso, cappuccino, ze hebben het allemaal. Voor een mojito moet je naar La Bodeguita del Medio en voor een daiquiri naar El Floridita. Beide horecagelegenheden zijn zeer toeristisch, maar toch een bezoekje waard. Hemingway zou ooit gezegd hebben: “My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita.”

Wat je verder echt niet mag missen, is restaurant La Guarida. Dit zogenaamde huiskamerrestaurant (‘paladar’) was ooit het decor van de film ‘Fresa y Chocolate’. Als je aankomt, weet je niet wat je ziet… het pand is erg vervallen, maar eenmaal boven, kom je terecht in een oase van rust, die ingericht is met kunst en antiek. Het heerlijke eten, de uitgebreide wijnkaart en romantische jazzmuziek maken het plaatje compleet. Sinds kort is er ook een bar op het dakterras, die echter een commerciëlere uitstraling heeft.

Na het succes van La Guarida en het ietwat liberalere ondernemersklimaat, vliegen de paladars je om de oren. Sommige zijn regelrechte ‘tourist traps’, andere ware pareltjes. Tot de laatste categorie behoren Atelier en Le Chansonnier van de familie Higueras. Ook hier vind je zeer goed eten en mooie wijnen, die worden geserveerd in antieke glazen en serviezen. Heerlijk!
Nota bene: voor alle paladars geldt: niet vergeten te reserveren.

Er zijn ook veel staatsrestaurants in Havana, die over het algemeen van mindere kwaliteit zijn dan de paladars. Maar er zijn een aantal uitzonderingen: El Patio, El Templete en La Divina Pastora. El Patio ligt aan de Plaza de la Catedral en is perfect om mensen te kijken. El Templete ligt vlak bij de haven en serveert heerlijke verse vis. La Divina Pastora heeft het beste uitzicht over de stad! Een lunch of diner in dit restaurant kun je combineren met een bezoekje aan het El Morro-fort.
Het duurste en waarschijnlijk beste hotel van de stad is het Saratoga. Hier sliepen o.a. Beyoncé en Jay-z op hun vijfde trouwdag en modeontwerper Karl Lagerfeld. Het uitzicht vanaf het dakterras (met zwembad) is adembenemend. Je kijkt zó op het Capitool. Dit is ook een van de weinige plekken in de stad met een redelijk goede internetverbinding.

Een ander beroemd hotel is het Hotel Nacional. Voorafgaand aan de Chanel-modeshow, sliep een groot aantal van de 700 gasten in dit iconische gebouw. Overigens werd hier in december 1946 de grootste internationale vergadering ooit gehouden van mafiabazen… Om in de stemming te komen, kan ik de film ‘The Godfather Part II’ aanraden, hierin zie je veel plekken die later een historische waarde zouden krijgen.

Tips:

Do: Neem genoeg toiletspullen, medicijnen en zakdoekjes mee! Wat voor ons simpele dingen zijn, zoals paracetamol en wc-papier, zijn daar slecht te krijgen. Veel Cubanen zijn erg arm en zullen het zeker waarderen wanneer je (tweedehands) kleding of speelgoed voor ze meebrengt.

Don’t: Ingaan op het aanbod van de vele ronselaars die nepsigaren aanbieden… Dit zijn slechts bananenbladeren en dus compleet waardeloos! Laat je vooral ook niet meeslepen naar een zogenaamd salsafestival. Eenmaal ter plekke blijkt dit namelijk altijd nét afgelast en moet je de drankjes van de halve zaak betalen.

Kopen: vintage broches, filmposters en postzegels op de Plaza de Armas; politiek-kritische litho’s en etsen bij Taller Experimental de Gráfica de La Habana (Callejón del Chorro, zijstraatje van Plaza de la Catedral); handgemaakte souvenirs en eigentijdse schilderijen in de overdekte markt annex loods Almacenes de San José (bij de haven) en last but not least natuurlijk Cubaanse rum en sigaren.

Cuba met eigen ogen zien? Vraag je Travel Counsellor om meer informatie.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven