IJsland

03 April 2020

Tekst en fotografie: Sophie van der Wansem | Met dank aan: WOW Air en USP Marketing PR

Zij zijn de meest tevreden burgers van Europa;
Zij zijn nakomelingen van de Vikingen;
Zij hebben geen achternaam;
Zij vertoeven graag in de thermische warmwaterbronnen;
Zij eten walvissen en papegaaiduikers maar hebben geen McDonald’s;
Zij hebben in de winter maar 4 uur licht en in de zomer wordt het nauwelijks donker;
Zij zijn ondanks de kou dol op schepijs;
En misschien wel het gekste van alles: zij zijn niet goed in wintersport…

Natuurlijk, ik heb het over de IJslanders.

Met WOW Air, de hippe lowbudget airline, vliegen we de ruige natuur en de heerlijke thermische warmwaterbronnen tegemoet. Na aankomst in hotel Pingholt, dat gelegen is midden in Reykjavik, maken we ons klaar voor onze eerste IJslandse maaltijd. Het wordt een uitgebreid zesgangendiner in restaurant KOL (een aanrader!), dat onder andere bestaat uit een uitgebreide visschotel. Met een volle maag val ik in slaap, denkend aan wat deze reis mij morgen gaat brengen.

Mountaineers of Iceland
De dag begint vroeg, maar tijd om rustig wakker te worden is er niet. Wachtend in het smalle straatje van ons hotel komt er een supertruck aangescheurd! We gaan op pad met de Mountaineers of Iceland, waarbij we de Golden Circle Tour beleven. Deze tour neemt ons mee langs de bekendste en mooiste natuurverschijnselen van IJsland. Nog voordat we goed en wel zitten, neemt onze stoere gids vol gas een scherpe bocht. De toon is gezet, dit gaat een spannende dag worden. 

Onze eerste stop is bij Þingvellir National Park. Dit prachtige gebied laat het natuurschoon van IJsland zien. Ik kan bijna niet stoppen met foto’s maken. Het water in combinatie met de ruige natuur, de zwarte lavagronden en de paarse lucht maken het een moment om nooit meer te vergeten. Het water in IJsland is erg helder; om dit met eigen ogen te zien gooit men munten in de beekjes. De munten weerkaatsen het licht waardoor het net lijkt alsof de beekjes vol zitten met glinsteringen, onwaarschijnlijk mooi.

Na een wandeling door dit gebied rijden we verder met de truck. We komen aan bij een van de warmwaterbronnen gelegen aan een groot meer. Kokend heet zijn ze, vroeger bakte men er brood in. De grond bij het meer is zo’n 40 graden. Wanneer je met je handen wat grond weggraaft, komt het water omhoog en ontstaat er een nieuwe pruttelende warmwaterbron.

We rijden door naar het wereldberoemde geothermische gebied, waar we stoppen bij de grootste warmwaterbron van IJsland genaamd Geysir. De warmwaterbronnen spuiten, om de paar minuten en soms zelfs tot 30 meter, water omhoog. We vervolgen onze weg naar de Gouden Waterval. De waterval is enorm, het natuurgeweld onwaarschijnlijk en je kunt er zo dichtbij komen dat je waterdruppeltjes op je gezicht voelt spatten.

Inmiddels zijn we hoog in de bergen aangekomen. De sneeuw vervaagt de lijnen op de weg. Onze gids kent dit gebied als geen ander en neemt ons mee op een off-road autorit. De bruggen over de beekjes worden genegeerd, we rijden de weg af dwars door het water heen, cool! Na deze tocht vol adrenaline stappen we met onze gids op sneeuwscooters. Overal waar ik kijk, is het wit. Ik heb geen idee waar de grond ophoudt en de lucht begint. Gelukkig weet de gids ook hier de weg en in een rijtje scheuren we over de grootste gletsjer van IJsland!

We eindigen de dag, net als de echte IJslander, met schepijs. Dit doen we op een IJslands boerderijtje waar we kalfjes aaien terwijl we genieten van het zelfgemaakte ijs en een warme kop thee.

Blue Lagoon
Na deze dag vol actie zijn we wel toe aan wat ontspanning. Waar kan dat beter dan in de bekende Blue Lagoon? Deze natuurlijke warmwaterbron is niet alleen heerlijk warm en ontzettend mooi, het is ook nog eens heel goed voor de huid. Al mijn verwachtingen worden overtroffen. Steek wel je haar op en gebruik van tevoren veel conditioner, want de mineralen in het water kunnen ervoor zorgen dat je haar nog dagen lang overeind staat.

Reykjavik
Als we uitgebadderd zijn besluiten we Reykjavik in te gaan. Shoppen kun je hier als de beste. De winkelstraten bestaan uit leuke, hippe boetiekjes. Grote kledingketens vind je er eigenlijk niet, bekende mooie merken des te meer! Ook typische IJslandse producten zijn overal verkrijgbaar zoals de traditionele wollen Lopi-truien, zeep en keramiek. IJsland is over het algemeen vrij prijzig maar in ruil daarvoor krijg je ook altijd de beste kwaliteit. Lunchen doe ik tussen de locals bij het bekende hotdogtentje genaamd Baejarins Beztu Pylsur. Beklim de Hallgrimskirkja, de grootste kerk van IJsland, en geniet van het prachtige uitzicht over de stad met de kleurrijke huizen. We proosten ’s avonds alvast op onze nu al onvergetelijke reis in het hippe Sushi Samba, waar ik mijn beste sushi ooit eet.

Into The Glacier
Na een korte nacht staat de volgende trip op het programma, we gaan Into The Glacier! Deze tour neemt ons mee rond, op en in de Langjokull-gletsjer. Het is een lange, indrukwekkende tocht op de op een na hoogste gletsjer van Europa. De gletsjer is alleen te bereiken met speciaal aangepaste voertuigen. Deze excursie bestaat nog niet zo lang, wij zijn zelfs een van de eerste paar honderd bezoekers. De Langjokull is Europa’s langste handgemaakte ijsgrot. Je stapt zo het hart van de gletsjer binnen, heel bijzonder.

Northern Lights Tour
’s Avonds staat er een Northern Lights Tour op het programma. We gaan op zoek naar het noorderlicht! Tijdens de rit over het eiland vertelt de gids van alles over het land. In de maanden november tot en met februari is er de meeste kans om dit natuurverschijnsel te bewonderen. Vol goede moed en dik aangekleed stap ik de bus in. Vanaf het eerste moment houd ik de lucht nauwlettend in de gaten. Er is vrijwel geen bewolking en de kans lijkt groot dat wij het noorderlicht daadwerkelijk gaan zien. De verschillende tourbussen rijden over heel het eiland en houden elkaar op de hoogte wanneer het licht ergens wordt gespot. Een aantal keer denkt de gids iets te zien, worden de lichten in de bus gedimd en kijkt iedereen vol verwachting om zich heen. Helaas, na een paar uur rijden komt het slechte nieuws, het noorderlicht gaan we niet te zien krijgen. Een geluk bij een ongeluk, nu heb ik een reden om dit prachtige eiland opnieuw te bezoeken!

Tips
Do:

Hoteltip:

Een trip naar dit unieke eiland is te boeken via je persoonlijke Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven