Indrukwekkend Zuid-Afrika... Drie routes, drie ervaringen

16 February 2022

Met dank aan: South Arfica Tourism & Alitalia 

Zuid-Afrika is adembenemend, fascinerend, bruisend en eindeloos! In elke provincie en om elke hoek staat je een magisch moment te wachten dat je zal inspireren. Dit alles wordt ondersteund door de fantastische mensen. Van stadsleven tot avontuur, wildleven tot cultuur, adembenemende landschappen tot zonovergoten kusten. Zuid-Afrika is altijd indrukwekkend, op elk moment. Drie groepjes Travel Counsellors vliegen comfortabel met Alitalia via Rome naar Johannesburg en verkennen drie verschillende delen van dit prachtige land om elkaar aan het einde weer te ontmoeten in het beeldschone Kaapstad. Marco, Hira en Jos nemen je mee in hun ervaringen.

Northern Cape

Tekst en fotografie: Marco Jonk

De Northern Cape provincie is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij een reis in Zuid-Afrika. Toch is het meer dan de moeite waard om deze provincie te kiezen. Met Airlink vliegen we ’s morgens vanaf Johannesburg naar Upington. Tijdens deze anderhalf uur durende vlucht zie je het landschap al steeds meer veranderen. Bij aankomst in Upington worden we al opgewacht door onze gids en rijden richting Askham, waar we overnachten in Molopo Lodge, een kleinschalige lodge en een fijne plek voor een eerste overnachting. Maar eerst hebben we nog een bushmen experience. Dit is een opgezette ervaring waarbij een lokale San, gekleed in traditionele kleding, ons uitlegt hoe de San mensen vroeger leefden en overleefden. Ondanks dat het opgezet is, geeft wel een goed beeld van hoe de locals de natuur lezen en interpreteren.

De volgende stop van deze reis in het Kgalagadi National Park. Dit is het eerste grensoverschrijdende Natuurpark in Zuidelijk Afrika. We komen aan bij het Twee Rivieren Rest Camp, het hoofdkamp van dit nationale park. Hier vind je tevens de grenspost van Botswana. Dan begint onze reis naar !Xaus Lodge. Onderweg rijden we langs de droge Auob rivier waar we al vrij veel wild spotten. We zien onder andere héél veel gemsbokken (kenmerkend voor dit park), giraffes, wildebeesten, springbokken, steenbokken en veel vogels, waaronder ook de giant eagle owl en vele sociable weavers. Halverwege houden we een lunchpauze bij de Auchterlonie picnic site. Best indrukwekkend om te lunchen in the middle of nowhere, zonder hekken om je heen.

We worden al opgewacht door de mensen van !Xaus Lodge, het is namelijk niet mogelijk om zelf naar de lodge te rijden. Bij aankomst horen we van de ranger dat er verderop een Kalahari Leeuw loopt. Wat een verrassing! Via 91 kenmerkende rode duinen rijden we naar de lodge. Bij aankomst wacht ons een warm welkom door het personeel en de manager vertelt ons over de lodge en hoe het door de lokale community wordt gerund. Een perfect voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Tijdens ons verblijf bij !Xaus gaan we op een begeleide bushwalk waar we enorm veel leren over het land waar we verblijven. Het is zeer indrukwekkend hoeveel de lokale rangers weten over de kleinste beestjes en planten in deze semi-woestijn. Een safari in Kgalagadi National Park is anders dan op safari in andere wildparken. Het is een zéér uitgestrekt park, met een beperkte hoeveelheid wegen. Het gaat hier dan ook niet om het spotten van zoveel mogelijk wild, maar om het opnemen van het landschap en de rust. Diezelfde namiddag vertrekken we dan ook voor een sundown game drive waarbij we op zoek gaan naar het schaarse wild, genieten van het adembenemende landschap en afsluiten met de mooiste zonsondergang die we ooit hebben gezien. Met als kers op de taart ontelbare sterren aan de hemel en een goed zicht op de melkweg! Dit park is niet voor niets een officieel International Dark Sky Sanctuary.  

De volgende bestemming is Augrabies National Park. Onderweg stoppen we nog bij Bezalel Wine Estate voor een wijn proeverij (ja, ook in deze regio zijn vele wine estates!). Naast wijn brouwen ze hier ook craft bieren en maken ze brandy. Augrabies Falls is een relatief klein park, maar beschikt over een uniek en adembenemend landschap. Daarnaast vind je hier de Augrabies waterval, waar het water 56 meter naar beneden valt met een oorverdovend geluid. Er is hier een boardwalk gebouwd van waar je langs de canyon kan wandelen en de waterval vanaf verschillende viewpoints kan bekijken.

Na weer een onvergetelijke zonsondergang overnachten we in het park, waarna we de volgende dag onze reis voortzetten naar Khamkirri. Dit is een hele fijne accommodatie met nieuwe huisjes op palen met een super uitzicht! Ze bieden er verschillende activiteiten aan. We gaan kajakken op de Oranje Rivier. Het is gelukkig een rustige plek op de rivier, wat het een aangename tocht maakt. Na de tocht en weer een heerlijke lunch vervolgen we onze weg naar de laatste accommodatie van onze reis in de Northern Cape, namelijk African Vineyard. En wat een mooie afsluiting! African Vineyard ligt op Kanoneiland, is omringd door wijnranken en heeft prachtige grote kamers. Deze accommodatie staat bekend om de uitstekende keuken en de spa behandelingen. Hier kom je echt tot rust na zo’n actief programma.

Reizen in deze provincie is echt iets voor reizigers die op zoek zijn naar een off-the-beaten-track bestemming of die andere delen van Zuid-Afrika al eens hebben gezien. De afstanden zijn er relatief groot, maar de wegen zijn er goed en de landschappen (en eindbestemmingen) maken de afstanden meer dan goed.

The Garden Route
de meest waanzinnige route van Zuid Afrika 

Tekst en fotografie: Hira Zaidi

Voor mij staat de Garden Route op het programma, de meest waanzinnige route van Zuid-Afrika! Vanuit Johannesburg vliegen wij meteen door naar George en rijden we naar Oudshoorn. Tijdens deze rit van drie uurtjes zijn er al veel mooie landschappen te zien. Oudshoorn is een mooie stad, gelegen in een prachtig natuurgebied. We gaan laat naar bed, maar vroeg weer op om de stokstaartjes te zien. Om deze bijzondere dieren te spotten moeten we in hun leefgebied zijn voordat zij opstaan. Met campingstoeltjes en dekens gaan we erheen. We zitten er ongeveer een half uur lang voordat het eerste stokstaartje wakker wordt en uit zijn hol komt. Uiteindelijk hebben we de hele familie van 13 stokstaartjes kunnen zien. Hierna brengen we een bezoek aan de bekende Cango Caves. De tour in de grot is leuk gedaan en erg informatief. Ook bezoeken we een boerderij waar we interactie hebben met de bekende Oudshoornse struisvogels. Het leuke aan de boerderij is dat het niet commercieel is en we met kleine groepen de vogels bezoeken in hun natuurlijke omgeving.

Na Oudshoorn gaan we verder de Westkaap verkennen. We rijden naar Knysna naar de waterfont en maken een cruise op de lagune. In het Knysna bos maken we een natuurwandeling met fenomenaal uitzicht over het water. Een wandeling die ik nooit zal vergeten. Na een mooie zonnige middag aan de waterfont waar je rustig op de vele mooie terrasjes kunt relaxen, rijden we naar de Blackwaters Lodge. Dit is een hele bijzondere accommodatie, prachtig gelegen aan de rivier. We dineren in het restaurant bij de lodge waar we Zuid-Afrikaanse gerechten kunnen proeven zoals Bobotti. Het personeel geeft ons op allerlei manieren een ‘extra personal touch’ tijdens ons verblijf. Zo ligt er na het diner een persoonlijk bericht klaar op onze kamer met onder andere het weer voor morgen.

De volgende dag vertrekken we naar Tsiksamma National Park en beginnen bij de Storms River Mouth waar we een wandeling maken over de Mouth Trail. De wandeling bestaat uit verschillende routes en biedt een prachtig uitzicht over de oceaan. Wij maken een wandeling van ongeveer 2 uur waarna we vertrekken voor de Canopy Tour. Een unieke ervaring waarbij we tien ziplines afgaan midden door de wildernis, waarvan de langste circa 90 meter is. Tijdens de tour vertellen de begeleiders ons over de verschillende bomen en dieren die er te zien zijn. Echt geweldig!

Na dit avontuur komen we aan bij onze volgende Garden Route bestemming: Port Elizabeth. Hier staat een safari dag op het programma. We beginnen met een Marine Safari. Na de eerste tien minuten op de boot zien we al snel een groepje dolfijnen. Iets verder het water in kunnen we ook walvissen spotten. Ongelooflijk! Ik had niet verwacht dat we zonder problemen zo dichtbij de walvissen konden varen. Een hele bijzondere ervaring. We varen verder naar St. Croix Island middenin het water waarop honderden pinguïns te zien zijn. Aan de kust van het eiland bij de rotsen is er weer een grote groep dolfijnen te zien. Het tweede deel van de dag gaan we op safari in Addo Elephant Park. We zien hier mooie zebra’s en groepen olifanten. Ook bij deze safari kunnen we de dieren van slechts een paar meter afstand bewonderen. We sluiten de dag af met een diner in de Bridge Street Brewery, wat echt een happening restaurant is in Port Elisabeth. De volgende ochtend vliegen we naar Kaapstad, de laatste bestemming van de mooie Garden route.

KLEURRIJK KwaZulu-Natal en Kaapstad

Tekst en fotografie: Jos van Doren

Zuid-Afrika, een bijzonder land met een bewogen historie en een Nederlands tintje. Maar bovenal een heel kleurrijke bestemming die menig toerist inmiddels heeft bezocht. Ik combineerde tijdens deze reis de iets minder bekende province KwaZulu-Natal en het voor velen welbekende Kaapstad.

De toegangspoort tot KwaZulu-Natal is bijvoorbeeld Durban als je per vliegtuig reist. In Durban aangekomen is het nog zo’n drie uur rijden naar de eerste locatie van ons verblijf in
St. Lucia, KwaZulu-Natal. St. Lucia is een klein dorpje en uitvalsbasis voor bezoeken aan de prachtige wetlands en natuurparken in het zuidoosten van het land. Als je in de straten van St. Lucia loopt, kijk je niet vreemd op als je apen tegenkomt die op zoek zijn naar eten of, bij toeval, een keer een nijlpaard rond een hotelzwembad ziet grazen. In het straatbeeld vind je zelfs borden met waarschuwingsberichten: ‘Hippos at night’.

Wil je nog meer nijlpaarden, krokodillen en bijzondere vogels spotten, dan is het aan te raden een Hippo & Croc boottocht over Lake St. Lucia te maken. Er zijn tochten over het ruim 300 km2 grote meer met kleine en grote boten. Veelal in groepen liggen de nijlpaarden in het water aan de oevers of zijn ze aan het zwemmen in het meer. Nijlpaarden lijken vrij onschuldig en nogal log, maar het is een behoorlijk gevaarlijke diersoort met enorme kaken en tanden die over land zelfs met een snelheid van ruim 30 km per uur kan rennen.

Tijdens een bezoek aan een Zuludorp maak je kennis met de leefgewoonten en rituelen van de Zulu’s die in authentieke kledij en gewapend met een speer dansend, springend en zingend gasten vermaken en zelfs bij hun uitvoering betrekken. Een aantal Zulu’s leven en wonen nog in een Zuludorp. Een voorbeeld hiervan is Nkundusi Village.

Een geweldige ervaring zijn de gamedrives die je in KwaZulu-Natal kunt maken. Gamedrives worden uitgevoerd met open voertuigen, geschikt voor zo’n acht tot tien personen, waarbij de ranger op zoek gaat naar diverse diersoorten die in de parken voorkomen. Wij spotten… Het is aan te raden om een gamedrive in de vroege ochtend of late namiddag bij schemering te maken aangezien de dieren dan het meest actief zijn. Is het donker, dan schijnt de ranger met lampen om wilde beesten te spotten. Je kunt georganiseerde gamedrives maken in een Private Game Reserve, zoals bijvoorbeeld in Manyoti welke alleen toegankelijk is voor speciale voertuigen met een ranger of een National Game Reserve zoals Umkhuze, waarbij je ook met een eigen (huur)auto door het park kan rijden.

In Kwazulu-Natal kan je in comfortabele hotels en lodges overnachten. Een bijzondere ervaring beleef je zeker als je in een lodge in een (Nationaal) park verblijft. Wij verblijven in….

Bij een bezoek aan Zuid-Afrika mag Kleurrijk Kaapstad niet worden overgeslagen. Er is van alles te zien en te beleven in en rond deze prachtige stad. In de schilderachtige wijk Bo-Kaap bevinden zich huizen die na de afschaffing van de slavernij in bonte kleuren werden geschilderd. En Victoria & Alfred is een groot shoppinggebied met restaurantjes aan het water.

De beroemde Tafelberg met het circa dertig kilometer brede plateau is hét icoon van de stad. Een beklimming of een tocht per kabelbaan naar het plateau is een must, want het uitzicht over Kaapstad, de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan is werkelijk adembenemend en letterlijk een hoogtepunt. Plan deze tocht aan het begin van je verblijf in Kaapstad, want als het een beetje tegenzit met het weer, sterke wind en laaghangende bewolking, dan kun je wellicht op een andere dag de kabelbaan naar boven nemen. Wij hadden geluk!

Buiten de stad loopt een prachtige route door een mooi landschap en langs de grillige kustlijnen van Cape Peninsula naar het zuidelijkste puntje van Afrika; Kaap de Goede Hoop. Afsluitend hoort er natuurlijk een wijnproeverij bij, want de Kaapse wijnen genieten grote bekendheid en smaken nog beter als je na een rondleiding bij een wine estate in Stellenbosch een heerlijke lunch erbij nuttigt.

KwaZulu-Natal en Kaapstad zijn in mijn hart gesloten en vormen slechts een klein onderdeel van dit fantastische land dat voor ieder wat te bieden heeft! Vraag je Travel Counsellor om een rondreis voor je samen te stellen, volledig afgestemd op jouw wensen en dromen.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven