Japan, land van de rijzende zon

03 April 2020

Tekst en fotografie: Harmke Kraak

Japan fascineert. Via hoofdstad Tokyo met zijn bruisende winkelstraten ga ik naar de stad Kanazawa met zijn theehuizen en geishacultuur. Mijn reis door het land van de rijzende zon eindigt in de gezellige studentenstad Kyoto met zijn vele tempels.

Shoppen in Tokyo
Tokyo is een gigantische metropool. Het is de grootste stad van Azië en is ooit ontstaan uit het vissersdorpje Edo. Tussen de vele wolkenkrabbers is er ook laagbouw, zoals in mijn ‘eigen’ straat. Ik logeer in een zakenhotel in de wijk Ginza. Op mijn onberispelijke hotelkamer ligt een pyjama, tandenborstel, tandpasta en haarborstel klaar, alles keurig verpakt. Deze attributen nodigen uit om toe te geven aan de jetlag, maar ik zet me over de vermoeidheid heen. Liever schakel ik direct over op het Japanse ritme en dat betekent… lunchtijd. Ginza is een van de meest kosmopolitische wijken van Tokyo en ligt in het hart van de metropool, niet ver van het keizerlijk paleis dat wordt omringd door tuinen en pijnboombossen. Een deel van deze tuinen is te bezichtigen. Het Japanse keizershuis is de oudste dynastie ter wereld en gaat terug tot ver voor Christus. Jimmu (711-585 voor Chr.) geldt als de mythische stamvader en was de eerste keizer. Akihito, de 125e keizer van Japan, regeert sinds 1989 en zinspeelt voorzichtig op zijn aftreden.

In Ginza barst het van de izakaya’s (eethuisjes). Ik lunch met een smakelijke noedelsoep en ga daarna winkelen. Aan de brede Ginza Street bepalen chique modezaken als Prada, Louis Vuitton en Chanel het beeld. Gelukkig zijn er ook typisch Japanse boetiekjes, zoals Natsuno, een winkel vol chopsticks. Nooit geweten dat eetstokjes er in zo veel varianten zijn! Ook Kyukyodo, dat waaiers en notitieboekjes verkoopt, is een mooi boetiekje. Deze winkel bestaat sinds 1663 en dat is opvallend aangezien de wijk Ginza in 1872 deels door brand werd verwoest. Ginza herrees echter uit zijn as en groeide uit tot een van de meest trendy wijken van Tokyo. Bij de zebrapaden sta ik zowel tussen zakenmannen in pak en modern geklede dames als tussen geisha’s in kimono. Ook de architectuur varieert van ultramodern tot traditioneel, want tussen de moderne winkels prijken oude tempels en theaters, zoals het Kabukiza-theater. Rode lampionnen sieren hier de entree. Dineren doe ik in een restaurant waar op elke tafel een pot hete kooltjes staat. Hierop kun je shiitakes en allerlei verse groenten grillen. De bediening is een en al hoffelijkheid, iets waar Japanners sterk aan hechten.

Tuinen en theehuizen van Kanazawa
Japan bestaat uit ruim 6800 eilanden. De drie steden van mijn rondreis liggen op Honshu, dat het hoofdeiland is. Tokyo ligt aan de oostkust van Honshu en Kanazawa, mijn volgende pleisterplaats, aan de westkust. Deze stad is tevens bekend om zijn zijde, lakdozen en bladgoud. Het gouden paviljoen in Kyoto – de stad die ik hierna zal bezoeken – is bedekt met bladgoud uit Kanazawa. Een van de attracties in Kanazawa is Kenrokuen Garden. Het is een klassieke landschapstuin en een van de mooiste in het land. De ‘tuin’ is eerder een weelderig park van wel elf hectare, vol oude bomen, kronkelpaadjes, vijvers, meren en paviljoens. Kenrokuen Garden voldoet in alle opzichten aan de zes voorwaarden die aan een zentuin worden gesteld: rust, ruimte, stilering, water, uitzicht en oudheid. De tuin dateert deels uit het Edo-tijdperk (1603-1867), de periode waarin handeldrijven met Japan alleen was voorbehouden aan China én Nederland. Ik wandel tussen de eeuwenoude pijnbomen en ervaar een heerlijke rust. De bomen symboliseren een lang leven. Ook groeien er pruimenbomen en kersenbomen. In het voorjaar is het hier een en al bloesemweelde. Sierlijke stenen lantaarns flankeren de paden. Tevens bevindt de oudste fontein van Japan (1853) zich in deze tuin en stuit ik op een antiek theehuis uit 1774. Kenrokuen Garden hoort bij Kanazawa Castle. Dit zestiende-eeuwse kasteel werd gerestaureerd en is te bezichtigen.

Een andere mooie bezienswaardigheid in Kawazana is het Nagalachi-district. Hier woonden ooit de samoeraikrijgers. Hun voormalige huizen zijn, met een gids, te bezoeken. De woningen zijn schitterend van eenvoud. Op de vloer liggen Japanse matten en de inrichting is sober. De tuintjes zijn verzorgd, vol keien, vijvertjes en bonzaibomen. Ook bezoek ik in Kanazawa het geishadistrict Higashichaya Machi. Het ontstond rond 1820, tijdens de Edo-periode. Ik loop door Higashichaya Street, letterlijk ‘theehuizenstraat’. De theehuizen zijn traditionele houten huizen van twee verdiepingen hoog. Dames in kimono heten bezoekers welkom. Geisha’s worden soms over één kam geschoren met prostituees, maar dat is onterecht. Het zijn gezelschapsdames die gasten vermaken met muziek, dans en conversatie. Ook op straat lopen veel meisjes rond in kimono. Ze lachen vrolijk en spelen spelletjes op hun mobieltjes.

De tempels van Kyoto
Kyoto ligt ten zuiden van Kanazawa en is een bruisende universiteitsstad met bijna anderhalf miljoen inwoners. Veel locals, onder wie tal van studenten, verplaatsen zich per fiets, een vertrouwd gezicht voor wie uit Nederland komt. Van 794 tot 1868 was Kyoto de hoofdstad van Japan en tevens de residentie van de keizer. De traditie van de bloesemfeesten zou hier in Kyoto zijn ontstaan in de Heian-periode (794-1185) nadat een keizer zijn gasten had uitgenodigd voor een feest onder de kersenbloesem bij zijn paleis.

Tips:

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven