Kenia: safari, strand en onvergetelijke ontmoetingen

03 April 2020

Tekst en fotografie: Trees Piersma | Met dank aan: Untamed Travelling

Al sinds het begin van deze eeuw staat Kenia synoniem voor safari’s, Swahili voor ‘Lange reis’, toen de Europese elite op expeditie ging in de wildgebieden in Afrika. Behalve een duizelingwekkende rijkdom aan flora en fauna heeft Kenia, mede dankzij de vele verschillende etnische groepen die hier leven, een enorm rijke cultuur. We maken een rondreis door dit onbegrensde en veelzijdige land. Op het programma staan onvergetelijke safari-ervaringen in drie van de vele wildparken en reservaten die het land rijk is, een kennismaking met de Masai en Samburu en afsluitend een strandverblijf aan de kust.

Nairobi NP
Na een comfortabele vlucht met Kenya Airways bezoeken we een paar bezienswaardigheden in Nairobi en daarna starten we onze eerste safari! Nairobi National Park is het oudste en kleinste nationale park van Kenia. Uitgestrekte vlaktes aan de ene kant en de prachtige skyline van de stad  aan de andere kant. Het park heeft de bijnaam ‘Kifaru Ark’, vanwege ‘s werelds dichtste concentratie van de zwarte neushoorn. Gazelles, wrattenzwijnen, zebra’s, giraffen, struisvogels en buffels zijn hier volop te bewonderen. Wij spotten bovendien leeuwen, hyena’s, cheetah’s en luipaarden. De ‘wetlands’ van het park zijn de thuisbasis van meer dan 400 vogelsoorten, dus de vogelaars onder ons kunnen hun hart ophalen. Wij hadden enorm geluk: tijdens een heerlijke ochtendwandeling met een Masai-gids zagen we leeuwen lopen aan de andere kant van de rivier!

Samburu NP
Onze volgende bestemming is het gebied van de Samburu-stammen. Wij bezochten het met een klein vliegtuig (wat al een belevenis op zich is) maar het kan ook prima per landvoertuig. Het landschap is hier droger en woester, een afgelegen wildernis. Door dit gebied kronkelt de Ewaso Nyiro-rivier, die aan beide oevers begroeid is met acacia’s, palmbomen en tamarinden, een verzamelplaats voor grote aantallen wilde dieren. Het Samburu-wildreservaat beschikt, samen met Masai Mara-wildreservaat, over de grootste concentraties wild. De Grévy’s zebra en de giraffe-gazelle (Gerenuk) komen in Kenia alleen in het noorden voor, evenals de Beisa oryx en de Somalische struisvogel. Tijdens de gamedrives die we maken zien we naast de prachtige Grévy’s zebra’s, leeuwen, ontelbaar veel olifanten en heel erg veel jonge dieren. Als je Kenia bezoekt vlak voor de regentijd heb je grote kans de migratie te zien en heel veel jonge beesten. Ook wentelen wij ons in luxe tijdens ons verblijf bij het stijlvolle Saruni Samburu. De meesten van ons hadden tranen in de ogen van het adembenemende uitzicht en de prachtige sterrenhemel.

Masai Mara game reserve
Een klein vliegtuig brengt ons naar Masai Mara Nature Reserve, een van de bekendste wildparken van Afrika. Het grenst aan Serengeti N.P. in Tanzania en is bekend vanwege de jaarlijkse migratie van zebra’s en gnoe’s, komend vanuit de Serengeti. Masai Mara wordt doorsneden door de Mara-rivier, waar je in de juiste tijd van het jaar bijzondere beelden kunt waarnemen wanneer de zebra’s en gnoe’s oversteken. Jammer genoeg is dat nu niet het geval. Maar ook zonder dat we de grote trek meemaken, zijn de bijzondere waarnemingen in het park tijdens gamedrives en wandelsafari’s overvloedig. Al meteen tijdens de transfer naar de accommodatie sta ik versteld van de grote groepen wildebeesten, zebra’s en topi’s die genieten van het frisse groene gras. Alle dieren zijn enthousiast en vrolijk door de paar buien die zijn gevallen; ik had het geluk dat ik zelfs parende leeuwen zag. En wow, op de laatste dag nog hyena’s en een luipaard!  Bovendien worden we ingelijfd door de Masai. Bij het knetteren van het kampvuur trakteren ze ons op een traditionele dans en worden we ingewijd in meer van hun rituelen.

Strandverblijf
De kust van Kenia biedt paradijselijke stranden met palmbomen en een azuurblauwe zee in combinatie met een rijke historie. Net beneden Mombasa ligt Diani Beach, bekend als het mooiste zandstrand van Kenia. Wij begeven ons naar het iets zuidelijker gelegen en minder bekende Msambweni Beach, en wanen ons in het paradijs. Parelwitte stranden, wuivende palmbomen, met onze voeten in het zand en cocktails in overvloed… Wat een genot om onze reis hier af te sluiten.

Kenia heeft nog veel meer te bieden. Natuurlijk de jaarlijkse migratie, het indrukwekkende natuurspektakel waar Kenia bekend om staat. Meer betoverende nationale parken met elk hun eigen unieke flora en fauna. En Mount Kenia, de tweede hoogste berg van Afrika, een beklimming meer dan waard. Of onthaasten op het autovrije eiland Lamu, met onaangetaste Swahili-cultuur en prachtige stranden. Voeg bij dit alles sfeervolle en exclusieve accommodaties, en je hebt alle ingrediënten voor een droomvakantie. Voor verwende safarigangers, gezinnen, natuurliefhebbers, cultuursnuivers, wandelaars, adrenalinejunkies, wildlife fotografen, newly weds en zonaanbidders. Kenia heeft het. Safari njema oftewel goede reis!

Wil je Kenia ook beleven? Vraag je persoonlijke Travel Counsellor naar de mogelijkheden!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven