Kerst in Keulen en Aken

28 April 2022

Tekst en fotografie: Sophie van der Wansem | Met dank aan: Oad

Zodra het december is krijg ik de kerstkriebels. De kerstversiering wordt afgestoft, de boom wordt in huis gehaald, mijn favoriete kerstliedjes komen uit de speakers, voor mij misschien wel de leukste maand van het jaar. Extra verheugd was ik vorig jaar december toen ik met een Oad-busreis de kerstmarkten van Keulen en Aken mocht bezoeken!

‘s Ochtends vroeg sta ik samen met mijn enthousiaste medereizigers te wachten op de bus. Rond 11:00 uur komen we na een comfortabele busrit aan in Keulen. Tijd om te shoppen!

Keulen
In de binnenstad van Keulen vind je vijf kerstmarkten. Ik start, net als velen met mij, bij de bekendste en grootste kerstmarkt in Keulen bij de indrukwekkende Dom. De rood gekleurde kerstkraampjes, de geur van glühwein en de immense kerstboom in het midden van de markt, maken het ontzettend sfeervol. Je vindt hier een uitgebreid aanbod kerstartikelen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Overdag is de sfeer hier al goed, maar kom ’s avonds ook zeker nog even terug! De sfeer is dan op z’n best en er vinden diverse muziekoptredens plaats. Met het uitzicht op de Dom, de verlichte sterren op de kraampjes en de lichtjes in de boom ervaar ik de markt vooral ‘s avonds als erg bijzonder.

Maar avond is het nog lang niet! Ik vervolg mijn tocht naar de volgende markt, gelegen op de Alter Markt. Het reuzenrad is een goed herkenningspunt en in een rechte streep loop ik erheen. Ik beland op een leuke markt met overal kabouters en elfen. Wat ik ook een groot voordeel vind, is dat deze markt vele malen rustiger is dan de markt bij de Dom. Dit maakt het winkelen een stuk aangenamer. Ik vind op deze markt producten van hoge kwaliteit, voornamelijk sieraden en delicatessen. De markt bestaat uit twee delen. Tussen de twee delen vind je een aantal leuke kraampjes met antiek. Het tweede gedeelte kenmerkt zich door de schaatsbaan, de winterse sfeer en de vele gezellige kroegjes. Deze markt is mijn favoriet! Ik besluit op te warmen met een glühwein, die ik geserveerd krijg in een leuke kerstmok. Al snel blijkt dat elke markt een eigen, unieke mok heeft. De mokken mag je houden. Leuk om te sparen!

Vanaf de Alter Markt loopt ik richting de haven. Hier heb je een kleine markt die ik persoonlijk het minste vind. Het thema van deze markt is, hoe kan het ook anders, schepen. Een aantal marktkraampjes hebben dan ook de vorm van een schip, leuk! Wat je hier wel als de beste kunt doen is genieten van visgerechten en je kunt je bezoek combineren met een tour door het Chocolademuseum.

Op naar de volgende markt. In principe is alles te lopen, maar wie net als ik liever energie bespaart voor het shoppen kan gebruik maken van de speciale Christmas Market Express. Voor €3 per rit per persoon of €10 voor een hele dag, word je naar alle markten gebracht. Je kunt in- en uitstappen wanneer je wil. De trein gaat elke 15 minuten en er draait vrolijke kerstmuziek.

De volgende stop is de Neumarkt.  Het leuke is dat deze markt geheel in het teken staat van het engelenthema. Heel sprookjesachtig! Deze markt is heel sfeervol en

’s avonds ontzettend mooi verlicht met allerlei kerststerren in de bomen. De kraampjes zou ik eerder winkeltjes noemen, je kunt er letterlijk doorheen lopen en waant je in winterwonderland. Wat ook leuk is, is dat je hier een grote kerststal vindt. Even wat anders dan kerstspullen of wil je even opwarmen? Je treft hier ook een fijne overdekte shoppingmall.

De vijfde kerstmarkt Sint Nicolas Place is knus en gezellig. Er zijn hier mooie kraampjes met aan de voorkant bewegende elandhoofden. Voor mij geen must see, maar wanneer je tijd over hebt zeker een bezoek waard.

Aan het eind van de dag rijden we met de bus en de aankopen naar het hotel, waar ik voldaan in slaap val. Let op: pinnen is bij de meeste kraampjes niet mogelijk.

Aken
Wanneer ik de volgende ochtend in Keulen wakker word en de gordijnen open, zie ik dat er een dik pak sneeuw ligt. Heerlijk kerstig! Enthousiast stap ik de warme bus in.

Niet veel later zijn we in Aken. Aken is kleiner dan Keulen, maar daardoor wel erg knus. Er zijn drie grote kerstmarkten die op loopafstand van elkaar te vinden zijn rond het stadhuis en de Dom. Het is zaterdag en bomvol, maar er is altijd wel een plekje vrij om op te warmen met een lekker drankje en een braadworst. De vele kraampjes verkopen net zoals in Keulen allerlei kerstsnuisterijen. Aken is naast een fijne bestemming voor kerstshoppen ook een heel leuke stad voor een gezellige lunch of een bezoekje aan een van de vele winkels.

Kerst kan voor mij niet beter beginnen. Met mooie herinneringen, een tas vol kerstproducten en een voldaan gevoel door de Duitse lekkernijen keer ik ’s avonds terug naar Nederland.Mocht je net als ik geen genoeg kunnen krijgen van de kerst? Denk dan eens aan een weekendje kerstshoppen. Naast Keulen en Aken biedt Oad ook leuke Kerstshoppingreizen aan naar onder andere Londen, Newcastle, Bremen & Hamburg, Lille & Brugge, Dortmund & Münster en dichterbij huis in Valkenburg. Genieten gegarandeerd! Te boeken bij je Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven