La Palma - La Isla Bonita

28 April 2022

Tekst en fotografie: Milka van Dam-Springer

Afgelopen zomer vierde ik met mijn gezin onze zomervakantie op La Palma. We wisten van tevoren niet helemaal wat we ervan moesten verwachten maar het eiland heeft ons enorm verrast. Dit kleine Canarische Eiland onderscheidt zich van andere Canarische Eilanden als Tenerife en Gran Canaria door de rust en het authentieke eilandgevoel. Het is het groenste eiland en vooral bekend onder wandelaars, maar die bezoeken het eiland voornamelijk in het voor- en naseizoen. De zomer is voor het lokale toerisme, Spanjaarden en bezoekers vanaf de andere eilanden, aangevuld door enkele andere Europeanen. Het eiland telt twee grotere all-inclusive resorts en verder voornamelijk kleinschalige accommodaties. In mijn optiek is een verblijf in een van de vele kleinschalige finca’s de perfecte manier om van het rustige eilandleven te genieten.

Doordat La Palma vroeger de laatste stop was tussen Europa en Zuid-Amerika om de oceaan over te steken per boot hebben de meeste Palmeros (bewoners van La Palma) hun roots in Zuid-Amerika liggen. Dit merk je in alles; de mentaliteit, passie, het eten en de muziek; salsa en merengue zijn alom aanwezig.

Het landschap is enorm afwisselend; bossen, bergen, zand- en rotsstranden, van alles wat. Maar het meest kenmerkend is nog wel dat La Palma een vulkanisch eiland is; overal zijn kraters verspreid over het eiland en zijn de rotsen en stranden, ook het zand, zwart van de lava. Voor diegenen die het spelletje kennen; de vloer is lava, hier echt… je ontkomt er niet aan!

De vele mooie plekjes op dit eiland zijn divers en vormen de perfecte basis voor een leuke dagtrip. Tijdens je vakantie op La Palma zijn dit mijn toptips om te bezoeken:

 1. Levendige dorpjes
  Aan de westkust van La Palma liggen de levendige dorpen Tazacorte en Puerto Naos. Beide met een boulevard, leuke eettentjes, winkels en een aangelegd strand waar je prima kunt vertoeven. In de weekenden is het hier gezellig druk, voornamelijk met locals; er wordt uitgebreid getafeld zowel tijdens de lunch als het diner en tussendoor neemt men een duik in zee.
 2. Goed eten
  Wil je echt goed eten, ga dan naar Bodegon Tamanca in El Paso. Het is even zoeken en naarmate de weggetjes smaller en slechter verlicht worden, vraag je je zeker af of je wel goed gaat, maar dan ineens zie je het restaurant vanzelf liggen. Geheel uitgehouwen in een grot en met kiezel op de vloer is het een aparte entourage. Er worden heerlijke vleesgerechten, lokale wijnen en mooie biertjes geserveerd. Een absolute aanrader.
 3. Stranden
  Onder Puerto Naos liggen twee veel kleinere strandjes; El Remo en Charco Verde. Nauwelijks zand, voornamelijk rotsen en hoge golven. Ideaal voor de waaghalzen die van de rotsen willen springen, snorkelen en of duiken. Bij beide strandjes tref je heel simpele eettentjes aan. Maar vergis je niet; de vis komt rechtstreeks uit zee en is overheerlijk.
 4. Het gezellige centrum
  Ook aan de westkant van het eiland, maar dan meer landinwaarts ligt Los Llanos. Voor La Palma-begrippen een echte stad. Het centrum biedt genoeg te zien en te doen om op z’n minst een middag en avond te vertoeven. 
 5. De gekleurde waterval
  In het noorden (aan de oostkust) van het eiland liggen de laurierbossen van Los Tilos. Hier bevindt zich de prachtige Cascada de los Colores, oftewel; de gekleurde waterval. De wandeling ernaartoe duurt niet lang, al snel hoor je het water stromen en afhankelijk van hoe veel het heeft geregend de periode daarvoor gaat dit geluid over in een bulderende stortvloed. Hoe meer het heeft geregend hoe overweldigender de kracht, maar als het niet al te veel heeft geregend dan kun je lekker onder de waterval gaan staan om af te koelen.
 6. Natuurlijke zwembaden
  Vlak bij Los Tilos ligt, aan de noordkust, Charco Azul. De grote golven beuken aan één stuk door tegen de zwarte rotsen aan en het water is prachtig turquoise. Als de zee niet te wild is, kan er gezwommen worden in de natuurlijke zwembaden die boven op de rotsen zijn ontstaan door uitslijting van het water. Is de zee te wild en komen de golven om de haverklap over de rotsen heen, dan kan er gezwommen worden in de kleine openbare zwembaden boven op de rotsen.
 7. De hoofdstad Santa Cruz
  Aan de oostkant van het eiland ligt Santa Cruz de la Palma, de hoofdstad van het eiland. Net als Los Llanos heeft Santa Cruz ook een gezellige, historische binnenstad met kleine straatjes, winkeltjes en gezellige terrassen.
 8. Zoutvlaktes
  Wil je een dag iets heel anders doen, rijd dan helemaal naar het zuidelijkste puntje van het eiland, naar Fuencaliente. Hier kun je de zoutvlaktes van het eiland bewonderen. De hoeveelheid aan zout die hier gewonnen wordt en in de zon te drogen ligt, is enorm. Het witroze van het zout steekt fel af tegen het verdere landschap dat zwart is van de lava en eruitziet alsof je je op de maan bevindt; futuristisch bijna.
 9. Pirates Bay
  Bezoek je met kleine kinderen het eiland? Breng dan een bezoekje aan Pirates Bay. Dit was vroeger de uitvalsbasis van piraten. Het ligt verborgen tussen de rotsen en is alleen te bereiken per boot of lopend via een kronkelpaadje. Er staan een paar huisjes tegen de rotsen aan gebouwd die ook nog worden bewoond. Onderweg naar dit verborgen stukje eiland is er, met genoeg fantasie, nog heel veel terug te vinden van de tijd dat hier echte piraten huishielden. Een gegarandeerd succes om met kinderen te bezoeken!
 10. Dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden spotten
  Voor mijn laatste must-do tip moet je het eiland af, namelijk per boot het water op. De wateren rondom La Palma trekken gedurende het hele jaar dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden aan. Het is dus een geweldige plek om deze unieke dieren in het wild te kunnen spotten. Neem je verrekijker, zwem- en snorkelspullen mee en met een beetje geluk zie je alle drie de diersoorten tijdens één excursie.

En er is nog zo veel meer te doen en te zien; wat dacht je van drakenbloedbomen, talloze bananenplantages en wandeltochten. Te veel om op te noemen.

Last but not least; de Palmeros zijn gek op hun barraquito; een klein glaasje met gecondenseerde melk, licor 43, koffie en room. De irish coffee kan er wat mij betreft niet aan tippen. Of het nou ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds is, barraquito is altijd en overal te verkrijgen. Als je met dit drankje in je hand uitkijkt over het zwarte strand en de zon in de zee ziet zakken, de Zuid-Amerikaanse muziek op de achtergrond en de verse vis op tafel… dan is het leven nog lang zo slecht niet!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven