Malta herontdekt

28 April 2022

Tekst en fotografie: Fred van Eijk
Met dank aan: Malta Tourism Authority

Ik had dat eigenlijk met geen enkele plek in de wereld behalve met Malta. Overal geniet ik van mijn ontdekkingen, de nieuwe ervaringen, de andere omgeving en de lokale sfeer. Maar niet op Malta. Het eiland deed niks met me. Ik begreep niet waarom mensen daar op vakantie zouden gaan. Eerlijkheidshalve moet ik wel even toelichten, dat ik het alleen maar een aantal keren bezocht had als inkoper van een grote Britse reisonderneming en dat meer dan 18 jaar geleden. Mijn taak was het contracteren van twee- en driesterrenhotels en karig ingerichte studio’s en appartementen. En dat zo goedkoop mogelijk. Het instapmodel voor het massatoerisme. Bedden regelen voor meer dan 5000 passagiers van maar liefst 35 chartervliegtuigen per week. Vooral vol met hoogbejaarde Engelse toeristen, die de winter ontvluchtten en van eiland wisselden en waarvan niet iedereen de terugreis haalde.

Mdina
Hoogste tijd om Malta te herontdekken. Laat die eeuwenoude geschiedenis, de cultuur en de smeltkroes van beschavingen maar over me heen komen. Dit keer geen karakterloze appartementen en fish and chips. We gaan voor de oude stadjes, boetiekhotels, authentieke restaurantjes en culturele festivals.

De eerste dag was het meteen raak met een avondwandeling door Mdina, Malta’s eerste hoofdstad ten tijde van de Ridders van Malta en ooit een nederzetting van het Romeinse Keizerrijk. Culinaire hoogstandjes dagen onze smaakpapillen uit in het award-winning restaurant De Mondion. Dit zeer gerenommeerde restaurant bevindt zich op het dak van het Relais & Châteaux hotel The Xara Palace. Een eeuwenoud paleisje vol met antiek en kunst met 17 stijlvolle kamers in het hart van Mdina.

Gozo
Ook op de tweede avond was het weer raak. In het door de befaamde architect Renzo Piano ontworpen openluchttheater Pjazza Teatru Rjal in de hoofdstad  Valetta genieten we van twee voorstellingen van het Ballet d’Europe. Renzo Piano creëerde een prachtige locatie op de overblijfselen van een in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd operagebouw. De moderne dans van het talentvolle gezelschap Ballet d’Europe kwam hier prachtig tot zijn recht. Zacht verlichte straten en barokke gebouwen vormden een passend decor.De republiek Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo en Comino. Veel mensen gaan naar Gozo voor een dagje. Zonde! Blijf overnachten in het Kempinski Hotel of boek een farm house. Laat de rust van het eiland op je inwerken en vergeet niet te lunchen bij The Boathouse in Xlendi Bay, waar je vanaf het schaduwrijke terras de vissersbootjes in en uit ziet varen en de locals ziet genieten van het kleine zandstrandje en het verfrissende blauwe water.

St. Dominic
Malta kent meer dan 60 parochies en die houden allemaal hun eigen feestje. Een parochie is naar een heilige vernoemd en jaarlijks wordt deze Sint groots in het zonnetje gezet. Wij kwamen terecht op het festival voor St. Dominic. Een achttal stoere mannen droeg het loodzware beeld van Dominic door de broeierige straatjes van Valetta, aangemoedigd door opzwepende muziek, knallend vuurwerk, fladderende confetti en in hun handen klappende, zingende en in hun meest feestelijke kleding gestoken parochianen. Deze unieke belevenissen kun je als welkome toeschouwer vrijwel ieder weekend meemaken bij een van de vele parochies in de periode van juni tot september.

Valetta
Valetta is de hoofdstad van Malta en biedt talloze leuke straatjes en pleintjes om doorheen te slenteren. Een wandeling door de stad neemt je in korte tijd mee door honderden jaren van cultuur en architectuur. Absolute hoogtepunt is het bewonderen van de St. John’s Co-kathedraal, gebouwd in de 16e eeuw door de ridders van Malta. Deze rijk versierde kerk herbergt het indrukwekkende schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio.

Vlak bij de hoofdingang van Valetta tref je het vijfsterrenhotel Phoenicia. Na de renovatie begin 2016 een prima hotel om een aantal dagen in comfort te ver-blijven. Liever een appartement? Dan kun je terecht in Palazzo Prince d ‘Orange. Een gebouw uit de 17e eeuw omgetoverd tot accommodatie door een Nederlandse eigenaar. Steeds meer Maltese families gaan met toonaangevende architecten en ontwerpers aan de slag en veranderen hun eeuwenoude panden in boetiekhotels. Zoals het Casa Ellul in Valetta. Een Victoriaans pand uit de 19e eeuw en nu een intiem boetiekhotel met een rustgevende balans van modern design in een antieke omgeving.

Joseph Calleja
Het allerhoogste hoogtepunt van de zomer is het jaarlijkse concert van de wereldberoemde Maltese tenor Joseph Calleja. Met duizenden locals en toeristen ge-noten wij op een zwoele zomeravond van de mooiste aria’s, de klanken van het Maltees philharmonisch orkest en de vele gasten van Joseph Calleja. Ieder jaar brengt hij een grote ster naar zijn eiland en dit jaar dansten wij mee op de grootste hits van wereldster Anastacia.

Met al die opgesnoven cultuur en opgedane indrukken is een dagje niks doen en een beetje in verfrissend water plonzen een welkome afwisseling. Dit doe je goed bij beach club Café del Mar.

Mijn mening over Malta is na al die jaren totaal veranderd. Een eiland vol geschiedenis, cultuur, festivals, smaakvol ingerichte hotels en heel goed smakende gerechten. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij en trots op hun eilanden. En terecht.

Meer weten over Malta? Vraag je persoonlijke Travel Counsellor naar meer informatie.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven