Meet a local op Curaçao

28 April 2022

Mijn naam is Heinrich Hortencia. 39 jaar en Executive Souschef bij het Santa Barbara Beach & Golf Resort. Sinds 2014 ben ik werkzaam bij dit mooie bedrijf waar ik me dagelijks voor de volle 100% inzet zodat elke gast een fantastische culinaire ervaring heeft. Een echte ‘cherry on the cake’! Ik neem jullie graag mee naar Curaçao en deel mijn passie en mijn favoriete plekken op het eiland met jullie. En ik daag jullie uit om zelf een stukje Curaçao te creëren en proeven met mijn recept voor een Local Fish Stew. Bon apetit!

Culinaire passie

Hard werken, creativiteit, focus en geduld zijn de woorden die mijn passie het beste opsommen. Mijn culinaire passie heb ik van thuis uit. Vroeger zag ik hoe mijn oma en moeder kookten en taarten bakten. Hier op Curaçao draait alles om eten. Hoe ouder ik werd, hoe meer interesse ik kreeg in de culinaire wereld en hoe zekerder ik wist dat dat het was wat ik wilde.

Nadat ik mijn LTS had afgerond, ben ik met de koksopleiding begonnen. Het was een superleuke tijd omdat ik eindelijk het gevoel had bezig te zijn met iets waarvoor ik passie had. Ik heb toen ter tijd stage gelopen bij het Van der Valk Plaza Hotel, een prachtig hotel met een moderne keuken. Ook heb ik veel werkervaring opgedaan bij de Hook’s Hut (tegenwoordig Pirate Bay te Piscadera). Samen met een aantal klasgenoten mocht ik ook ervaren hoe het was om op een cruiseschip te werken, op de Dawn Princess die elke week in Willemstad aanmeerde. Na mijn studie hier op Curaçao besefte ik dat ik nog meer wilde leren en meer wilde ervaren. Dus ben ik in 2001 vertrokken naar Nederland.

Daar ging mijn passie naar het volgende niveau. Studerend aan de Vakschool Wageningen heb ik veel kennis en ervaring opgedaan. Daarna heb ik in verschillende restaurants gewerkt zoals bij de Kromme Dissel te Heelsum, Landgoed Hotel Groot Warnsborn te Arnhem, Restaurant t ’Kalkoentje te Rhenen en Restaurant La Provence te Driebergen-Rijsenburg. Samen met Chef Patron (La Provence) heb ik op 23 november 2010 een Michelinster in ontvangst mogen nemen. Dat was een heel bijzonder moment in mijn leven waar ik voor altijd dankbaar voor zal zijn.

En nu ben ik dus sinds 2014 met veel plezier werkzaam bij het Santa Barbara Beach & Golf Resort. Dat is dan ook meteen mijn eerste favoriete plek op het eiland. Voor bezoekers van ons Dushi Curaçao kan ik als Executive Souschef garanderen dat gasten een uitstekend verblijf en culinaire ervaring zullen hebben wanneer ze bij het Santa Barbara Beach & Golf Resort verblijven. “That’s the Place to be with lots of good stuff!”

Favoriete plekken op Curaçao

Mijn favoriete plekken veranderen steeds. Momenteel is de Caracasbaai mijn favoriete plek. Ik ga daar regelmatig naartoe om te vissen, tot rust te komen en om te horen wat er onder de lokalen speelt.

Zelf houd ik van een vers visje met aros moro of met funchi, banana hasa en saus Krioyo. En ik kan je vertellen dat er hier op Curaçao verschillende mooie restaurants en bars zijn waar je goed kan eten en kan genieten van een leuke avond. Bij Hemmingway kan je goed bijkomen van een drukke dag en in het weekend heerlijk dansen. Bij restaurant de Gouveneur te Otrabanda kan je dineren met uitzicht op de haven. Ik zie dat er verschillende jongere koks zijn die ook passie voor het vak hebben en met de moderne mogelijkheden positief aan het experimenteren zijn. Hier op het eiland is er voor iedereen en voor iedere portemonnee wel wat te vinden voor een lekker culinair uitje.

Recept voor Local Fish Stew

Ingrediënten

Bereiding

 1. Snij alle groenten in stukken en voeg wat koriander toe.
 2. Blancheer de aardappelen, bakbanaan en pompoen.
 3. Snij de kreeftenstaart in de lengte in tweeën, snij de red snapper in medium stukjes en maak de garnalen, coquilles, mossels en inktvis schoon.
 4. Zorg ervoor dat alle ingrediënten in de buurt van je pan liggen want als je eenmaal start met koken ga je continue ingrediënten toevoegen.
 5. Zet een medium tot grote pan op het vuur met twee eetlepels olijfolie en knoflookpasta.
 6. Voeg wat uien toe en laat fruiten. Voeg de rest van de groenten toe.
 7. Schenk er 50 ml witte wijn bij en voeg zout en peper toe.
 8. Voeg tenslotte het tomatensap en de visbouillon toe en breng aan de kook.
 9. Als het geheel kookt, voeg dan de red snapper, coquilles, mossels en inktvis toe.
 10. Na een minuutje kunnen de garnalen en kreeftenstaart er ook bij.
 11. Proef even of je de smaak lekker vindt en voeg zo nodig extra peper en zout toe.
 12. Laat het nog een minuutje doorsudderen en je gerecht is klaar! De Fish Stew is het lekkerste met een stukje brood en een glas witte wijn.

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven