Memphis, de stad van Elvis

28 April 2021

Tekst en fotografie: Harmke Kraak | Met dank aan: deep-south-usa.com

Memphis, Tennessee in het zuiden van de VS heeft een laid-back sfeer. De stad van Elvis schreef muziekgeschiedenis met rock, blues en soul. Niet alleen is Memphis voor eeuwig verbonden aan The King, maar ook aan mensenrechtenactivist Martin Luther King.

 

  1. Beale Street

Op weg van de luchthaven naar downtown Memphis zijn de kleurrijke muurschilderingen op verlaten fabriekspanden het eerste wat me opvalt. Wat een eyecatchers! De eerste avond in Memphis zoek ik meteen Beale Street op. Home of the Blues staat er in neonletters boven deze legendarische straat, die dwars op Main Street staat. Je vindt er de ene live-muziekbar na de andere. Bij BB King’s Blues Club op nr. 143 bijvoorbeeld speelt altijd wel een goede band. In de Fifties deed Elvis al inspiratie op in Beale Street, waar toen vooral rhythm-and-bluesmuziek klonk.

  1. Sun Studio

Must-do in Memphis is een bezoek aan de Sun Studio van Sam Phillips. Hier begon de carrière van Elvis Presley. Magisch om op de plek te staan waar muziekgeschiedenis werd geschreven! Het verhaal is bekend. Elvis nam een plaatje op voor zijn moeder. Het was Sam’s secretaresse Marion Keisker die in Elvis de X-factor zag. Het leidde tot zijn eerste hit: That’s All Right. Bij Sun Studio kwamen meer legendarische artiesten over de vloer, onder wie Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins. De opnamestudio, inclusief microfoon, verkeert nog in originele staat.

  1. Hound Dog Tour

Voor echte Elvis-fans is de Hound Dog Tour van Backbeat Tours een aanrader. Een bus rijdt je langs plekken die met Elvis verbonden zijn. Aan boord vermaakt een zangeres de passagiers met anekdotes en muziek. “Got My Mojo Working” zingt ze om ons wakker te schudden. We rijden onder meer langs de middelbare school van Elvis, het theater waar hij James Dean-films keek, het huis van Natalie Wood, zijn vriendin voordat hij Priscilla ontmoette, en hotel Chisca waar het radiostation zat dat in 1954 Elvis’ versie van That’s All Right draaide. De dj werd platgebeld.

  1. Soulmuseum

Draait Memphis alleen om Elvis? Zeker niet! Zo vind je er ook het enige soulmuziekmuseum in de wereld, Stax geheten, compleet met Express Yourself-dansvloer. Je kunt je hier ook vergapen aan iconische platenhoezen, jurken van Tina Turner, de extravagante Cadillac van soulzanger Isaac Hayes en nog veel meer. Nog een geweldig museum is het Rock & Soul Museum over de muziek uit Memphis en het zuiden van de VS. Terwijl je door dit mooi opgezette museum loopt, luister je via een headset naar boeiende verhalen en hoor je muziek, van gospel en blues tot rock en soul.

  1. Dagtrip Tupelo

Vanuit Memphis maak ik een dagtrip naar Tupelo, Mississippi. In dit leuke stadje staat het geboortehuis van Elvis. De houten bungalow is een shotgun house: een huisje dat met één kogel te doorboren is zo klein. Ik eet een hamburger bij Tupelo’s oudste restaurant Johnnie’s Drive-In waar ook Elvis geregeld kwam en ga langs bij de Tupelo Hardware Store, de winkel waar Elvis voor zijn elfde verjaardag zijn eerste gitaar kreeg. Van 3 tot en met 7 juni is er in Tupelo een Elvis Festival en op 20 juli 2020 bestaat Tupelo 150 jaar en ook dat gaat met vele festiviteiten gepaard.

  1. Landgoed Graceland

Graceland, het landgoed van Elvis aan Elvis Presley Boulevard 3764, is nog altijd te bezoeken. Je kunt het huis van binnen en buiten bekijken, inclusief de Jungle Room. Aan de overkant van de boulevard is het museumcomplex waar onder meer zijn privéjet Lisa Marie en zijn autocollectie te bewonderen is, van een roze Cadillac tot een rode MG. Op 8 januari 2020 trok Graceland extra veel bekijks, omdat Elvis die dag 85 zou zijn geworden. Bezoekers mochten snoepen van een enorme taart en niemand minder dan zijn ex-vrouw Priscilla Presley hield een liefdevolle speech.

  1. Swingende gospels

In Memphis vragen mensen bij een eerste kennismaking soms “Where do you worship?” in plaats van “What do you do?” Memphis hoort tot de bijbelbelt van Amerika, al is het een liberale stad. Een kerkdienst meemaken hier is een belevenis! Het is één swingend feest. Ga op zondag bijvoorbeeld langs bij de Mississippi Boulevard Church. Je wordt ontvangen met snoepjes. Een kleurrijk koor brengt opzwepende gospels en de hele zaal zingt, swingt en klapt mee. Voor ik het weet, sta ook ik uit de grond van mijn hart te blèren: “Because I’m blessed, I’ve got to bless somebody else.”

  1. Civil Rights Museum

Op 4 april 1968 werd hij vermoord op het balkon van The Lorraine Motel in Memphis: Martin Luther King. Jaren later werd het motel omgebouwd tot National Civil Rights Museum. Het belicht de strijd voor burgerrechten van de Afro-Amerikanen. Het tegenoverliggende pand, van waaruit James Earl Ray de kogel afvuurde, maakt ook deel uit van het museum. De combinatie van beeld en geluid zorgt voor indringende ervaringen. Zo hoor je bij levensgrote foto’s van protestmarsen het geluid van voetstappen. De rondgang eindigt bij het balkon van kamer 306 waar Dr. King logeerde.

  1. Hippe hotels

Het station aan Main Street in downtown Memphis is omgetoverd tot hip hotel. De kamers van dit Central Station Hotel zijn comfortabel. Grote trekpleister - ook bij niet-hotelgasten - is de bruisende lobbybar in vintage-stijl met vaak een dj en planken vol vinyl van rock-, blues- en soul-legenden. Voor een bezoek aan Graceland is The Guest House at Graceland een goede optie. Dit hotel met buitenzwembad ligt pal naast het landgoed van The King. Je hoort Elvis-muziek als je het hotel betreedt en niemand minder dan Priscilla Presley werkte mee aan het gelikte interieurdesign.

 

Food & Drinks

> Arcade: Elvis favoriete (ontbijt)bar is tevens het oudste café van Memphis. S Main Street 540.

> Vice & Virtue Coffee: Deze bar in vintage-stijl heeft de beste koffie. Adres: S Main Street 477.

> Central BBQ: Smoked meat. Memphis is de stad van BBQ! Adres: o.a. 147 E Butler Ave.

> Gus’s World Famous Fried Chicken: Kip, kip en nog eens kip. Adres: S Front Street 310.

> Sunrise Memphis: Ik lunchte er met avocado-toast, maar je kunt ook voor King’s Oatmeal kiezen met pindakaas en banaan, Elvis’ favoriete combi. Adres: Jefferson Ave 670.

> Mollie Fontaine Lounge: Oud herenhuis ingericht als bar. Drink een cocktail in een van de cosy vertrekken. In sommige kamers schijnt het te spoken… Adres: Adams Ave 679.

> Bishop: Trendy restaurant onder het Central Station Hotel. Op het menu onder meer puree volgens Frans recept, krabsalade en geroosterde kip. Adres: 545 S Main Street.

> Catherine & Mary’s: Restaurant in het legendarische Chisca Hotel met onder andere pasta’s! Adres: S Main Street 272.

> Iris: Fine dining in intieme setting. Ik at er een heerlijke salade met blauwe kaas en citroen! Ook rivierkreeft vind je op het menu. Adres: Monroe Ave 2146.

Leuk met kids: Duck March

Dagelijks ritueel in hotel The Peabody sinds 1933: de Duck March. De eendjes die op het hoteldak wonen, mogen elke dag met de lift naar de loungebar waar ze in de fontein zwemmen. Aan het eind van de middag dirigeert de zogeheten Duck Master ze over de rode loper terug naar boven.

Uniek ziekenhuis

St. Jude Children's Research Hospital in Memphis is een uniek ziekenhuis, waar kankerpatiëntjes uit de hele wereld pro deo worden behandeld. Ook krijgt hun familie verblijf aangeboden. Alle kosten voor zowel het patiëntje als de familie worden ongeacht financiële slagkracht of land van herkomst vergoed, inclusief verblijf en reis. Er gelden wel bepaalde voorwaarden, maar die hebben uitsluitend met het ziektebeeld te maken: alleen ziektes waarvoor St. Jude's afdelingen/poli's heeft komen in aanmerking. De overlevingskans van de patiëntjes bij St. Jude’s is inmiddels 80%! 

Hoe kom je er?

Ik vloog met Delta/KLM via Atlanta (ca. 9 uur) naar Memphis (ca. 1 uur).

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven