Mooi Malta & Gozo

03 April 2020

Tekst: Milka van Dam-Springer | Fotografie: Marie-Louise Veerman en Chantal Doldersum

Een korte trip bracht mij onlangs naar Malta en Gozo. Voor mij een totaal onbekende bestemming, ik had van tevoren dan ook geen idee wat mij te wachten stond. De bestemming heeft mij echter enorm verrast… Mooi Malta en laid back Gozo, twee eilanden met een eigen sfeer, veel cultuur en genoeg te doen en te beleven.

Malta is maar zo’n 3 uur vliegen vanaf Amsterdam en de nationale airline Air Malta bracht ons naar de bestemming.

Mdina
Eerste stop op het eiland; Mdina. Deze ommuurde middeleeuwse stad is prachtig om te zien en zeker de moeite waard om te bezoeken. Je waant je er vanzelf weer in vroegere tijden en met een beetje fantasie kun je je zo voorstellen hoe hier vroeger ridders en jonkvrouwen de stad bevolkten. Onze tour door de stad was per segway, sowieso al leuk om te doen, maar in deze stad een aanrader. Hierdoor kun je de stad rustig en gemakkelijk bekijken. Mdina ligt op een bergplateau waardoor je goed uitzicht hebt over het eiland, maar mocht je een nog beter uitzicht willen hebben en tegelijkertijd van lekkere Maltese lekkernijen willen genieten, stop dan bij Fontanella Tea Garden. Terwijl langzaam de schemering valt, genieten we van een Maltees wijntje en lokale snacks… de reis is nu al geslaagd.

Sint Paul’s Bay
De eerste overnachting is in Sint Paul’s Bay. Op het moment van ons bezoek is het laagseizoen, het is er dan ook relatief rustig. Net als het dichtbij gelegen Bugibba, de uitgaansplek bij uitstek aan deze kant van het eiland. Volgens de kenners is het aan te raden om in het hoogseizoen juist de omgeving van Sint Paul’s Bay en Bugibba op te zoeken. Het is er dan gezellig druk en rumoerig. En de echt drukke meer toeristische delen van het eiland zijn gemakkelijk op te zoeken, mocht je dat willen.

Gozo
De volgende dag staat een bezoek aan zustereiland Gozo op het programma. Maar eerst drinken we koffie op het strand van Gnejna Bay en genieten we, in alle rust op het verlaten strand, van het herfstzonnetje. Het is er deze tijd van het jaar rustig maar vergis je niet, in het hoogseizoen is het behoorlijk druk en wordt het strand door zowel de locals als de toeristen massaal bezocht.

Per speedboot vertrekken we vanuit Marfa naar Gozo, uiteraard niet zonder rustig rond Comino te varen, het piepkleine eilandje dat naast Gozo ligt. Het is een prachtig tochtje, het water is azuurblauw en kraakhelder, we kijken om ons heen en wanen ons in de Caribbean. De bestemming is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. De wateren zitten vol met grotten, rotswanden en wrakken, het behoort dan ook tot de beste duikbestemmingen van heel Europa.

Eenmaal aangekomen op Gozo valt meteen de sfeer op. Anders dan op Malta lijkt de tijd hier nog wat stil te hebben gestaan. Hier krijg ik het echte eilandgevoel, relaxt, laid-back en rustig.

Per jeep verkennen we het eiland. We stoppen in de hoofdstad Rabat (voorheen Victoria) voor een bezoekje aan de Citadel en slenteren door de stad. Ik besluit ter plekke dat ik hier nog een keer terug wil komen maar dan iets langer, gewoon om te genieten van dit authentieke eilandje met zijn leuke dorpen, mooie architectuur en gezellige sfeer.

St Julian
De ferry brengt ons weer rustig terug naar Malta. De aankomende twee nachten zullen we in St Julian overnachten. Het Meridien St Julian’s & Spa biedt de perfecte uitvalsbasis om deze gezellige drukke stad en zijn omgeving te verkennen.  Er is genoeg te zien en te doen in St Julian. Rondom Spinola Bay alleen al bevinden zich tal van restaurantjes en barretjes. Het bruist er, ook nu in het laagseizoen. Wat later op de avond laten we ons verleiden om een kijkje te gaan nemen in Paceville, het uitgaansgebied van de stad. Ik ben eigenlijk wat verbaasd, het gebied is druk, schreeuwerig en de neon-verlichting komt je tegemoet. Eigenlijk lijkt de wijk wat misplaatst op dit eiland. Als wij er zijn, is het er gezellig druk maar in de zomermaanden moet het er afgeladen zijn met feestende jongeren, duidelijk niet een deel van het eiland dat iedereen zal aanspreken.

Valletta
Op de laatste dag van onze trip staat eerst een bezoek aan Valletta op het programma. De hoofdstad van Malta - in 2018 Europa’s culturele hoofdstad - stamt net als Mdina en vele andere plekken uit de middeleeuwen. Het is een compacte stad en heel makkelijk te voet te verkennen. Overal vind je winkeltjes, restaurantjes en kerken. Vooral heel veel kerken. Malta en Gozo hebben samen 365 kerken, voor elke dag van het jaar een grappen de locals dan ook graag. Een groot aantal van deze kerken staat in Valletta. De meest opvallende is St. John’s Co-Cathedral, sober van buiten maar eenmaal binnen komt de pracht en praal je tegemoet. Ik ben oprecht onder de indruk van alle muurschilderingen. Het doet me ergens denken aan de sixtijnse kapel in Vaticaanstad. Of je het nou wilt of niet, hier word je vanzelf stil van. Breng je een bezoekje aan de Cathedral vergeet dan niet te gaan kijken bij het schilderij van Caravaggio dat speciaal voor deze kerk is gemaakt door de meester zelf. Het tafereel is nogal luguber maar past in zijn tijd en omgeving.

We vervolgen onze weg door de straten van Valletta, het is er gezellig druk. Ook voor Valletta geldt dat het er in de zomermaanden heel erg druk kan zijn. Vele cruiseschepen doen Valletta aan op hun routes door het Middellandse Zeegebied en op sommige dagen liggen er wel 9 schepen in de haven. Slenterend door de stad kan ik me zo voorstellen dat met al die cruisepassagiers de stad overspoeld moet aandoen. Als het even kan zou mijn tip dan ook zijn om pas Valletta te bezoeken als al deze dagjesmensen weer de stad hebben verlaten.

Wij vervolgen onze tour met een kort boottochtje per Dghajjsa, de Maltese gondel. De stad is geweldig mooi om vanaf het water te aanschouwen, overal kun je de imposante oude gebouwen zien liggen en op de voorgrond liggen op het water alle luxe jachten en andere plezierboten. Een aparte schouwspel van oude architectuur en moderne luxe. De Dghajjsa zet ons af in het haventje van Vittoriosa. We vertrekken per busje naar Marsaxlokk. Dit typische haventje is het toneel van de standaardplaatjes van Malta, hier liggen alle gekleurde bootjes met de typische ‘ogen’ voor op de boeg. In de ochtend is er elke dag in dit dorpje een drukbezochte markt waar zowel toeristen als locals op af komen. Ben je er toch, vergeet dan niet te lunchen bij Teronne Restaurant, mijn hele reisgezelschap is het erover eens; we hebben nog nooit zo heerlijk verse vis gegeten!

We sluiten de dag uiteindelijk af met een heerlijk traditionele Maltese maaltijd in Rogantino Restaurant, dat zich bevindt in het afgelegen Il-Landrijiet waar het weidse uitzicht over het eiland adembenemend is.

Na een heel kort nachtje brengt onze vlucht ons ’s ochtends vroeg weer terug naar Amsterdam. In het vliegtuig besef ik pas wat we allemaal in die paar dagen hebben gezien en hoe Malta en Gozo me hebben gegrepen. Hier moet ik zeker op mijn gemakje nog een keer terugkomen.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven