Onontdekt Albanië

28 April 2022

Albanië is een ‘destination to watch’, zeker nu het het speelveld is van de Wie is de Mol? deelnemers. We Love Travel bezocht deze bestemming en kwam verrast terug! 

Albanië is een land dat volop in ontwikkeling is; pas in 1991 kwam er een einde aan de vele jaren van communisme en opende het land zijn deuren voor andere invloeden. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de infrastructuur en ook de UNESCO heeft een steentje bijgedragen door een aantal historische plekken op de Werelderfgoedlijst te zetten. Er is een nieuwe generatie opgestaan die er alles aan doet om het toerisme en de internationale handel te laten groeien en Albanië meer ‘in the picture’ te krijgen. Zo ontmoetten we de burgemeester van Tirana, een hippe jonge ondernemer van 37 die in casual jeans vertelde dat hij grote plannen heeft voor zijn stad. In omliggende landen als Kroatië en Griekenland is het toerisme al jaren volop in bloei waardoor Albanië, met dezelfde schitterende ligging aan de Adriatische Zee, juist interessant is omdat het nog veel meer onontdekt is en ‘off the beaten track’. Een perfect moment om dit veelzijdige land te bezoeken dus!

Als je door de straten van Tirana loopt, vallen de verschillende bouwstijlen direct op; van grote pleinen met pompeuze gebouwen in Sovjetstijl tot gezellige straatjes met cafétjes, terrasjes en street art. De mensen die over de brede boulevards flaneren zijn al even divers; van zakenmensen in pak tot jongeren in spijkerbroek, een aantal wat traditioneler geklede ouderen en een enkele toerist. In de buitenwijken zijn de deprimerende communistische flats opgevrolijkt met verf in Caribische kleurtjes en wordt het ene gloednieuwe business centre na het andere uit de grond gestampt. De wijk Blloku, vroeger alleen toegankelijk voor de communistische elite, is nu de ‘place to be’ voor heerlijk eten en uitgaan. De vele hippe restaurants, barretjes en nachtclubs worden de hele nacht door drukbezocht; onze favoriet was Colonial Cafe, ‘the real cocktailbar in Tirana’.  

Maar Albanië heeft nog zoveel meer te bieden met zijn hoge bergen, ruige rivieren, prachtige natuurgebieden en lange kustlijn. Vooral op het gebied van actieve vakanties is er genoeg te doen; hiken, mountainbiken, raften, kajakken; Albanië is ongerept en ongekend mooi. Wij vervolgden onze reis richting het zuiden naar Berat, een schilderachtig stadje tegen de bergen op gebouwd. Het historische centrum met slingerende steegjes en kleine witte huisjes staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De tijd lijkt te hebben stilgestaan in de smalle straten waar de was aan de lijn hangt. Vanaf het hoogste punt van het fort is het uitzicht op de stad en de rivier adembenemend.Ook brachten we een bezoek aan Durrës, de tweede stad van Albanië en gelegen aan de kobaltblauwe Adriatische Zee. We wandelen over de boulevard van deze havenstad en genieten van een heerlijke maaltijd met typisch Albanese gerechten; zeevruchten, gegrild vlees en groente, kazen en dat alles met Griekse, Turkse en Italiaanse invloeden, heerlijk!

Albanië is verrassend... een land volop in ontwikkeling met mooie bergdorpjes, een uitgestrekte kustlijn, lekker eten, vriendelijke mensen, een gezellig uitgaansleven in Tirana en ontzettend veel mogelijkheden voor een actieve vakantie; echt een onontdekt pareltje!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven