Op safari in Kenia

28 April 2022

Tekst & fotografie: Harmke Kraak, harmkestraveltips.com

Een safarireis naar Kenia betekent heel veel wilde dieren zien, soms van zeer dichtbij. Maar ook: zonnen op hagelwitte stranden of genieten van een verse kokosnoot die een local voor je uit een palmboom plukt.

 

Mijn reis begint in Mombassa. Deze stad ligt in het zuiden van Kenia en is een van de grootste havensteden van Afrika. Mombassa ligt op een eiland. Om over te steken naar het vaste land neem je de ferry. Trucks, personenauto’s, brommers, tuktuks, ze rijden allemaal de boot op. Ook gaan er drommen voetgangers aan boord. Veel vrouwen dragen manden op hun hoofd. Mijn verblijf begint en eindigt aan het strand bij Baobab Beach Resort & Spa in Diani Beach. Dit zandstrand aan de Indische Oceaan is oogverblindend wit. Het witte zand wordt wel de Keniaanse sneeuw genoemd.

Verse kokosnoot
De volgende morgen rijst de zon op achter de oceaan. Vandaag maak ik een fietstocht naar naburige dorpjes! Er gaan maar liefst twee gidsen mee. We bezoeken een dorpsschooltje. ‘Jambo!’ klinkt het vrolijk als we het klaslokaal binnengaan, oftewel ‘Hallo!’. De kinderen zingen een welkomstlied en laten onder leiding van de juf zien wat ze al kunnen: rekensommen maken en het alfabet opzeggen bijvoorbeeld, van de A van Apple tot de Z van Zebra. Het is hartverwarmend, net als de ervaring in het volgende dorpje. Daar klimt een local razendsnel in een hoge palmboom om een kokosnoot voor me te plukken!

Kudde olifanten
Op een paar uur rijden van Mombasa ligt Tsavo East NP. ‘Theatre of the Wild’ staat er boven de toegangspoort. Hier maak ik met een ranger heel veel game drives. Met een safaribusje stuiven we over de stoffige rode zandwegen en het is al snel raak! Er sjokt een kudde olifanten voorbij vlak langs de weg. We kunnen ze van heel dichtbij observeren. Ook leeuwen, zebra’s en giraffen laten zich vandaag veelvuldig zien. Bovendien zien we een secretarisvogel. Deze zwart-witte vogel dankt zijn naam aan het feit dat hij met zijn lange poten op zijn prooi hamert alsof hij aan het typen is.

Badende nijlpaarden
Overnachten doen we in tentenkampen. Van Tsavo West NP gaat de reis verder naar Amboseli NP op de grens met Tanzania. De lange autorit is al een safari op zich, want nog voor we in het park zijn steken dieren de weg over. Amboseli NP met zijn moerasvlaktes is een paradijs voor dieren! Er zit hier zó veel wild dat ik niet uitgekeken raak. Olifanten en zebra’s lopen dwars door elkaar. Nijlpaarden baden in een waterplas. Ook zie ik een olifant met baby. Op de achtergrond ligt de Kilimanjaro. Deze berg met besneeuwde top is met zijn 5895 meter de hoogste berg van Afrika. Het mooie van al die game drives is: ze vervelen nooit!

TIPS
Snorkeltocht
Met een dhow, een traditioneel zeilbootje, kun je naar Kisite Marine Park varen om te snorkelen in de buurt van Wasini Island. Het prachtige koraalrif bevindt zich vlak onder het wateroppervlak. Je ziet hele scholen tropische vissen zwemmen en er zweven ook zeeschildpadden in het water. Op het eiland zelf kun je onder een afdak van palmbladeren genieten van verse krab.

Masaidorpje
Bij Amboseli NP is het bijna een must om een van de Masai-dorpjes te bezoeken. Deze kaarsrechte mensen dragen rood-met-blauwe gewaden. Rood zou hen beschermen tegen de wilde dieren, blauw symboliseert de hemel. De Masai voeren een welkomstdans uit en een medicijnman laat je zien hoe je vuur maakt. Ook kun je een kijkje nemen in de lemen hutjes met bedden van koeienhuid.

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven