Op safari in Zuid-Afrika

03 April 2020

Tekst & fotografie: Harmke Kraak | Met dank aan: South Africa Tourism (www.southafrica.net)

Wie aan een wildsafari in Zuid-Afrika denkt, denkt misschien allereerst aan Kruger Nationaal Park. Er zijn echter nog veel meer prachtige nationale parken. Een verborgen pareltje is Madikwe Game Reserve!

Vanaf Johannesburg is het een paar uur rijden naar Madikwe Game Reserve. De rit gaat over grasland en door heuvelland. In het najaar – als het in Zuid-Afrika lente is – bloeien de jacaranda’s. De bloesem van deze bomen kleurt het landschap paars. Madikwe Game Reserve beslaat zo’n 75.000 hectare land. De oostgrens wordt gevormd door de Groot Maricorivier en Abjaters-kop is met 1379 meter het hoogste punt. Het bijzondere is de unieke ligging van het park op de grens van de  Kalahari-woestijn. Ons logeeradres is Jaci’s Safari Lodge. Via een hangbruggetje betreden we de lodge. De receptie in de open lucht midden tussen de bomen ziet er gezellig uit met banken vol kleurige kussens en op de terrassen zijn er zitjes tussen het bladergroen. De safarihutten blijken stuk voor stuk prachtige stenen huisjes met een voorhang van tentdoek, dat opengeslagen kan worden. Vanaf het mooi gestylde bed kijk ik zo de bush in. Elke hut heeft een ligbad en een warme buitendouche.

Game drive in een open jeep
Ranger Sello neemt ons nog dezelfde middag mee in een open jeep voor de eerste game drive. We zien al direct vele dieren, zoals zebra’s en impala’s. Die laatste zijn te herkennen aan de tekening op hun achterste in de vorm van de letter M. “We noemen ze McDonald’s,” lacht Sello. We zijn nog geen vijf minuten op pad en dan is het echt raak. De jeep mindert vaart, want een grote kudde olifanten steekt de weg over, het zijn moeders met hun kleintjes. We kijken ademloos toe hoe de dieren op hun dooie gemak voortstappen. De olifanten lijken zich niet te storen aan onze aanwezigheid. Een van de dieren stopt bij een jong boompje en verorbert in een mum van tijd alle blaadjes. Als we verder rijden zien we leeuwen, buffels, giraffen en wilde honden. Ook bijzonder is dat we getuige zijn van de jacht op een kudu door vier cheeta’s (jachtluipaarden). De cheeta’s staan met gespitste oren langs de weg. Dan zet een van hen de jacht in. De kudu heeft geen schijn van kans en vanuit de jeep kijken we op veilige afstand toe hoe de cheeta’s hun prooi verorberen.

Dineren onder de sterrenhemel
De jeep rijdt nu naar een open plek. Tot onze grote verrassing staan daar witgedekte tafels klaar. De chefs van Jaci’s Lodges zijn druk doende een driegangendiner voor ons te bereiden. Als aperitief krijgen we Zuid-Afrikaanse wijn. We maken kennis met de eigenaren, Jaci, een sportieve dame met kort blond haar, en haar man Jan, een echte levensgenieter. Jaci groeide op in Zimbabwe, Jan is geboren in Zuid-Afrika maar heeft een Nederlandse vader. De zon gaat onder en we dineren onder de sterrenhemel. Vooraf komt er soep op tafel en daarna lopen we met ons metalen bordje – om nog iets van een kampeergevoel te hebben – langs schalen vol dampend eten: witte rijst, bruine rijst, kip, rundvlees, diverse gekookte groentes... Het smaakt allemaal geweldig. Het is zo’n avond waarvan je hoopt dat hij nooit meer voorbijgaat.

Tips:

Een reis naar Zuid-Afrika regel je via je persoonlijke Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven