Reis door China: Betoverend Sichuan

03 April 2020

Tekst en fotografie: Harmke Kraak | Met dank aan: www.qatarairways.com en www.tsichuan.com

Mijn reis door de Chinese provincie Sichuan voerde van de grote stad Chengdu naar de top van Mount Emei met zijn tienkoppige Boeddha en van een paradijselijke vallei naar een reservaat met reuzenpanda’s.

Tienkoppige Boeddha op Mount Emei
De stad Chengdu in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan ligt op een vruchtbare vlakte en was eeuwenlang bekend om zijn fijne brokaten en satijnen stoffen. Zo’n vijftig kilometer verderop beginnen de bergen. Chengdu is een drukke stad met veel toeterend verkeer, maar ook verborgen schatten zoals de boeddhistische Wuhou-tempel van na de Han-dynastie, of Jin Li (Old Street) achter een oude stadspoort. Naast ateliers waar kalligrafen aan het werk zijn en winkeltjes die lakwerk en andere typisch Chinese waren verkopen, zijn er veel kraampjes met streetfood. Ik kijk er mijn ogen uit; de vreemdste delicatessen passeren de revue, zoals varkensneusjes en konijnenkopjes. Hippe Chinezen met selfie-sticks verdringen zich voor de kramen om de lekkernijen te proeven.

Na de hectiek van de stad volgt de rust van de natuur. Op een paar uur rijden van Chengdu ligt Mount Emei. Op deze heilige berg staan drie tempels, van goud, zilver en brons. Een gondel leidt naar de top van de berg − oftewel de Golden Summit − waar tevens een beeld van een tienkoppige Boeddha staat. Ik kijk toe hoe Chinezen eerbiedig voor de Boeddha buigen en fakkels branden. Ook verbranden ze papiertjes om gezondheid, geluk en rijkdom af te dwingen.

Paarden in Black Bamboo Valley
Vanuit Chengdu gaat de reis nu over landelijke wegen langs dorpen waar maïskolven aan de muren te drogen hangen. Ik ben in gezelschap van een Chinese gids, en dat is welhaast een noodzaak. We zijn in het gebied van de bergstam Yi en bijna niemand spreekt hier Engels. Het is een schitterende rit door steeds bergachtiger gebied, waar nog nauwelijks toeristen komen. Doel van de reis is Black Bamboo Valley, een wondermooie vallei te midden van bossen, waar zelfs nog reuzenpanda’s in het wild zouden leven. Een imposante poort midden in het landschap geeft aan dat we de toegangsweg tot de vallei hebben bereikt. We rijden nu enkele kilometers door een soort niemandsland en komen uit bij Mi Du Hotel, dat bestaat uit een stenen hoofdgebouw en houten chalets in het bos. Het avondeten is smakelijk met veel warme groenten. Vooral de paksoi-achtige groente met chili kan me bekoren. De keuken van Sichuan kan behoorlijk pittig zijn, maar is wel lekker. De volgende dag maken we een wandeling door het bos. Het pad voert langs watervallen en via stepstenen steken we een kabbelend beekje over om uit te komen in een paradijselijk landschap waar wilde paarden grazen.

Reuzenpanda’s en de Sichuan Opera
De hele reis heb ik er al naar uitgekeken: een bezoek aan de reuzenpanda’s. Er zijn verschillende reservaten. Ik ga naar Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding ten noorden van Chengdu. Het is een van de grootste en bekendste reservaten dat zich toelegt op het behoud van de panda’s. Voor de ingang hangt een reeks Chinese vlaggen, rood met vijf gele sterren. Het park bestaat uit een uitgestrekt bosachtig terrein. Paden geflankeerd door een haag van bamboe leiden van verblijf naar verblijf. Sommige van de zwart-witte dieren hebben het rijk alleen en hangen lekker te luieren op een tak of spelen met een strootje. In andere delen van het reservaat zijn jonge panda’s speels met elkaar aan het stoeien, een schattig gezicht. Ze trekken veel bekijks, net als de babypanda’s. In een van de gebouwen is achter een glaswand te zien hoe een pandababy’tje de fles krijgt. Bij de geboorte zijn het roze wurmpjes van slechts honderd gram, een duizendste van wat volwassen panda’s wegen.

Behalve een bezoek aan de panda’s is het bijwonen van de Sichuan Opera een highlight. In Chengdu is Fu Rong Guo Cui hét theater om zo’n voorstelling te zien. De show blijkt van een Cirque du Soleil-achtig gehalte met onnavolgbare acrobatische toeren en schitterende kostuums. De ene spectaculaire act volgt de andere op. Het is werkelijk betoverend!

Ook naar China? Je persoonlijke Travel Counsellor regelt het voor je.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven