Roadtrip Texas

03 April 2020

Tekst & fotografie: Harmke Kraak

Texas is de ‘ruige’ staat in het zuiden van de Verenigde Staten vol cowboys, paarden en rodeo’s. Verrassend is echter hoeveel kunst er ook te vinden is. Zo heeft Fort Worth een complete museumwijk en blinkt het kosmopolitische Dallas uit in podiumkunsten. En vergeet ook de bruisende hoofdstad Austin niet!

We maken een roadtrip met een comfortabele Chevrolet Malibu van Alamo. Een huurauto is bijna onmisbaar in Texas. Public transport is er niet gangbaar en de afstanden zijn groot. Onze rondreis begint in Fort Worth, waar we logeren bij het Omni, een van de beste hotels in town met ruime suites en stoere Texaanse meubelen. Een van de grote attracties in Fort Worth is het Stockyard-district. Dit historische gebied draait om cowboys en paarden. We bezoeken het Coliseum, een overdekte arena waar rodeoshows zijn. Voor aanvang van de show is de arena in duisternis gehuld. Dan flitsen de lichten aan en rijdt een amazone een rondje te paard met de Amerikaanse vlag. Het volkslied The Star-Spangled Banner klinkt a capella en dat bezorgt ook ons als niet-Amerikanen kippenvel. En dan begint de show echt. Stoere mannen draven op steigerende paarden de arena binnen en proberen zo lang mogelijk in het zadel te blijven. Sommige cowboys bijten al direct in het stof, anderen houden het verbazingwekkend lang vol. Een ander spectaculair onderdeel van de rodeo is het lassowerpen, waarbij een kalf gevangen wordt. Gelukkig wordt het dier ook weer snel bevrijd. We eten bij restaurant Lonesome Dove en verwachten big Texaanse porties; de gerechten blijken verrassend verfijnd. Heerlijk is de miniburger waar een Texaans vlaggetje in steekt, de Lone Star.

Museumkwartier in Fort Worth
De dag erna bezoeken we ’s ochtends opnieuw de Stockyards, ditmaal om de Cattle Drive mee te maken. Elke ochtend drijven cowboys een kudde Texas Longhorns door de straten van Fort Worth - bijgenaamd Cowtown - om ze te laten grazen in de weiden. De dieren hebben brede hoorns en stammen rechtstreeks af van de runderen die de Spaanse kolonisten meebrachten. Het extreme klimaat in Texas heeft de dieren in de loop der eeuwen oersterk gemaakt. In vaste formatie trekt de stoet langs het toegestroomde publiek. Als de parade voorbij is, gaan we in de winkelstraten op zoek naar cowboyhoeden, laarzen en Texaanse kookboeken. We drinken thee in een soort saloon: Risckey’s Steakhouse. Bij de ingang maken we kennis met Texaanse humor. Er hangt een bordje met de tekst: “We ain’t dialin’ 911”, eronder bungelt een pistool... Een verrassende tegenpool van deze ‘rauwe’ kant van Fort Worth is het museumdistrict! Het is werkelijk verbazend wat een schat aan kunstwerken zich in deze stad bevindt. Zo is er het geweldige Modern Art Museum, een mooi minimalistisch gebouw met park van de Japanse architect Tadao Ando. Er is veel popart te zien, waaronder een zelfportret van Andy Warhol, en ook de eigentijdse kunstenaar Kaws is er goed vertegenwoordigd. Van een heel andere orde is het Cowgirl Museum. Dit vertelt de geschiedenis van beroemde Texaanse cowgirls. Zeer indrukwekkend is verder het Kimbell. Dit museum bezit een uitgebreide collectie meesterwerken, waaronder enkele Van Goghs en een Michelangelo.

Paardrijden met cowboy Mason
We verruilen de stad voor het platteland. Van Fort Worth gaat de autorit in onze chevrolet naar de plaats Graham verder naar het westen. Hier in de bossen ligt Wildcatter Range. De weg erheen gaat door een lichtglooiend steppenachtig landschap. Het lijkt een soort infinity road, maar dan is daar opeens de afslag die we hebben moeten: een smal weggetje leidt naar de ranch, die goed verstopt ligt tussen het geboomte. Op het enorme terrein zijn paardenstallen en weilanden met ook weer Longhorns. Er is een hoofdgebouw met daaromheen een aantal fraaie cabins. Het haardvuur brandt als we de cabins binnengaan. Er staan kloeke Texaanse bedden van dik eikenhout. Aan de muur hangen indianenportretten en zelfs een tomahawk. De veranda geeft uitzicht op de eindeloze natuur.

We bezoeken de paardenstallen. Hier wacht cowboy Mason ons op voor een rijtoer. De paarden zijn Quarter horses. “Van alle paarden zijn deze het snelst,” meent Mason. Ik rijd op Ted, een rustig paard. Mason zelf zit op Stinger, op een exclusief leren zadel, het is custom made met prachtige details. De zadels worden gemaakt in de plaats Weatherford. Er is een wachtlijst van meer dan twee jaar voor deze comfortabele handgemaakte zadels. “It hugs you,” lacht Mason. Na een kort ritje te paard, maken we een tour met de jeep, aangezien het is gaan regenen. Ook hond Kroll mag mee, een Australische Shepherd Border Collie. Na vijf minuten breekt gelukkig de zon weer door, zo snel kan het weer omslaan in Texas! We rijden naar een rivier. Vanaf hier kijken we op het weidse heuvelland, waar de indianen ooit via rooksignalen met elkaar communiceerden.

De skyline van Dallas
Van Graham gaat onze rondreis naar Dallas, de meest kosmopolitische stad in cowboystaat Texas. Het schemert als we de stad naderen en de skyline met zijn wolkenkrabbers opdoemt. Opvallend landmark is de Reunion Tower. Bovenin bevindt zich een draaiend restaurant: Five Sixty met goede Aziatische keuken, zoals we zullen ondervinden. Op het menu staat onder meer gelakte pekingeend. Nog een opvallend landmark is de witte brug van de Spaanse architect Calatrava. We logeren uptown in het fantastische Rosewood Mansion on Turtle Creek. Een must-visit in Dallas is het Sixth Floor Museum. Vanuit dit gebouw, een voormalig schoolboekendepot, werd John F. Kennedy op 22 november 1963 vermoord. Lee Harvey Oswald vuurde de schoten af vanuit een van de ramen op de zesde verdieping. De auto met JFK en Jackie was net de hoek omgekomen vanuit Houston Street. Vanwege het mooie weer was de overkapping open. Kennedy had eerder in Fort Worth nog een toespraak gehouden en kreeg daarna een cowboyhoed cadeau. Het publiek spoorde hem aan de hoed op te zetten. Hij beloofde dat te zullen doen zodra hij terug was in het Witte Huis... daar zou hij nooit meer aankomen. Het bezoek aan dit museum maakt veel indruk. Dallas is ook de stad van de concert- en theaterzalen. De meeste liggen aan Flora Street. Zo is er het Performing Art Center van architect Norman Foster. Verderop staat het Meyerson-gebouw van Ming Pei, de concerthal van het Dallas Symphony Orchestra, waar Jaap van Zweden tot voor kort dirigent was. Een mooi modern museum is het Nasher Sculpture Center met beeldentuin. En wie van shoppen houdt, moet zeker een kijkje nemen bij warenhuis Forty Five Ten vol mode en design! Hier in Dallas eindigde onze roadtrip, maar sla ook hoofdstad Austin niet over! Zie de tips in het kader hiernaast.

Tips
Austin, hoofdstad van Texas

Vraag je persoonlijke Travel Counsellor om meer informatie over Texas!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven