Slow cruise naar de Emiraten

03 April 2020

Tekst & fotografie: Harmke Kraak
Met dank aan: Costa Cruises en Qatar Airways

De Perzische Golf leent zich perfect voor een cruise. Dubai, Bahrein en Abu Dhabi zijn gastvrije bestemmingen waar bezoekers met een vrolijke lach worden verwelkomd. Je vindt er een prachtige mix van oude culturen en hightech architectuur. Op de soeks heerst een gezellige bedrijvigheid en daarnaast zijn er de hypermoderne musea en shopping malls om je aan te vergapen.

Op Dubai Airport springen mijn reisgenoten en ik ‘s avonds in een taxi. Er staan ook roze Ladies Taxi’s klaar, bestuurd door vrouwelijke chauffeurs. Langs verlichte palmbomen gaat de rit naar Port Rashid, Dubai’s cruisehaven. Dubai behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten en ligt aan de Perzische Golf. We schepen in op de Costa Neo Riviera en zullen een deel van de cruise maken, die begint en eindigt in Dubai. Als het schip de dag erop Dubai uitvaart, tekenen zich tegen de nevelige ochtendhemel de spitse contouren van ‘s werelds hoogste toren af, Burj Khalifa. Deze wolkenkrabber van 828 meter hoog werd in 2010 opgeleverd en herbergt kantoren, appartementen en een hotel. Terwijl ik geniet van het ontbijtbuffet aan boord zet de Costa Neo Riviera koers naar Bahrein. Het is een relatief klein schip met alle nodige comfort. Tijdens deze zee-dag kan vooral de spa me bekoren. Er zijn allerlei massages mogelijk (hot stone, bamboe), er is een beauty-salon en een stoomruimte die geurt naar jasmijn. Na het spabezoek vlij ik me op een ligbed bij het zwembad. ’s Avonds is er een viergangendiner met lokale Arabische gerechten zoals harissa en couscous.

Onontdekte parel Bahrein.
De volgende morgen meren we aan in de haven van Manama, de hoofdstad van Bahrein. Het koninkrijk Bahrein bestaat uit 33 eilanden. Volgens goed Arabisch gebruik worden we aan wal verwelkomd met koffie, dadels en... doedelzakmuziek! De Bahreinse doedelzak heeft overigens niets te maken met de Schotse traditie. Bahrein is vooral bekend van het Formule 1-circuit, maar heeft nog veel meer in huis. Dat wordt duidelijk tijdens een stadstour door Manama. “Een bijnaam van Bahrein is Pearl of the Gulf,” vertelt gids Hadi. De parelvisserij was de grootste bron van inkomsten voor het land tot de ontdekking van olie in 1932. “Bahrein wordt ook wel Land of Million Dates genoemd,” vervolgt Hadi. De dadelpalmen leverden hout voor de bouw van dhows, de zeilschepen waarmee op parels werd gevist. De mooiste bijnaam is The Island of Golden Smiles en die blijkt nog altijd van toepassing. Lopend over de soek worden we overal met een vrolijke lach begroet. Op de spice market, waar manden staan met noten, kruiden, specerijen en gedroogde citroenen, laten verkopers ons rustig kijken en proeven. We passeren een café waar vriendelijke mannen koffie drinken in hun lange gewaden of dish- dasha’s. We bezoeken de Grote Moskee en het Nationaal Museum dat de cultuurhistorie van het land uitbeeldt, maken een uitstapje naar het Portugese fort uit 1521, waarop de rood-wit getande vlag van Bahrein fier wappert, en maken kennis met het moderne Bahrein, waar de ene na de andere extravagante wolkenkrabber verrijst. Meest opvallend is het WTC-gebouw in de vorm van een zeil. We besluiten de stadstour met gemberthee in een modern koffiehuis. Daar valt weer op dat lang niet alle vrouwen gesluierd gaan. “Vrouwen in Bahrein zijn heel vrij; ze hebben vrijwel dezelfde rechten als mannen,” zegt Hadi.

Grandeur in Abu Dhabi
Weer een dag later arriveert de Costa Neo Riviera in Port Zayed, de haven van Abu Dhabi. De zon schijnt volop. Abu Dhabi behoort, net als Dubai, tot de Verenigde Arabische Emiraten. Een handige manier om de gelijknamige hoofdstad van dit emiraat te verkennen is met de Big Bus (hop-on, hop-off). Deze doet alle highlights aan waaronder de luxueuze shopping malls en Emerald Palace, een 7-sterrenhotel waar je hamburgers-met-bladgoud kunt eten. Mijn eerste tussenstop is bij een zandstrand met mooi zicht op de skyline. Abu Dhabi wordt wel het Manhattan van Arabië genoemd. De stad grenst aan de woestijn en doet me daarom ook wel aan Las Vegas denken. Bij de Etihad Towers (twee verbonden torens) neem ik de lift naar de 74e verdieping. Hier is het Observation Deck dat rondom uitzicht geeft. Ik zie wolkenkrabbers, maar ook nieuw gewonnen land, waar nog gebouwd gaat worden. Zo zullen musea als het Louvre en het Guggenheim straks nieuwe culturele aanwinsten zijn. Tot slot bezoek ik de Sheikh Zayed Grand Mosque. Deze oogt sprookjesachtig met zijn witte koepels en gouden versierselen. De vloeren en muren van carrara-marmer zijn gedecoreerd met bloemmotieven. Onmetelijke kroonluchters in alle kleuren van de regenboog geven de zalen extra grandeur. Het is inmiddels tegen zonsondergang en de oproep tot het gebed klinkt. De stem van de muezzin is helder en sereen. Je hoeft geen moslim te zijn om de schoonheid ervan te ervaren.

Slow cruising
Slow cruising is sterk in opkomst. Het staat onder meer voor langere stops op de bestemmingen zelf, exclusievere routes en kleinere schepen. Van de vijftien schepen van de Costa-vloot zijn er drie tot Neo Collection-schip verbouwd speciaal voor slow cruising. Het volledige schema van de hier beschreven cruise is: Dubai (2 dagen) – Bahrein – Abu Dhabi (2 dagen) – Fujayrah – Dubai (2 dagen). Tijdens het verblijf in Abu Dhabi is een jeeptocht met overnachting in de woestijn mogelijk. Vanaf november vaart de Costa Neo Riviera weer deze exacte route.

Stop-over in Doha
Deze cruise is goed te combineren met een stop-over in Doha, hoofdstad van Qatar. Must-visit hier is behalve de soek het Museum of Islamic Art. Dit blokvormige gebouw is een ontwerp van de Chinees-Amerikaanse architect Iech Ming Pei en steekt fraai af tegen de ultramoderne skyline. Een vondst zijn de twee halve raampjes bovenin, die doen denken aan de ogen van een gesluierde dame. Vanaf het museum start de Corniche. Deze 7 km lange boulevard strekt zich uit tot aan het zakendistrict en is dé plek voor mensen om te picknicken of te joggen langs het water.

Deze en andere slow cruises boek je voordelig via je persoonlijke Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven