Stammen in Namibië

28 April 2022

Tekst & foto's: Riksja Travel

Namibië één grote stofbak? Ja, maar niet zomaar een stofbak! Wie je ook spreekt die in de Sossusvlei en Deadvlei is geweest, is geraakt door deze bijzondere plek. De hoge rode zandduinen die scherp aftekenen tegen een knalblauwe lucht zijn prachtig. En ook de kuddes olifanten bij de drinkplaatsen in het Etosha National Park horen bij de highlights van het land. Minder bekend zijn de verschillende stammen in Namibië die je kunt bezoeken.

 

Himba’s
Om te beginnen zijn er de Himba’s. Eén van de laatste nomadische stammen in Afrika in één van de minst ontwikkelde gebieden van Namibië. Vrouwen met hun okerrode huid en haren stijf van het geitenvet laten je hun dorp zien; bijenkorfhuisjes van takken, modder en mest. Het dagelijks leven gaat er hier anders aan toe. De kleine kinderen spelen en zorgen voor elkaar. De oudere kinderen zijn weg om geiten te hoeden. De vrouwen blijven bij de hutten, staan te  koken, en voeden hun baby's. Alles is hier relax en het lijkt weinig stressvol. Het is verbazingwekkend om te zien en te horen hoe deze mensen leven, ver van alle technologische ontwikkelingen die niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven.

 

Owambo’s
Deze kleurrijke stam leidt een traditioneel en zelfvoorzienend leven. Geiten, zinken hutjes, barretjes en eetstalletjes bepalen het straatbeeld en zorgen voor een roerige sfeer. Je kunt hier het lokale leven van dichtbij meemaken door een dagje mee te helpen. Een van de belangrijkste dagbestedingen van de Owambo is het stampen van mais voor maïspap en het hoeden van vee. Maar ook kun je helpen bij pottenbakken of manden vlechten. En dan na al dat harde werken kun je genieten van een lekker koud biertje. Hierbij vast wat woorden Kwanyama’s (de taal van de Owambo’s)

Goede morgen: Wa lele po?
Dank je: Tangi
Ja: Ehee
Nee: Aaye

Bosjesmannen
Misschien wel de bekendste stam, in elk geval van naam, zijn de Bosjesmannen. Ze wonen in grashutten op de Savanne en spreken met een bijzondere kliktaal. Een middagje meekijken met de Bosjesmannen vonden wij heel bijzonder. Je ziet hoe zij overleven in de natuur, alles op de savanne dient als supermarkt en apotheek, hoe haal je water uit wortels en hoe maak je vuur. Je gids spreekt de taal en kunt voor je vertalen. Wel zo makkelijk, want je verstaat niet veel van het geklik.

Benieuwd naar hoe je deze belevingen er voor jou uit kunnen zien? Neem dan contact op met je Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven