Summertime in Edmonton, Canada

28 April 2022

Tekst & fotografie: Harmke Kraak | Met dank aan: exploreedmonton.com

Misschien denk je bij Canada wel in de eerste plaats aan sneeuw en ijs, maar ook in de zomer is Canada natuurlijk een prachtig vakantieland. Wij ontdekten de stad Edmonton.

Edmonton in de Canadese provincie Alberta ontwikkelt zich in rap tempo met spannende nieuwe architectuur en er blijkt van alles te beleven op culinair, cultureel én outdoor-gebied. Downtown Edmonton is het zakencentrum met hoogbouw en ijshockeystadion Rogers Place. Nog een hotspot is de wijk Old Strathcona rond Whyte Avenue, waar het’ s avonds bruist. De vallei met de North Saskatchewan-rivier scheidt Whyte van downtown en vormt het grootste stadspark van Canada.

 

CULINAIR

Alberta Food Tours

Maak in Edmonton een Food Tour! Deze voert je langs culinaire adressen downtown en overal krijg je een hapje. Bij restaurant The Marc proeven we de paté bij een glas pinot noir, bij Kitchen by Brad warme pie, bij Wishbone zomerse salade en bij Jacek chocola. Restaurant Baijiu wint met zijn broodje bapao! Howard, de gids, komt van een farm, daar komt zijn liefde voor eten vandaan.

Koffie en sterke drank

Goede koffie drink ik onder meer bij Ace (80 Ave) in een industrieel pand: een omgebouwde parkeergarage. Ze branden hun eigen koffie, erbij serveren ze donuts. Een bijzonder adres voor sterke drank is Strathcona Spirits, de kleinste distilleerderij van Noord-Amerika. Ook dit pand is een omgebouwde garage, knalroze geverfd (101 Ave/81 Street). Ze stoken whisky, wodka en gin. 

Homemade ijs

Van de culinaire adressen in Edmonton is een heel ABC te maken (harmkestraveltips.com). Een kleine greep! Verstopt in een steeg aan Whyte zit ijssalon Made by Marcus. Mensen staan in de rij voor het homemade ijs. Om de hoek zit BBQ-restaurant Meat. Bij Pip in hetzelfde rijtje kom je voor de Eggs Benedict. Of rijd naar Café Linnea voor een brunch van zuurdesembrood met zacht eitje.

 

KUNST

New Royal Alberta Museum

Het New Royal Alberta Museum verhuisde ruim een jaar geleden naar een ultramodern gebouw downtown. Bij de sectie Human History zie je hakbijlen, vuurstenen en andere gebruiksvoorwerpen uit de oertijd. De afdeling Natural History exposeert skeletten van reusachtige dieren als de mammoet. Ook aan kinderen is gedacht: de Children’s Gallery is een speel- en leerplek voor kids.

Kunst in 124 Street

Je moet het even weten maar speciaal aan 124 Street vind je verschillende kunstgalerieën, waaronder Bearclaw Gallery First Nations Art. Zoals de naam al zegt, draait het om kunst van de First Nations, de oorspronkelijke bevolking van Canada. Van schilderijen en sieraden tot maskers en sculpturen. Kleurig en creatief! Ook de moeite waard is The Front Gallery in dezelfde straat.

Straatartiestenfestival

Elke zomer rond half juli is er in Edmonton het International Street Performers Festival. Er treden vuurspuwers, goochelaars en andere straatartiesten op. Ook voor kinderen zijn er veel leuke activiteiten. Er lopen clowns rond en er zijn speeltoestellen. Verspreid over het terrein promoten foodtrucks hun waar. Het festival speelt zich af in de straten rond Whyte in de wijk Old Strathcona.

 

OUTDOOR

Op paddenstoelenjacht met Kevin

Kevin Kossowan is een Canadese filmmaker en foodkenner. Hij organiseert Foraging Workshops. Met hem ga ik op paddenstoelenjacht in de bossen langs de rivier. Ook Blair Lebsack, chef van restaurant RGE RD, is mee. We vinden weidechampignon en andere eetbare soorten. De oogst gaat mee naar Blairs restaurant. In een ommezien kookt hij er een fantastische maaltijd mee. 

Kanotocht bij Elk Island

Ten oosten van Edmonton ligt Elk Island National Park. Het is een natuurgebied, waar ook bizons leven. Ik maak een kanotocht op Astotin Lake en peddel tussen een sliert andere kano’s op het spiegelende meer. We laveren tussen de eilandjes speurend naar beverdammen. Er zouden hier veel bevers wonen. Bij zonsondergang scheren er pelikanen over het water, een prachtig gezicht.

The Old Red Barn

Ten zuiden van Edmonton staat The Old Red Barn, letterlijk een oude rode schuur. Je kunt er in de zomer van tijd tot tijd aanschuiven voor een Long Table Dinner. De lange tafel staat pal naast een paardenwei. De man des huizes komt oorspronkelijk uit Groningen. Grote schalen vlees, groente en salades gaan rond, wijnen worden ontkurkt en het is een en al gezelligheid. Family Style Dining!

 

Tip!

Jasper National Park

Op een paar uur rijden van Edmonton ligt Jasper National Park, dat deel uitmaakt van de Rocky Mountains. Als je hier over de Icefields Parkway rijdt, heb je grote kans langs de weg dieren te spotten zoals elanden en zelfs beren. Stop bij Valley of Five Lakes voor een boswandeling naar de vijf meren. In het plaatsje Jasper kun je net als in Edmonton een Downtown Food Tour doen.

Logeren

>  Hotel Metterra on Whyte – Dit hotel zit op een centrale locatie aan Whyte Ave (82 Ave) in Edmonton. Vooral ’s avonds bruist het in deze lange winkelstraat met terrasjes. Het hotel heeft ruime suites die complete appartementen zijn met slaapkamer, badkamer, zitkamer en keuken.

> JW Marriott – Dit vijfsterrenhotel in downtown Edmonton zit naast ijshockeystadion Rogers Place en opende vorige zomer zijn deuren. Op het grote plein ervoor is van alles te beleven. JW Marriott heeft een hypermoderne holistische spa en gym inclusief meditatiekamer.

> Fairmont Jasper Park Lodge (JPL) – Nabij Jasper National Park bevindt zich dit klassieke golfresort met moderne spa. Je logeert in chalets, waarvan sommige uitkijken op Lake Beauvert. Het meer is omzoomd door naaldbomen. Op de achtergrond verrijzen de Rocky Mountains.


Hoe kom je er?

KLM vliegt rechtstreeks op Edmonton in Canada, Alberta.

 

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven