Verken Noord-Ierland

03 April 2020

Tekst en fotografie: Aad van Nierop

Als fan van the Game of Thrones stond het ruige Ierland al lange tijd op mijn bucketlist. Toen ik ook nog eens las over het Titanic Museum in Belfast, wist ik direct dat ik een ticket moest boeken. Belfast is natuurlijk niet alleen bekend vanwege de bouw van de Titanic, maar zeker ook vanwege de geschiedenis met The Troubles. Voor de reistijd hoef je een bezoek aan Noord-Ierland ook niet te laten; in een uur en 40 minuten vlieg ik van Amsterdam naar Belfast. Op naar de perfecte bestemming voor een weekendje weg!

De indrukwekkende Titanic
Op donderdagmiddag kom ik aan in het centrum van Belfast. Ik zet mijn spullen op de kamer en ga direct richting het Titanic Museum. Het museum is een groot vierkant gebouw, met allerlei hoeken die naar buiten uitsteken. De hoeken hebben de ware grootte die het schip ooit had. Indrukwekkend om te zien! In het museum wordt niet alleen verteld over de Titanic, maar ook de geschiedenis van Belfast, met de grote linnenfabrieken en de scheepsbouw, komt aan de orde. Na mijn bezoek geniet ik van heerlijk Guinness-bier in het centrum.

De prachtige Giant’s Causeway
De volgende dag verlaat ik de stad voor een tour naar het noorden. Op verschillende plaatsen in Noord-Ierland is de serie Game of Thrones opgenomen. Voor fans van de serie is het erg leuk om de verschillende locaties te bezoeken. Ik bezoek onder andere de werelderfgoed-locatie Giant’s Causeway. Dit is een rotsformatie langs de Noord-Ierse kust waar duizenden basaltzuilen het water in verdwijnen. Het lijken door mensen uitgehouwen rotsblokken, maar in werkelijkheid zijn deze ontstaan door vulkanische activiteiten van duizenden jaren geleden. Het is een fantastische plek! Ik vervolg mijn tour en breng een bezoek aan The Dark Hedges. Dit is een statige oprijlaan met prachtige beukenbomen die in de 18de eeuw geplant zijn. Deze oprijlaan is te zien in Game of Thrones, maar is ook zonder de serie gezien te hebben zeker het bezoeken waard. Na een lange dag kom ik terug in Belfast waar ik met locals ‘fish and chips’ eet.

Van oud tot nieuw Dublin
Op dag drie van mijn weekend weg, vertrek ik naar Ierland om een dagje Dublin te verkennen. Met de bus is dit nog geen twee uur rijden vanuit Belfast. Ik heb afgesproken met een vriendin en samen maken we een fietstour. Onze gids vertelt ons over het ontstaan en de geschiedenis van de stad. We fietsen langs Dublin Castle waar we tot in detail uitgelegd krijgen hoe de stad door de Vikingen is opgericht en hoe deze er een slavenmarkt hadden. Verder fietsen we langs Saint Patrick’s Cathedral en de plaatsen waar Bram Stoker zijn boeken over Dracula heeft geschreven. Ook de nieuwe wereld wordt niet vergeten: we passeren het gedeelte waar grote belastingontwijkers als Google en Facebook zijn gevestigd. Deze manier van een stad verkennen is - zeker omdat we fantastisch weer hebben - geweldig! De dag in Dublin sluiten we af met een heerlijke Irish steak en een gin-tonic. Na een lange en intensieve dag keer ik met de bus terug naar Belfast.

 Ontdek Belfast (met een klein budget)
Op mijn laatste dag in Belfast breng ik een bezoek aan de botanische tuinen. En die zijn precies als uit een boekje: een fraaie witte kas met een koepel en allerlei tropische planten.

Naast de botanische tuin bevindt zich het grootste museum van Noord-Ierland: het Ulster Museum (gratis toegankelijk). In het museum kun je moderne kunst bewonderen, maar ik was voornamelijk benieuwd naar het gedeelte over The Troubles. The Troubles van eind jaren zestig van de vorige eeuw hebben een enorme impact gehad op Noord-Ierland. Na de onafhankelijkheid van Ierland werd het eiland verdeeld onder de katholieken in het zuiden (Ierland) en de protestanten in het noorden (Noord-Ierland, een deel van Groot-Brittannië). De stad Belfast bleef verdeeld met zestig procent protestant en veertig procent katholieken. Hierdoor ontstond veel onrust in de stad en waren er dagelijks vuurgevechten, bomaanslagen en executies. Om de rust te bewaren werd er tussen de protestante en katholieke wijken een muur gebouwd, die er vandaag de dag nog steeds staat. Na mijn bezoek aan het museum ga ik de buurt in waar een gigantische muur twee wijken van elkaar scheidt. Iets wat ik niet snel ga vergeten...

Ik laat The Troubels achter mij en breng een bezoek aan winkelcentrum Victoria Square. Niet om te winkelen, maar voor het prachtige uizicht over de stad vanuit de koepel boven op het winkelcentrum. De entree is gratis en het is zeker de moeite waard! Ik sluit mijn reis af met een gratis rondleiding door de prachtige City Hall. Moe maar voldaan duik ik de kroeg in, morgen moet ik weer naar huis…

Noord-Ierland en Ierland zelf bezoeken? Neem contact op met je persoonlijke Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven