Verrassend Gdansk

03 April 2020

Tekst en fotografie: Jart Toxopeüs

Waar Gdansk precies lag, moest ik nog wel even opzoeken toen ik hoorde dat we naar Gdansk gingen. Van Gdansk wist ik alleen dat het in Polen ligt, meer niet. Ik was nog nooit in Polen en/of het voormalige Oostblok geweest. Mijn voorstelling was dan ook niet direct heel positief: grijs en grauwe steden en stugge mensen.

Nadat ik me enigszins had ingelezen in Gdansk als stedentripbestemming was mijn beeld al iets veranderd. En dus vertrokken we vol goede moed vanaf Eindhoven rechtstreeks naar Lech Walesa Airport Gdansk. Uit mijn geschiedenislessen herinnerde ik me die naam nog wel: Lech Walesa was een Poolse arbeider die het tot president van Polen had geschopt in de jaren tijdens en na de val van het communistische regime.

Aangekomen op Lech Walesa Airport viel het me op hoe modern het er was. Om ons in het Poolse leven te storten, kozen we ervoor om met de bus naar ons hotel in het centrum van Gdansk te gaan. Dit is de goedkoopste manier om van de luchthaven naar het centrum te reizen. In een klein uur rij je voor zo’n €0,80 naar het centraal station van Gdansk. Kaartjes koop je gemakkelijk bij de automaten bij de grotere haltes of op het station. Onderweg rij je door de voorsteden van Gdansk en merk je dat het leven in Polen eigenlijk niet zo heel veel verschilt van het Nederlandse leven. Bij het centraal station aangekomen merk je dat Gdansk uitstekend openbaar vervoer kent. In de stad rijden bussen, trams en een speciale trein (SKM) die op alle kleine stations stopt. Wij kozen ervoor om een dagkaart te kopen, omdat dat voor ons het voordeligst was. De dagkaarten zijn te gebruiken in de tram, bus en trolleybussen. Het aantal auto’s in Gdansk neemt steeds meer toe waardoor het erg druk kan zijn op de weg. De tram biedt dan de beste uitkomst. Om de paar minuten vertrekt er wel een tram vanaf het centraal station.

Omdat mijn Pools niet verder komt dan Zloty is het soms nog wel goed uitkijken dat je in de juiste tram stapt, maar gelukkig spreken de meeste Polen een beetje Engels of Duits. Met de tram gaan we naar ons hotel, Royal Residence, dat midden in een woonwijk ligt. Het hotel heeft wat weg van een klein kasteel en wij krijgen tot ons grote geluk de ‘prinsessenkamer’. Midden in de ruime kamer staat een wenteltrap naar de slaapverdieping. Vanuit de kamer hebben we zicht op Gdansk en zie je goed hoe de stad nog steeds in ontwikkeling is. Er wordt veel gebouwd en je ziet veel kranen aan de horizon.

Nadat we onze bagage hebben uitgepakt gaan we  ‘s middags weer met de tram richting het centrum. Het centrum vormt het historische hart van de stad en is niet voor niets erg toeristisch. De prachtige oude panden, pittoreske straatjes en de gezellige haven zijn de grote trekpleisters. Hier begint meteen de geschiedenisles weer: de Duitsers begonnen hier de Tweede Wereldoorlog. Op het schiereiland Westerplatte is een monument gebouwd ter herinnering hieraan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijna alle gebouwen in het centrum verwoest. Toch heb je het idee dat vele gebouwen zo uit de 16e en 17e eeuw komen. Eigenlijk is dat ook zo, want de meeste gebouwen zijn weer opgebouwd met gebruik van de oorspronkelijke bouwmaterialen. Door deze ‘oude’ bouwstijl heb je het idee alsof je langs de grachten van Amsterdam loopt. Dit komt ook weer doordat veel bakstenen uit Nederland afkomstig zijn. In de 16e eeuw was Gdansk een belangrijke havenstad en werden de goedkope Nederlandse bakstenen als ballast meegenomen naar Gdansk. Niet alleen de bakstenen maar ook de bouwstijl van de grachtenpanden doet denken aan Amsterdam. Vele Nederlandse architecten waren verantwoordelijk voor de bouw van de panden in het centrum.

Op zoek naar de vele bezienswaardigheden in het centrum lopen we door de hoofdstraat (Dluga Targ). Onderweg van de oude stadspoort richting de Groene Poort zitten tal van restaurants, cafés en een paar musea. Wat opvalt is dat er geen enkele grote winkelketens in het oude centrum zitten. Veelal zijn het kleine toeristische winkeltjes en heel veel juweliers. Halverwege Dluga Targ, wat lange markt betekent, vind je de fontein van Neptunus uit 1633. Dluga Targ was het oude handelscentrum van de stad waar kooplieden hun waren verkochten. Hier vind je nu ook Het Holland House wat ook weer een verwijzing is naar de band met Nederland. Via de Groene Poort, ontworpen door Nederlander Hans Kramer, kom je bij de Motlawa-rivier. Hier vind je vele restaurants, rondvaartboten en ook hier weer enkele juweliers. Met name barnsteen zie je veel bij de juweliers. Ze maken er van alles van, van juwelen tot hele beelden.

Ook langs de rivier zijn ze veel aan het bouwen. Naast de nieuwbouw komt er ook een groot reuzenrad aan de kade van de Motlawa-rivier van waaruit je de Oostzee zou moeten kunnen zien. Helaas was deze nog gesloten toen ik er was. Nadat we heerlijk aan de kade sushi hebben gegeten, maken we nog een mooie avondwandeling door het oude centrum. Dan zie je hoe het oude centrum ook ’s avonds veel sfeer heeft.  Dan nemen we de tram terug naar het hotel.

Na een zelfgemaakt ontbijt in onze ruime kamer gaan we weer vroeg op pad. Eerst met de tram richting het strand in het noorden in de wijk Brzezno. Omdat het pas maart is, is het er totaal niet toeristisch en erg rustig, maar ik kan me goed voorstellen dat het er erg druk kan zijn bij mooi weer. Vanaf het strand kunnen we in de verte Sopot zien. In de tram terug merk je dat je buiten de toeristische plaatsen komt en kom je veelal de ‘gewone’ Pool tegen. Het is een prima manier om de stad te verkennen en het Poolse leven te ervaren.

Samen met Sopot en Gdynia vormt Gdansk de Driestad. Sopot wordt ook wel gezien als het Scheveningen van Polen. Het is een luxe strandresort met een hippe winkelstraat, Bohaterow Monte Cassino, waar alle merken te vinden zijn. Het deed mij een beetje denken aan Disney met de vele gekleurde huisjes en de grote luxe hotels aan de zeekant. In Monte Cassino staat ook het scheve huis Krzywy Domek. Een scheef huis dat je het gevoel geeft dat je door een bolle lens kijkt. Als je Monte Cassino afloopt tot aan het strand kom je bij de grootste houten pier van Europa volgens de Polen. Op de Pier (Molo) kun je heerlijk flaneren en aan het eind vind je de trendy Yachtclub. Op het fijne zandstrand gebeurt in de zomer ook van alles. Ondanks de regen gaf het mij toch een soort vakantiegevoel.

In de moderne trein terug konden we via de wifi direct onze eerste foto’s op social media zetten en tegelijkertijd onze telefoons opladen.

Terug in Gdansk willen we op aanraden van een Poolse vriendin iets gaan eten bij een lokaal restaurant: Bar Mleczny, maar omdat alles in het Pools is en er ook niemand Engels spreekt, besluiten we toch iets minder avontuurlijk te gaan eten. Gelukkig biedt Gdansk vele restaurants en kun je heerlijk eten voor een goede prijs.

Na een lange dag slenteren door Gdansk en Sopot pakken we de tram terug naar ons hotel. We gaan vroeg slapen want de volgende dag vertrekt ons vliegtuig alweer vroeg naar Nederland.

Hoewel het een soort flitsbezoek was, heeft Gdansk me zeker verrast. Ben je op zoek naar een leuke stad voor een paar dagen cultuur, historie en gezelligheid, dan is Gdansk een heel leuke bestemming.

Tip:
Beklim de Mariakerk

De Mariakerk is een van de grootste middeleeuwse bakstenen kerken van Europa en stamt uit de 14e en 15e eeuw. De gotische kerk is 105 meter lang en 66 meter breed. De toren is zo’n 80 meter hoog. Het aantal treden wordt bijgehouden met witte cijfers op de treden, uiteindelijk hebben wij 400 treden bewandeld. Een hele beklimming dus, maar zeker de moeite waard want vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je de Oostzee en de badplaatsen Gdynia en Sodot zien. Ook vanaf hier zie je de vele bouwplaatsen die tonen dat Gdansk nog steeds volop in ontwikkeling is. What goes up must come down! Dus ook weer 400 treden naar beneden. Op de weg naar beneden kom je langs de grote klok. De kerk is alleen in het weekend te bezichtigen.

 Vraag je persoonlijke Travel Counsellor om meer informatie over Gdansk.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven