Vlieland, het Ibiza van Nederland

03 April 2020

Tekst en fotografie: Lieke Luxembourg

 

Na een pittige verbouwing en verhuizing waren mijn man en ik letterlijk en figuurlijk nogal ‘gesloopt’ en we wilden er dan ook heel graag even tussenuit knijpen om bij te komen en op te laden. De Waddeneilanden zijn bij ons altijd al favoriet en één eiland in het bijzonder stond al een tijdje op mijn lijstje; Vlieland. Want Vlieland is hot! Het wordt gekscherend ook wel Vliebiza genoemd vanwege de relaxte hippie-achtige eilandsfeer die er hangt. Ik heb er zin in!

Al op de boot begint het vakantiegevoel naar boven te borrelen, we hebben ontzettend geluk met het weer en iedereen is heerlijk op het dek aan het zonnebaden. Na anderhalf uur komt Vlieland in zicht; een plat groen eiland goud omlijnd met stranden. Met de vele zeilboten om ons heen in het helderblauwe water zou je bijna denken dat je echt richting Ibiza vaart, en dat gewoon in Nederland! Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland en je mag als toerist geen auto meenemen, heerlijk rustig dus. We stappen van boord in Oost-Vlieland en staan meteen midden in het dorpje. Ons hotel ligt schuin tegenover de veerhaven en heet toepasselijk ‘Zeezicht’. Een knus hotel boven een groot restaurant met terras waar het heerlijk vertoeven is. Vanuit hier begint ons weekendje eiland verkennen, relaxen en vooral genieten.

‘s Avonds lopen we het centrum in via de Dorpsstraat, de hoofdstraat van Oost-Vlieland. Hier wordt meteen duidelijk waar de bijnaam Vliebiza vandaan komt; hippe restaurants met trendy namen als ‘Puur’ en ‘Gestrand’, allemaal in Rivièra Maison-stijl, worden afgewisseld door lifestyle winkeltjes en boetiekjes met felgekleurde hippie-accessoires, strandkleding en havaianas. Onze favoriet is koffiebar Leut waar ze de lekkerste cranberry-cheesecake van het eiland hebben, ‘to die for’!

We hebben fietsen gehuurd en gaan de volgende dag een rondje eiland doen. Een mooie route langs dijken, weilanden en bossen brengt ons naar het Posthuys waar alle fietsers heerlijk op het terras genieten van een pannenkoek of broodje. Net na het Posthuys houdt de verharde weg op en begint het uitgestrekte natuurgebied de Vliehors, een eindeloze zandvlakte die ook wel de ‘Sahara van het Noorden’ wordt genoemd. Je kunt dit gebied verkennen met de Vliehors Express, een grote gele truck waarvan de bandensporen gedichten achterlaten in het zand. Wij kiezen voor een wandeling door de Kroon’s Polder waar 60 vogelsoorten leven, zoals eenden, lepelaars en aalscholvers; een sereen stukje natuur, perfect voor een korte hike. Via slingerende schelpenpaadjes fietsen we door de prachtige duinen terug naar ons hotel.

Langs de noordkust vind je het grootste zandstrand van Vlieland, een goudgele strook van 12 km lang en slechts een kwartiertje fietsen vanuit het dorp. Hier staat ook het enige strandpaviljoen van het eiland; ‘t Badhuys. Een fijne plek om heerlijk te genieten van lunch of diner met uitzicht op het strand en de Noordzee. Naast het strandpaviljoen vind je Outdoorcenter Paal 50 waar ze allerlei avontuurlijke activiteiten aanbieden zoals blokarten, zeekajakken en kitesurfen. Wij beginnen onze dag met een uurtje suppen (stand up paddle boarding). Met een stevige wind en daarbij ook behoorlijke golven is dat lastiger dan je denkt, maar na een paar verwoede pogingen kunnen we eindelijk een paar minuten op de plank blijven staan en is het superleuk om te doen. Kijk ook goed om je heen, soms komt er een nieuwsgierige zeehond voorbij gezwommen.

Om die zeehonden up close and personal te bewonderen hebben wij een seal-safari geboekt, oftewel een boottochtje met een supersnelle rubberboot richting de zandplaat tussen Vlieland en Terschelling waar honderden robben heerlijk in de zon liggen te chillen. Ze zijn heel nieuwsgierig en zwemmen om onze boot heen, echt leuk om ze zo in hun natuurlijke omgeving te zien.

‘s Avonds eten we een heerlijk visje bij het hippe restaurant ‘Gestrand’ en lopen daarna nog even richting Dorpsstraat voor hét populairste toetje van het moment... een ijsje bij IJssalon MIN12 waar de smaken in een ronddraaiend rad aan je worden gepresenteerd. Het hele dorp is uitgelopen voor deze lekkernij. De volgend ochtend zit ons Vlie-avontuur er helaas alweer op en stappen we weer op de boot naar Harlingen. Wat een topweekend en wat een heerlijk eiland! Wij komen zeker nog eens terug...

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven