Wellness in Thailand

03 April 2020

Tekst en fotografie: Lieke Luxembourg | Met dank aan: Tourism Authority of Thailand en USP Marketing PR

Prachtige tempels, tropische stranden en luxe spa’s… Thailand is en blijft een droombestemming. Dit jaar werd de maand augustus in Thailand uitgeroepen tot de maand van de vrouw. In deze maand is de geliefde Thaise koningin Sirikit jarig en wordt ook nog eens Moederdag gevierd. Koningin Sirikit zet zich vooral in voor de ‘well-being’ van de Thaise inwoners en bezoekers en het leek de Thailand Tourism Authority dan ook een mooi moment om Thailand meer op de kaart te zetten als Health & Wellness-bestemming. Vol overgave heb ik me dus een week lang, samen met acht andere dames, ondergedompeld in alles wat met relaxation and self-pampering te maken heeft… wat een luxe!

Een reis naar Thailand begint meestal in de hoofdstad Bangkok en de seconde dat je het vliegveld verlaat merk je meteen dat je in een hysterische Aziatische stad terecht bent gekomen. Duizenden auto’s, taxi’s, tuk tuks, scooters en kilometerslange files om de stad in te komen. Door het raampje van onze minibus zie ik het Thaise stadsleven aan me voorbij trekken. Zakenmensen die lunchen bij de foodtrucks langs de weg, moeders met kinderen die struinen langs de marktkraampjes met exotische vruchten als mangoestans, ramboetans en de beroemde stekelige doerian, ook wel stinkfruit genaamd (die, bleek later, verrassend lekker smaakt). De geuren, kleuren en drukte maken dit echt tot een heerlijke bruisende stad. We worden afgezet bij het Anantara Riverside Resort dat statig op de rivierbank van de Chao Phraya River ligt, de levensader van Bangkok. Na de drukte van de stad stappen we hier binnen in een oase van rust en wacht onze eerste massage op ons; een anti-jetlag oil massage. Door een klein meisje met bizar krachtige duimen word ik flink onder handen genomen en na anderhalf uur stap ik als herboren en in een walm van lemongrass en sandalwood weer naar buiten, helemaal klaar voor een avondje Bangkok.

We zetten onze relaxation voort tijdens sunset drinks in het gloednieuwe Avani Riverside Hotel, het moderne zusje van het Anantara, waar je op de 26e verdieping kunt genieten van kunstige cocktails, prachtige uitzichten over de stad en de rivier en van Aziatische toeristen met selfiesticks die geen genoeg kunnen krijgen van de infinity pool.  We sluiten de avond af met een dinner cruise op een authentieke rijstboot langs alle mooi verlichte highlights van de stad.

Het groene noorden
Na het drukke Bangkok stappen we op een vliegtuig richting Chiang Rai, het groene noorden van Thailand. Deze regio is vooral bekend vanwege de Mekong- rivier maar ook zeker vanwege de olifanten. Vroeger gingen vele toeristen naar het noorden van Thailand om een ritje op een olifant te maken maar de laatste jaren zijn er enkele campagnes geweest, onder andere van de World Animal Protection, omdat er enorm veel dierenleed schuilt achter deze ritjes. Het Anantara Golden Triangle Resort heeft een bijzondere manier gevonden om toeristen toch te laten genieten van de olifanten. Ze hebben een olifantenopvangtehuis opgezet voor zowel de olifanten als hun eigenaren en families. Toeristen kunnen een wandeltocht maken met de olifanten of ze helpen wassen en verzorgen. Na te hebben genoten van deze prachtige dieren stond er een wandeltocht door Chiang Rai op het programma waarbij we enkele prachtige tempels bezochten. Na deze inspanning werden we wederom heerlijk verwend met een massage, dit keer een foot reflexology-behandeling in de Chiang Saen Spa, waar we buiten op bedjes met uitzicht op de rivier helemaal tot rust kwamen. ’s Avonds aten we tussen de locals met uitzicht op de theeplantage van de Boonrawd Farm, ook wel Singha-Farm genoemd omdat hier ook het bekende Singha-bier vandaan komt. We sliepen in het prachtige Le Méridien Chiang Rai Resort, een echte aanrader! Je kunt natuurlijk niet naar het noorden van Thailand zijn geweest zonder een boottocht te hebben gemaakt op de machtige Mekong-rivier, een van de grootste rivieren ter wereld en van levensbelang voor de inwoners. De rivier zorgt voor voedsel (vis), transport en energiewinning. De ‘verplichte’ stop op Don Sao Island in Laos is alleen leuk voor het idee om een paar minuten in Laos te zijn geweest, maar is vooral een taxfree-markt met sigaretten en drank waar de Thai hun goedkope goederen halen. Wel interessant zijn de kleine vissersdorpjes die je overal langs de oevers van de rivier kunt zien liggen en waar hele families elke dag nog druk in de weer zijn met enorm grote vissen. Deze vissen komen natuurlijk op de lokale markten terecht en het is ontzettend leuk om een van deze markten te bezoeken. Duizenden soorten vis, vlees, groenten en fruit en allerlei zoete lekkernijen (de Thai zijn echte zoetekauwen). We gingen op deze markt ook alvast wat inkopen doen voor onze Thaise kookworkshop van die avond.

Eenmaal terug in Bangkok was het regenseizoen volop losgebarsten. Onze wandeling in de stromende regen met paraplu’s door de drukke straten was een belevenis op zich. Ook maakten we een ritje met de skytrain, de verbazingwekkend schone en overzichtelijke metro van Bangkok en de snelste manier om je te verplaatsen in deze drukke stad. We eindigden ons Bangkok-avontuur in stijl bij Sirocco Sky Bar op de 64e verdieping van de State Tower en Lebua Hotel, bekend van de film The Hangover Part 2. Ik snap nu wel waarom de rooftop bars van Bangkok zo populair zijn, wat een superplek!

Strandparadijs Hua Hin
De volgende ochtend worden we wakker in Hua Hin, slechts 3 uur rijden van Bangkok en echt een strandparadijs. De koninklijke familie van Thailand heeft hier haar zomerverblijf en toen ik ’s morgens uit mijn raam keek, begreep ik dat volkomen; witte stranden, palmbomen en een mooie blauwe zee met gekleurde vissersbootjes. We beginnen de dag goed met een yoga-sessie met uitzicht op zee. Voor de middag staat er ‘soft adventure time’ op de planning, we gaan naar het Khao Sam Roi Yot National Park, op drie kwartier rijden vanaf Hua Hin. We worden afgezet in een vissersdorpje waar 2 longtailboten op ons liggen te wachten en varen langs huizen op palen en felgekleurde vissersboten naar een prachtige baai waar rotsen verticaal uit het water steken.

Ik dacht dat dit soort baaien alleen te vinden waren in het uiterste zuiden van Thailand, niet zo dicht bij Bangkok. We springen uit onze bootjes op het prachtige strand en na 5 minuten lopen staan we midden in een dichtbegroeid bos. Hier begint onze trekking van een halfuur stijl omhoog en dat is even flink zweten maar eenmaal boven aangekomen zie je het einddoel al liggen, de ingang van de Tham Phraya Nakhon-grot. We lopen de donkere grot in en aan het einde van de grot bevindt zich een prachtige tempel waar door een gat in de grot het felle zonlicht op schijnt, wat een magische plek! We zijn helemaal alleen in de grot en we genieten in stilte van deze bijzondere plek.

Pure verwennerij
De volgende dag gaan we Hua Hin verkennen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat Hua Hin een hoog Spaanse Costa’s gehalte zou hebben met veel hoogbouw en lelijke grote hotels. Voor een gedeelte klopt dat ook wel, er zijn behoorlijk wat hoge hoteltorens aan het strand gebouwd, maar gelukkig is er ook een aantal mooie villaparken en laagbouw-resorts zoals het koloniale Centara Resort, het allereerste resort van Hua Hin, geopend in 1920 toen de eerste spoorlijn tussen Bangkok en Maleisië in gebruik werd genomen. Vanaf het terras van hun Coast Beach Club kijk je uit over het prachtige witte zandstrand en de blauwe zee, een heerlijk plekje! Onze laatste dag in Hua Hin is alweer aangebroken en we worden nog een laatste keer verwend met een relaxing massage in de Cenvaree Spa; een 1,5 uur de-aging facial treatment. Ik weet niet of het tussen mijn oren zit, maar na deze behandeling voel ik me echt 5 jaar jonger. Voor ons laatste diner gaan we naar een bijzonder plekje; Laksasubha’s aan zee. Op het strand staat een lange tafel op ons te wachten, versierd met bloemen en omgeven met fakkels. De lekkerste lokale gerechten worden gepresenteerd en we genieten met onze voetjes in het zand van de mooie avond. Na het diner staat er een song taew taxi, een soort omgebouwde pick-up truck, op ons te wachten voor een laatste shopping spree op de night market van Hua Hin. En dan zit ons Thailand-avontuur er helaas alweer op en stappen we op onze rechtstreekse KLM- vlucht terug naar Amsterdam.

Aanrader!
Een wellness-reis naar Thailand is zeker een aanrader vooral omdat Thailand op het gebied van well-being zoveel meer te bieden heeft dan alleen prachtige spa’s. Geniet van de overweldigende natuur, de magische tempels, het heerlijke eten, de luxe hotels en de prachtige zandstranden. De massages en behandelingen waren allemaal superprofessioneel en relaxing. De combinatie van de drukte van Bangkok, de sereniteit van het groene noorden en de beach vibe van Hua Hin was een perfecte combinatie voor deze reis. Je kunt natuurlijk ook eindigen op een van de vele mooie eilanden in het zuiden van Thailand. Veel plezier, Sawadee Ka!

Tip
Aan de rand van Chiang Rai woont Suwannee, een ontzettend vriendelijke, enthousiaste Thaise chef die over de hele wereld heeft gewoond, onder meer elf jaar in Nederland (ze spreekt dan ook vloeiend Nederlands). Ze heeft een kleine woning die ze gedeeltelijk heeft verbouwd tot kookstudio en naast haar huis verbouwt ze zelf rijst en allerlei groenten en kruiden. We kregen dus letterlijk een kijkje in haar keuken en ze leerde ons hoe we authentieke Thaise gerechten kunnen bereiden. We maakten een groene papaya-salade, groene curry met kip en als toetje bualoi (sticky rice-balletjes in een kokossoepje). Het smaakte allemaal heerlijk en wat een geweldige ervaring om bij een local thuis te koken en alle ins en outs van de Thaise keuken te leren kennen!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven