Zweden; Het land van rust, ruimte en natuur

28 April 2022

Tekst: Esther de Vreede | Fotografie: Eshter de Vreede en Goncharovaia

Zweden, het land waar mijn dochter momenteel woont en studeert, dus een goede reden om dit land te gaan ontdekken. Hartje zomer reis ik met mijn gezin af naar dit prachtige Scandinavische land. Met een oppervlakte van ongeveer 11x Nederland en ruim 10 miljoen inwoners is Zweden een van de dunstbevolkte landen van Europa. We kiezen voor een autorondreis door Zuid- en Midden-Zweden en verblijven in vakantiewoningen. We gaan dus slechts een klein stukje van het immens grote land zien.

Onze trip begint ’s nachts met de Stena Line, we maken de overtocht van Rostock in Duitsland naar Trelleborg in Zuid-Zweden. Na een behoorlijk korte nacht komen we de volgende morgen in alle vroegte aan in een heerlijk zonnig Zweden!

Tidaholm
Onze eerste stop is Tidaholm op een kleine 400 km vanaf Trelleborg. We verblijven in een eenvoudige typisch houten vakantiewoning vlak bij het grote Vätternmeer. Het is er omgeven door prachtige natuur waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Tip: bezoek vanuit hier het houten stadje Hjo (spreek uit als Joe) met zijn gezellige haventje.

Aan de andere kant van het Vätternmeer ligt het zuurstokstadje Gränna. En ja, dat is net zo leuk als het klinkt. Hier worden namelijk de zuurstokken (polkagrisar) op ambachtelijke wijze gemaakt in diverse bakkerijtjes in het dorp. Je kunt dit proces aanschouwen en natuurlijk zuurstokken in alle maten en smaken kopen. Het is zeker een bezoekje waard! Vanuit Gränna gaat er een ferry naar het in het midden van het meer gelegen eiland Visingö. Je kunt op het eiland een fiets huren om de bezienswaardigheden te bekijken of gewoon lekker rondstruinen.

 

 

Nora
Onze volgende vakantiewoning ligt op een gezellige kleinschalige camping aan het Uskenmeer vlak bij het plaatsje Nora. Omdat we het zo treffen met het weer kunnen we hier heerlijk zwemmen en relaxen. We kunnen kano’s huren in het park en laten deze kans uiteraard niet aan ons voorbij gaan. Relax peddelend in het zonnetje het meer over, dat is het heuse vakantiegevoel.

Na een dagje ontspannen besluiten we een bezoek te brengen aan Nora, een van de best bewaarde ‘houten steden’ van Zweden. In de stadskern staan houten huizen van soms wel 300 jaar oud. Je kunt met de oude stoomtrein een ritje maken over de oudste spoorlijn van Zweden, die vroeger werd gebruikt voor het transport van ijzererts en kolen. Een andere must do, wanneer je in deze omgeving bent, is naar het azuurblauwe meer gaan met zijn hoge kliffen. Neem hier een verfrissende duik en geniet van het adembenemende uitzicht.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven