Het schip Nieuw-Statendam van de Holland America Line

Patricia Peppels-Petrus on 08 September 2019

Deel dit:

Een scheepsbezoek op de Nieuw-Statendam het nieuwe schip van de Holland America Line, mag natuurlijk niet ontbreken. Ik was uitgenodigd om mee te gaan voor een uitgebreide rondleiding met lunch op dit schip.

Even wat feiten, het schip behoort tot de grootste schepen van deze rederij. De Nieuw-Statendam is in december 2018 in de vaart genomen. Het is een zuster schip van de Koningsdam en heeft dezelfde klasse, namelijk de Pinnacle Class. Zowel de Koningsdam als de Nieuw-Statendam hebben 2650 passagiers.

De Holland America Line is trots op de Nederlandse roots en dat zie je ook terug in de service op de schepen. Zo kun je de menu kaarten en het dagprogramma in het Nederlands krijgen. Ook op afvaarten die vanaf Nederland vertrekken worden de omroepen die op het schip worden gedaan naast het Engels ook in het Nederlands gedaan.

Het schip

De overal look van het schip is vooral ruimtelijk. Alles is ruim opgezet wat een fijne sfeer en gevoel geeft aan boord. De ruimtes zijn sfeervol ingericht. Ze hebben een link gemaakt naar muziek en alle kunst aan boord heeft iets met het thema muziek.

De hutten

De hutten/suites hebben allemaal gemeen dat ze een licht interieur hebben. Hierdoor heeft het een fijn gevoel en ook erg ruimtelijk. Elke hut heeft veel kastruimte. In de gang is over de gehele lengte een kast geplaatst. In alle hutten is de badkamer hetzelfde: een inloopdouche met glazen wand, wastafel en toilet. Alleen de suites hebben een grotere badkamer. Hoe groter en luxer de suite hoe groter de badkamer. Verder hebben alle hutten een sofa, sommige hiervan kunnen geconverteerd worden naar een bed.

Een paar zaken zal ik uitlichten. Aan boord van de Nieuw-Statendam zijn een aantal familiehutten deze hebben een capaciteit voor 5 personen. Er is dan naast een tweepersoonsbed ook een sofa bed voor 2 personen en een bed dat uit het plafond komt voor 1 persoon. Ook heeft een familie hut een 2e badkamer.

De suites hebben een extra lounge waar ze gebruik van mogen maken. Hier kun je bijvoorbeeld wat te drinken halen, of wat snacks, maar ook een klein ontbijt nuttigen.

De restaurants

Aan boord zijn veel restaurants te vinden. Natuurlijk is er de main dining room. Deze heeft een a la carte menu dat elke dag verschilt en zit bij de prijs inbegrepen, daarnaast is er het buffet restaurant ook bij de prijs inbegrepen. Het buffet restaurant is zeer uitgebreid en wat hier wel anders is dan je op sommige andere rederijen ziet is dat ze het drank altijd serveren en ook zijn de tafels netjes gedekt. Je hoeft dus niet zelf je bestek of servet te halen. Daarnaast hebben ze ook nog een pizzeria deze bevindt zich bij het zwembad en kun je dus een lekkere pizza halen als je lekker op het dek zit. Pizza kun je bestellen zoals je deze zelf wilt. Ook hebben ze voor op het dek een snack die je kan halen in de vorm van een hamburger of hot dog bij de Dive-In. En ik moet zeggen ik heb hier een hot dog gegeten. Deze zijn echt heerlijk!

Daarnaast zijn er nog een aantal specialiteiten restaurants zoals Canaletto (Italiaans), Tamarind (Aziatisch). Ook werken ze samen met een Culinairy Counsel hierin zitten een aantal topchefs, zoals Johnny Boer van de Librije. Ze maken in samenwerking met deze top koks een menu en hebben dan ook bijvoorbeeld een pop up restaurant eenmaal per cruise waarbij ze dan een menu van de Librije serveren. Het personeel wordt ook opgeleid door de Librije zodat je dezelfde service kan verwachten. Voor de specialiteiten restaurant wordt er een extra bedrag per persoon gerekend.

Entertainment

Aan boord van de Nieuw-Statendam hebben ze een Music Walk. Dit houdt in dat de ruimtes met muziek allemaal bij elkaar geplaatst zijn en je heel makkelijk van de ene naar de andere kan lopen. Zo hebben ze o.a. de Billboard Onboard, een pianobar met 2 vleugels waar van alles voorbij komt de hele popcultuur qua muziek kun je hier terug horen. Een beetje Crazy Piano’s idee uit Scheveningen kun je hier verwachten. Dan de RollingStone Rock Room, i.s.m. het Magazine Rolling Stone. Hier kun je live luisteren naar de bekende rock nummers en de BB King Blues Club. Muzikanten uit New Orleans die hier live blues spelen. Kortom als muziekliefhebber kom je aan boord zeker niets te kort.

Natuurlijk is er ook een casino aanwezig. Deze is alleen in gebruik als het schip vaart en hier mag gerookt worden mits je ook daadwerkelijk speelt. Als je hier gewoon rond hangt mag je niet roken. Een van de weinige plekken op het schip waar dan gerookt mag worden.

En dan het theater. Deze is bijzonder aan boord van de Nieuw-Statendam en uniek binnen de cruise rederijen. Deze is namelijk rond met schermen erachter in 270 graden. Hier worden diverse shows opgevoerd, van muziek, dans, cabaretiers e.d. maar ook werken ze samen met BBC Earth. Ze vertonen hier op de schermen een film van BBC Earth met live muziek van het orkest erbij. Een bijzondere ervaring.

Nog enkele highlights om te benoemen

Zoals ik al eerder heb vermeld zijn ze trots op de Nederlandse roots. Zo kun je aan boord het Dutch Cafe vinden. Hier kun je een verscheidenheid aan Nederlandse lekkernijen en drankjes terugvinden zoals: broodje kroket, bittergarnituur, stroopwafels, jenever, oranjebitter etc.

Je kan aan boord tegen betaling je eigen wijn blenden. Deze mag je vervolgens ook aan boord nuttigen of natuurlijk mee naar huis nemen.

Exploration cafe, hier kun je d.m.v. interactieve schermen de bestemmingen van je cruise ontdekken, wat is er te zien en doen, wat zijn de highlights. Ook kun je hier eventueel excursies boeken, maar ook liggen er boeken van bestemmingen. Een hele leuke plek om rond te hangen. Je kan hier ook puzzelen of een lekker koffie halen bij de coffee bar.

Al met al een schitterend schip, waar de service hoog is. Het eten is heerlijk. Ik heb zelf een heerlijke lunch mogen ervaren in het a la carte restaurant. Ik zou zo met dit schip een cruise boeken, je zal in de watten gelegd worden en wie wil dat nu niet op vakantie?

Deel dit:

Terug Naar Boven