Koninklijke koningssteden Fez/Meknes/Rabat

Petra Venneker on 04 November 2013

Deel dit:

Ik ben in 2013 op studiereis naar Marokko geweest. Het is een onvergetelijke ervaring geweest. Marokko is een land met een eeuwenoude cultuur, over het algemeen gastvrije mensen, ik heb er de authenciteit van het land leren kennen.

Ik heb een bezoek gebracht aan Fez; de culturele hoofdstad van Marokko.De schitterende medressen ( koranscholen), Royal Palace met zijn 7 poorten, de prachtige medinah met zijn kleurrijke kruiden en specerijen, de Andalusian Moskee ( mochten we helaas niet in), Université Quaraouiyine El ( 1 van de oudste universiteiten ter wereld). Het is een stad vol met heerlijke kleine straatjes, waar je makkelijk kunt verdwalen, een gids meenemen is erg handig en niet duur. Je leert de stad op deze leuke manier goed kennen. Op de weg van Fez naar Meknes zijn we gestopt bij Volubilis. Hier staan de Romeinse overblijfselen van een stad, die volgens de verhalen bovenop een eerdere stad van de Carthagers uit de 3de eeuw v.Chr.is gebouwd.De triomfboog, het capitool, het huis van Dionysos, alles getuigt van de pracht van deze stad, en ook de verfijnde mozaieken zijn nog voor een groot deel in tact.

Meknes; vanwege de vroegere pracht en praal, ook wel het Versailles van Marokko genoemd. Deze keizerlijke stad is rijk, en het is goed leven hier voor de Marokkanen.Ik heb de drukke markt bezocht, dit ligt aan het El Hedime plein. 's avonds komt dit plein tot leven, en zie je verhalenvertellers, vuurspuwers, aapjes en slangen, die hun kunsten vertonen.Door de prachtige poort Bab Mansour ben ik gelopen, waarachter het Mausoleum van de sultan opdoemd.

Rabat; dit vind ik echt een mooie stad. Het is heel rechtlijnig, waardoor je niet kunt verdwalen. Ook de medinah ligt in een rechte lijn langs de kust, en hij leidt naar de Grote Moskee en eindigt in de souk Es Sebat,de schoenenmarkt.Als je in noordelijke richting loopt, kom je bij de Oudayas poort, bij de Kasbah. Als ik de kasbah binnenkom, valt mijn mond bijna open. Wat mooi, het is gewoon een stadje, helemaal in wit en blauw, doet grieks aan. De blauwe muren houden de vliegen en muggen uit de huizen wordt gezegd. Rabat en het ernaast gelegen Salé zijn van elkaar gescheiden door de rivier (wadi) Bouregreg. Ook ben ik in de Andalusische Tuin geweest, wat groen, het lijkt net een oase, met zijn bougainvilla's, watervallen, heel vredig.

Marokko is een 1000 en 1 nacht sprookje, als je de koningssteden gaat bezoeken. Ik heb er genoten, en als u denkt , dat lijkt mij ook zo mooi, wil ik u graag helpen om dit ook te beleven.

Deel dit:

Terug Naar Boven