Studiereis naar noordelijk Zuid-Afrika

Petra Venneker on 08 April 2013

Deel dit:

Zuid Afrika; De wereld in één land. Het land heeft zoveel, ze maken het echt waar. Ik vlieg met KLM, 11 uur vliegen. Temperatuur is rond 30 graden, het is zomer.

Ik ben 8 dagen in het noordelijk deel van Zuid Afrika. Het is avontuurlijk met zijn leeuwen, luipaarden, olifanten, cheeta’s, nijlpaarden en giraffen. De afwisseling in de natuur is enorm en ook de ruimte en de rust die het land uitstraalt is opvallend. “De wereld in één land”, wordt ook wel van Zuid Afrika gezegd. Het land maakt waar wat het beloofd. Tijdens deze studiereis ga ik dit zelf ervaren en zal me laten verrassen door de vele mogelijkheden die dit bijzondere land te bieden heeft.

Zuid Afrika heeft ruim 20 nationale parken, waarvan het Paul Kruger Nationaal Park het oudste en bekendste is. Het park is gesticht in 1889, is 350 km. lang en zo’n 60 km. breed. Het grenst aan een kant met Mozambique, waar het wildpark Limpopo Nationaal Park heet. Het park heeft verschillende accomodatiemogelijkheden en eetgelegenheden.Tip: plan genoeg tijd in om van A naar B te komen. In het Krugerpark bijvoorbeeld doe je zo’n 2,5 uur over 50 km. Je staat zo vaak en soms lang stil om te kijken, dat je je tijd echt nodig hebt. Daarnaast zijn er private game drives, welke je ter plaatse kunt reserveren. Kosten voor zo’n private gamedrive zijn gemiddeld € 15,- (150 rand) p.p. Deze duren 2 tot 3 uur.

De maanden juli t/m oktober zijn de beste maanden om dit deel van Zuid-Afrika te bezoeken.Omdat er in deze periode weinig begroeiïng is ( het is daar dan winter), zijn de dieren goed zichtbaar, de temperatuur is heel aangenaam.

De steden: De provincie Gauteng , waarin de steden Johannesburg en Tshwane (Pretoria) liggen, is vaak het begin van een reis door Zuid-Afrika. Deze twee steden maken van Gauteng het commerciële, industriële en administratieve hart van Zuid-Afrika. Maar de provincie is meer dan dat, een interessante mengeling van westerse invloeden en Afrikaanse sferen. Van Soweto, confronterend maar zeker een belangrijk onderdeel van dit land, tot Sandton, een van de duurste winkelcentra in het land met allerlei restaurants en entertainment. Johannesburg is de grootste stad van het land.

Soweto: Soweto (south west township) is de township van Johannesburg. Ik ben er met de fiets doorheen gereden, dit is een geweldige manier om soweto te leren kennen. Het is een 4 uur durende excursie, met een gids die de stad op zijn duimpje kent, en er alles over verteld. Soweto is in 3 wijken te verdelen. Verder breng ik een bezoek aan het Mandela House en het Hector Pieterson Memorial, ter herinnering aan de politierellen met de schooljeugd in 1976. Er zijn toen meer dan 600 studenten doodgeschoten door politie, waaronder een jongetje van 11 jaar, Hector Pieterson.

Pretoria: In het noordoosten van Pretoria staat het Union Building, dat een Engelse architect, Sir Herbert Baker tussen 1910 en 1913 als regeringszetel op een heuvel bouwde. Ik ben tot helemaal boven in het gebouw geklommen , waar ik een prachtig uitzicht heb over de stad. In Pretoria staat ook het Voortrekkers- monument. Het monument laat alles zien over de GroteTrek van de boeren naar het noorden en over de oorlogen met de Zulu’s en de slachtpartij bij Bloedrivier, waarbij zo’n 3000 Zulu’s sneuvelden. In het centrum van de stad staat het standbeeld van Paul Kruger.

Mpumalanga: De provincie waar de Panoramaroute te vinden is. Indrukwekkende rotsformaties zoals God’s Window en de Drie Rondavels, prachtige natuur met een enorme rijkdom aan flora en fauna en imponerende bergen. De provincie is ingedeeld in 7 toeristische regio’s; Panorama, met de Blyde River Canyon en de watervallen van Sabie en Graskop. Hoogland Meander , een paradijs voor de actieve vakantieganger waar bergbeklimmen en mountainbiken tot de mogelijkheden behoren. Cultural Heartland , waarbij het hier met name gaat om de traditionele Afrikaanse cultuur. Cosmos Country, dat bekend staat om de Cosmosbloemen die hier in de maanden maart en april bloeien. En Wild Frontier , Grass and Wetlands en als laatste regio Lowveld Legogote, waar het Kruger Park onder valt. Een zeer bijzondere en afwisselende provincie. Nu ik weer terug ben, kan ik zeggen dat ik helemaal in de ban ben geraakt van Zuid- Afrika. Heb ik je enthousiast gemaakt, en wil je ook graag zo’n mooie reis naar Zuid-Afrika maken, aarzel dan niet mij te mailen of te bellen. Ik kan je er alles over vertellen, en zal met passie de perfecte reis voor je samenstellen.

Deel dit:

Terug Naar Boven