Nederland kan ook leuk zijn

Rein Visser op 02 August 2018
Ik schrijf deze blog op het moment dat we in afwachting zijn van de tweede officiële hittegolf van 2018. In deze komkommertijd juichen de voorpagina's van de kranten dat Nederland massaal vakantie viert in eigen land. Tegelijkertijd "lopen de wachttijden op Schiphol op".

Het is maar wat je wilt, gelukkig mogen we zelf uitmaken wat we in onze vrije tijd doen. Ikzelf woon op 10 minuten lopen van het Scheveningse strand. Ik kom er alleen in de winter, als de strandtenten afgebroken zijn en het strand verlaten is. En dan nog alleen om de hond te laten rennen. Meewarig kijk ik 's zomers naar de stampvolle trams die badgasten af- en aanvoeren, tenzij ze genoegen nemen met een lange file, hoge parkeerkosten en dan nog lang moeten wandelen naar een naar patat ruikende zandbak. En iedereen maar bij die lelijke Pier willen liggen....

Als je dan toch naar de kust wil, doe dan iets meer moeite en ga naar een van de Wadden-eilanden. Eerder dit jaar was ik op Terschelling, tijdens het Oerol festival. Dit roept voor onbekenden beelden op van feestende jongeren die op een modderige camping lopen te soppen in hun geitenwollen sokken. Jammer is: dit is deels waar. Het mooie is: het kan ook anders.

Wij verbleven in Landal Résidence Terschelling, in Midsland. Inderdaad: midden op het eiland gelegen. Aangezien een auto meenemen naar Terschelling vrij kostbaar is en je nog altijd redelijk beperkt bent in je beweging (er is eigenlijk maar 1 doorgaande weg), huren de meeste bezoekers een fiets. Dan is het dus handig om centraal op dit eiland te verblijven.

Het appartementencomplex beschikt over alle faciliteiten die je nodig hebt: een volledig ingerichte keuken met oven/magnetron en vaatwasser. Je hebt een balkon met zitje en er is een wasserette, zwembad, sauna en broodjes-service. Wij haalden ’s ochtends echter broodjes bij de bakker/souvenirwinkel aan de overkant van de weg. Handig: ernaast zit een fietsenwinkel en -verhuurbedrijf waar je nog even je banden kunt oppompen. Het dorp Midsland met winkels, restaurants, bars en een supermarkt ligt vlakbij. Tip: huur ook fietstassen bij je fiets.

Wat een heerlijk eiland is Terschelling toch! Tijdens Oerol zijn er overal op het eiland theater-, kunst- en muziekvoorstellingen, maar wat ik toch het leukste vind is de prachtige natuur en de gemoedelijkheid van de eilandbewoners en -bezoekers. Ik noem het een hoog “Make Love, Not War” gehalte. Ongekend in het westen van Nederland: iedereen is vriendelijk en heeft tijd voor een praatje. Dan fiets je door de duinen (geen “Tom du Moulins” die je omver fietsen) naar lege stranden. Dat is nog eens wat anders dan Scheveningen! En wat ook zo mooi is, het is het eiland met de minste regendagen. Een aantal ‘attracties’ zijn ook het hele seizoen te bezoeken: West-Terschelling met de Brandaris-vuurtoren, de zelfpluk-tuin, waar je zelf je bosbessen, aardbeien en andere vruchten kunt plukken tegen een geringe vergoeding. Ook een bezoek aan de ecologische schapenboerderij in Oosterend slaan we eigenlijk nooit over. De weg ernaartoe voert langs dorpjes met namen als Hoorn, Lies en Formerum en onderweg is er altijd wel ergens een stop in te lassen voor een kop koffie met cranberry-cake. De cranberry is de vrucht van het eiland, groeit overal in het wild en wordt in veel lokale produkten verwerkt. Bijvoorbeeld in de schapenkaas.

Terschelling bereik je met de veerboot vanaf Harlingen. Er is een ‘gewone’ ferry (2 uur) en een sneldienst (45 minuten). Parkeren kan in de garage bij de haven, het treinstation ligt op 500 meter. Hou er rekening mee dat het meeste moet worden ingevoerd vanaf het vasteland. Dit zorgt ervoor dat het prijsniveau soms wat hoger ligt, hoewel horecaprijzen meestal heel redelijk zijn. Wil je bij een geldautomaat (er zijn er 2 of 3 op het hele eiland, voor zover ik heb kunnen tellen) contant geld opnemen, kan het zijn dat deze leeg is in drukke periodes. Gelukkig kun je overal pinnen…

Niet leuk, maar wel spectaculair: als je gezondheid het laat afweten, is er een huisartsenpost in West-Terschelling. Is ziekenhuisopname gewenst, word je per ambulance en helikopter naar Leeuwarden of Sneek getransporteerd.

Zou je ook graag eens naar het Oerol-festival willen? Of juist liever in een andere tijd van het jaar naar Terschelling? Neem dan contact met me op. Voor een verblijf tijdens Oerol is vroeg boeken trouwens aan te raden. En anders toch maar in die volle tram naar de kust…