Blue Cruise langs de Turkse kust, “More than Words”!

Renata Schoon op 17 April 2013
In 3 uur vlieg ik van Schiphol naar Bodrum om daar 4 dagen te genieten aan boord van het schip “Borina”. De Borina is een luxe 16-persoonszeilschip (ook wel gulet genoemd). Bij aankomst op de luchthaven van Bodrum staat de transferbus klaar en met een half uur zijn we in de haven van Bodrum. We worden hier opgewacht door de enthousiaste bemanning en krijgen een heerlijk glas champagne met wat hapjes, wat een geweldig ontvangst!

Genietend van een drankje in de heerlijke zachte kussens op het achterdek, hoor ik de motor aangaan en varen we naar een idyllisch baaitje waar we de 1e nacht zullen doorbrengen. Als de motor uit is, geniet ik van de rust, het kabbelende water en de mooie natuur, heerlijk! Het diner wordt geserveerd op het achterdek en aan alles is gedacht, frisse en moderne kleedjes op tafel, water in mooie flessen, mooie wijnglazen, kortom een prachtig gedekte tafel, het enige dat we hoeven te doen is “genieten” met de hoofdletter G!

De hutten zijn ruim en hebben 2 kleine ramen en in de badkamer (met eigen douche en toilet) nog 1 raampje. De volgende dag worden we gewekt met een vrolijk muziekje en staat het ontbijt voor ons klaar met alles erop en eraan. Je schuift gewoon aan tafel en gaat lekker eten (met o.a. verse jus d’orange, vers fruit en heerlijk brood). De maaltijden zijn iedere dag anders om zo genoeg afwisseling te bieden, de ene dag is dit Turks, de volgende Europees (bijv. als lunch een Club Sandwich) en we hebben ook een diner op het voordek gehad en kregen toen zogeheten “fingerfood”, verschillende soorten kleine smaakvolle hapjes. Als je een week aan boord bent, dan ga je 2 x aan land eten zodat je weer even in een andere omgeving bent.

Afhankelijk van de windrichting bepaalt de kapitein ’s morgens tijdens de briefing met de gasten, de vaarroute. Aan de hand van de zeekaart adviseert hij leuke plekjes en interessante bezienswaardigheden, en zo stel je samen het dagprogramma vast. Wie Turkije niet of nauwelijks kent, zal aangenaam worden verrast door de prachtige natuur, heldere (turquoise) wateren en de oogstrelende baaien die deze kust rijk is. Maar ook authentieke dorpjes met hun inwoners en de bijzondere manier om zich van een bestaan te voorzien en lokale marktjes met geurende specerijen, die de Turkse keuken zo bijzonder maken. We klimmen aan het einde van de dag een heuvel op bij een verlaten baai en genieten van een prachtige zonsondergang boven op de berg, onder het genot van een glas wijn.

Als het schip voor anker ligt, kun je heerlijk in het water plonsen of gebruik maken van de surfplank, de 2 kano’s of gaan snorkelen. Dit is allemaal inbegrepen. Geen zin om actief te zijn? Dan bieden de ligbedden op het voordek een ideale uitkomst, boekje erbij, zonnebril op en je drankje wordt gebracht, wat wil een mens nog meer? De badlakens krijg je aan boord en zijn voorzien van je hutnummer, vergeet je deze dan wordt je badlaken door de bemanning weer naar je hut gebracht. Service staat hier hoog in het vaandel!

Er was 1 dag dat we aardig wat wind hadden en toen begon het echte zeilen en hingen we behoorlijk scheef. In het begin moest ik hier erg aan wennen want ik had nog niet eerder gezeild, maar toen ik eenmaal doorhad dat we niet om zouden slaan, kon ik er ook van genieten! Bijzonder om de bemanning flink in de weer te zien, wat een samenwerking. Vind je het leuk om zelf te zeilen? Je kunt dit altijd overleggen met de bemanning. Tevens zijn er op diverse data themacruises, zoals Yoga, Kids-Cruise, Sing & Sail, Fotografie, Feel Good en nog veel meer. Een Blue Cruise is geschikt voor diverse doelgroepen, van stelletjes, singles en gezinnen tot kleine groepen (zeker ook een aanrader om met een groep vrienden te doen, vanaf 6 personen kun je al een eigen schip huren). Je kunt de zeilvakantie ook verlengen met een verblijf in een hotel of appartement.

We eindigen in de mooie havenstad Bodrum en genieten nog van een drankje op het strand. Daarna volgt het laatste diner op het schip en gaan we weer naar de luchthaven voor de terugreis. Het was een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden want na een verblijf aan boord voel je je zo ontspannen dat je er voorlopig weer even tegenaan kunt!

Ook zin in een heerlijke zeilcruise? Ik informeer je graag! Zonnige zeilgroeten, Renata