Combinatie Zuid-Frankrijk en Corsica

Renata Schoon op 19 July 2016
Dit jaar wilde ik graag met mijn gezin naar Corsica. We besluiten om per eigen vervoer te gaan en eerst een korte week in Zuid-Frankrijk te verblijven, vlakbij Fréjus op een grote camping voorzien van alle gemakken. Je kunt hier bijvoorbeeld overnachten in een luxe stacaravan met veranda, met voldoende schaduw door de diverse pijnbomen.

In de directe omgeving kun je diverse dingen ondernemen, waaronder wandelingen door prachtige gebieden of 1 van de mooie steden bezoeken. Wij besluiten om een dag naar Cannes te gaan. Via een mooie kustroute rijden we naar deze stad. De stad Cannes telt twee havens, Port Pierre Canto en Vieux Port. Beide havens liggen vol met indrukwekkende jachten en hebben voldoende capaciteit voor de vele luxe jachten die Cannes aandoen. Zowel Port Pierre Canto als Vieux Port liggen beide aan de gezellige en druk bezochte Boulevard de la Croisette. Aan deze boulevard vind je beroemde luxe hotels, exclusieve kledingwinkels, dure restaurants en heel veel palmbomen. Le Suquet is het oude gedeelte van Cannes en ligt op de heuvel Suquet bij de oude haven. Je loopt hier door romantische straatjes naar de top van de heuvel. Op de top van de heuvel staan een oude kerk, een kasteel en middeleeuwse verdedigingsmuren. Je hebt boven een prachtig uitzicht op Cannes en de Middellandse Zee!

Na 5 dagen rijden we naar Nice voor de overtocht naar Corsica. Op de heenreis hebben we een dagovertocht en op de boot is voldoende te doen. Deze tocht duurt ca. 6 uur, einde van de middag komen we aan in Bastia. Hier vandaag moeten we nog even rijden naar ons volgende verblijf. Wederom op een camping, maar dan kleinschalig. Ditmaal ook in een luxe stacaravan met overdekte veranda. De camping ligt direct aan het mooie strand van de Costa Serena in Ghisonaccia.

De Fransen Corsica ook wel “Ile de la beauté” en het wordt ons al snel duidelijk waarom. Hier wordt niet hard gereden, de natuur is prachtig en het eiland ademt een en al sfeer en rust uit.

Een van de eerste uitjes is een bezoek aan het gezellige stadje Corte. We rijden via bochtige bergwegen en komen langs diverse kleine dorpje. Via vele traptreden kom je bij de citadel en kun je genieten van de toren en het prachtige uitzicht. Na een heerlijke Cappuccino voorzien van een Franse lekkernij gaan we weer op pad. Op advies van de Tourist Info rijden we naar de Vallei van Restonica, in de buurt van Corte. Je kunt hier namelijk een mooie wandeling maken. In het hart van Corsica ontspringt de Restonica op 1711 m hoogte bij het Melomeer in het Rotondomassief. Daarna tuimelt de wilde bergrivier 15 km lang door de bossen naar Corte, zigzaggend tussen dikke, zon verwarmde rotsen en veel natuurlijke bekkens waar je kunt zwemmen. De weg er naartoe is prachtig en we ontdekten het ene na het andere mooie uitzicht. Echter was het ook goed opletten, want de weg was erg smal. Om verder te mogen naar de parking betaal je ca. € 5 (dit is tevens een vergoeding die tegemoet komt aan het onderhoud van dit gebied). Even goed insmeren en op naar het Melomeer (Melu). Het pad liep parallel aan de rivier, omgeven door hoge rotsen met stevige bomen en hier en daar kom je kleine watervalletjes en ezels en koeien tegen. Na ongeveer een half uur begon het klauterwerk. Blij met onze bergschoenen! Na deze klim kwamen we bij het Melomeer. Prachtig mooi omgeven door rotsen. Dit was het zeker waard!

Uiteraard mag een bezoek aan de bijzondere stad Bonifacio niet missen. Deze stad in het uiterste zuiden is gebouwd op een massieve rots en ligt wel 80 meter hoger dan de zee. Bij aankomst besluiten we om eerst een boottochtje te maken langs de kliffen, de citadel en een grot. Het was ook erg indrukwekkend om de citadel en de kliffen vanaf het water te zien. Het water is ook prachtig lichtblauw van kleur. Als je zelf een boot wilt huren, heb je een vaarbewijs nodig i.v.m. de diepte van de zee. Na de boottocht gaan we met een toeristentreintje via een steile weg naar de Citadel. Eenmaal boven hadden we een mooi uitzicht over de zee en de rotsen. In de citadel kun je heerlijk slenteren door allerlei straatjes en genieten van de gezelligheid. In het midden van de citadel bevonden zich de terrasjes, bakkertjes en toeristenwinkels. We besluiten om hier te lunchen en genieten van het mooie uitzicht over de zee.

We gaan ook een dagje naar Ghisoni, via wederom een prachtige route door de bergen. Er is hier een avonturenpark, waar je kunt boomklimmen en tokkelen. Voor jong en oud leuk om te doen en er zijn 2 verschillende routes, de 2e is voor de waaghalzen. Tevens is er een apart gedeelte voor kleine kinderen. Wij hebben dit al in meerdere landen gedaan, maar deze spant wel de kroon, wat een prachtig gebied.

Een erg leuke stad is Ajaccio, aan de westkant van het eiland. Dit is de geboorteplaats van Napoleon en door de hele stad vind je dan ook standbeelden en andere sporen van hem. Wij gaan met een toeristentreintje en gids door de stad en krijgen de nodige uitleg bij diverse stoppunten. Ga zeker ook naar de lokale markt en geniet van de diverse Corsicaanse lekkernijen. Daarnaast kun je ook genieten van de diverse strandjes bij de stad.

Corsica is een prachtig eiland. Wij hebben intens genoten van de diversiteit van de natuur: valleien, kliffen, bergen, hoge rotspunten, grote en knoestige bomen, watervallen, de maquis die overal aanwezig is, de zee, de stilte, te veel om op te noemen. Wij verbleven op 1 plaats, maar ik zou eerder aanraden om op 2 of 3 plaatsen te verblijven, want de afstanden onderling gaan veelal via bergwegen en dat vergt de nodige tijd.

Via Bastia nemen wij na 2 weken de nachtboot terug. We gaan op tijd naar Bastia om nog even een glimp op te vangen van deze mooie stad en genieten aan het strand van de laatste uurtjes zon. Aan het einde van de middag checken we in op de boot. We hebben een 4-persoonsbuitenhut met eigen douche en toilet. De bedden zijn opgemaakt en slapen prima. De volgende ochtend kunnen we genieten van het uitzicht op Toulon. We hebben bewust de overtocht naar Toulon gemaakt, omdat we dan vanuit daar zo de snelweg op kunnen. Aangezien je al heel vroeg aankomt, besluiten we om onderweg ergens te ontbijten. Daarna vervolgen we onze weg richting Nederland. Wij rijden beide en dan is het prima te doen om in 1 keer terug te rijden.

Corsica is prima te combineren met Frankrijk, maar ook met Italië, want daar vandaan gaan ook overtochten naar dit mooie eiland. Ik vertel je er graag meer over!