Costa Dorada, oftewel: “De gouden kust”

Renata Schoon op 10 July 2009
De Costa Dorada doet haar naam eer aan, want hier vind je mooie, goudgele, kilometerslange zandstranden! Omdat de stranden langzaam in zee aflopen, zijn ze ook zeer geschikt voor kleine kinderen.

Je kunt natuurlijk met het vliegtuig reizen, maar wij besluiten per auto te gaan. Echter wel met een overnachting in Frankrijk, want het is ca. 1680 km rijden. We overnachten in Clermont Ferrand, een gezellige plaats waar je heerlijk kunt relaxen in het stadspark (er zijn meerdere speeltuintjes, dus de kinderen kunnen zich ook even uitleven) en lekker eten in de stad.

Onze eindbestemming is het plaatsje Calafell /Coma Ruga. We verblijven in een huisje op Camping Vendrell Platja, op ca. 50 meter van het strand (de camping ligt tussen de 2 plaatsen in). Langs het strand loopt een lange boulevard en in ca. 10 minuten ben je lopend in het centrum van Calafell, hier vind je genoeg restaurantjes. De camping heeft een zwembad met 2 glijbanen, een apart kinderbad, restaurant en gezellige animatie (overdag sport en ´s avonds shows). De huisjes zijn eenvoudig, maar verzorgd en hebben een gezellige veranda en heel belangrijk: een airco (vanwege de warmte is het zeker een aanrader om airco te hebben).

De Costa Dorada heeft veel te bieden, denk maar aan de stranden, de culturele bezienswaardigheden zoals Barcelona, Tarragona en de cistercienzerkloosters. Er is heel veel natuur zoals bergen, stuwmeren en de delta de Ebro en uiteraard ook vertier in waterparken en het bekende Port Aventura (attractiepark).

In het binnenland, de Cordillera Litoral, vind je de prachtige bergketens van Prades en Montsant en Tortosa-Beiset met het hoogste punt van de provincie, de Mont Caro 1441 m hoog. Verscholen tussen deze bergen vind je kleine dorpjes, kloosters, riviertjes en bossen, ideaal dus om te ontdekken met de auto of al wandelend. Vergeet zeker het bergklooster van Montserrat niet! Heel bijzonder, per kabelbaan ga je naar je het klooster. Dit is midden in de bergen (heel apart gevormde bergen). Het blijkt dat hier vroeger water was en daardoor zijn de rotsen zo apart uitgesleten. Erg mooi om te zien. We gaan nog een stukje hoger met een tandradbaan en maken een paar korte wandelingen met prachtige uitzichten!

Vanuit Calafell is Barcelona prima te doen per trein en je komt in het hartje van de stad aan. Deze stad blijft 1 van mijn favoriete steden, want er is zoveel te dien en te doen! We zijn er dan ook tijdens deze vakantie 2 keer geweest. In de dierentuin kun je namelijk makkelijk een dag vertoeven en met kinderen is dit zeker een aanrader! De andere dag besluiten we de stad per Bus Touristique te verkennen (2 routes, waarbij je bij verschillende bezienswaardigheden kunt in- en uitstappen). Een aanrader is om je treinticket in combinatie met de Bus Touristique te kopen (speciale aanbieding). We eten ´s avonds heerlijke tapas in de buurt van de Ramblas.

Een andere mooie plaats is Tarragona. Aan het einde van de lange Rambla ligt het Balkon van de Middellandse zee met een fantastisch uitzicht over de zee met rechts de haven en links het Amfitheater. Naast dit indrukwekkende theater zijn er ook nog het Forum en Circus te bekijken, die uit de Romeinse tijd stammen. Je kunt het beste de stad te voet bekijken zodat je alle kleine details kunt zien en echt de sfeer kunt proeven van deze oude stad. In het plaatsje Coma Ruga vind je het “Parc Aventura”, een actief park waar je kunt ziplinen (met een katrol van boom naar boom zwieren) en boomklimmen. Er zijn verschillende parcours en voor de kleintjes is er een apart gedeelte (vanaf 5 jaar en minimaal 1 meter lang zijn). Als je het nog nooit hebt gedaan, krijg je eerst een uitleg. Het is erg leuk om te doen en ook onze jongste zoon van 5 jaar vermaakt zich prima!

In de diverse plaatsjes is er altijd wel een lokale markt te vinden, hier kun je van alles krijgen. Bij de receptie van onze camping hangt een lijst waarop je kunt zien op welke dagen en in welke plaats er markt is.

Wil je ook genieten van het heerlijke Spaanse leven? Op je veranda in de warme zon, genietend van verse olijfjes en een lekkere koele rosé of Spaans biertje? Neem dan contact met mij op, want ik help je graag!

Zonnige reisgroeten, Renata