De Turkse Rivièra

Renata Schoon op 10 April 2010
De Turkse Rivièra wordt ook wel de "Turquoise Kust" genoemd, vanwege de kleur van de zee. Antalya is de hoofdstad van deze provincie en hier is tevens het vliegveld. Ten oosten van deze stad liggen de badplaatsen Belek, Side en Alanya en ten zuiden de badplaats Kemer. De kust heeft grote baaien met lange, brede stranden. In het achterland ligt het imposante Taurusgebergte dat de kust beschermt tegen koele winden uit het binnenland.

Bij de Turkse Rivièra wordt er vaak gedacht aan zon, zee en strand. Dit beeld klopt ook wel, maar dit gebied heeft ook nog een hele andere kant. Namelijk het culturele erfgoed. In Pamukkale vind je de beroemde kalksteenterrassen. In Perge kun je een oude opgegraven stad bezoeken. Wil je een bezoekje brengen aan watervallen? Ga dan naar Düden, Manavgat of Kursunlu. Hou je van actief? Dan is het een aanrader om bij Manavgat te gaan raften!

Het gebied kent een Middellandse Zeeklimaat met stralende zomers en zachte winters. Kemer is een moderne badplaats ten zuiden van Antalya. Bijzonder is de ligging tussen de hoge bergen van de Taurus en het heldere water van de Middellandse Zee. Je vind hier alleen geen zandstranden, maar voornamelijk kiezelstranden. Het centrum van Kemer is deels autovrij en dat maakt winkelen en slenteren door de sfeervolle straten van Kemer lekker rustig. Kemer was ooit een vissersdorp maar is nu uitgegroeid tot een echte vakantiestad. Op nog geen 10 km van Kemer vind je de watervallen van Göynük en die zijn zeker een bezoekje waard. In deze plaats bevindt zich ook hotel Vogue Avantgarde, een smaakvol hotel met genoeg mogelijkheden en een geweldige Spa!

In Kemer zelf bezoeken we ook nog een aantal hotels: Orange County, Fame Residence en Le Jardin. Vanuit Kemer rijden we naar Finike, een klein havenplaatsje met lange zandstranden die langzaam aflopen in zee, ideaal voor kleine kinderen. Behalve de sinaasappel is Finike ook zeer bekend om haar marmer productie. Het marmer uit de omgeving wordt onder andere naar Italië uitgevoerd. Ook vind je hier talloze souvenirs van marmer! De afstand van de luchthaven naar Finike is ca. 2 uur. We bezoeken Presa di Finica, uitermate geschikt voor families met kinderen en oudere stellen. Leuk om te weten, is dat er in april/mei schildpadden op het strand zijn. Er worden diverse activiteiten gedaan en je kunt er ook fietsen huren, wat zeker een aanrader is. Daarnaast kun je er ook paardrijden en als je gevorderd bent, mag je ook over het strand rijden. Wij slapen hier zelf ook de 1e nacht.

De volgende dag gaan we terug richting Antalya, ook wel de parel van de Turkse Rivièra genoemd. Het is een kleurrijke stad waar cultuur, natuur, sport en strand samen komen. Jev vind hier het trendy hotel Hillside Su. Vervolgens gaan we naar het dichtbijgelegen Lara, een badplaats speciaal gebouwd voor het toerisme. Lara heeft een lang zandstrand en kent een aantal shopping centra. We bezoeken Hotel Titanic, Delfin Palace, Kervansaray Kundu, WOW Topkapi Palace Kundu en het superdeluxe Mardan Palace. We verblijven deze nacht in Hotel Baia Lara, een prima hotel.

In Belek tref je naast de vele golfbanen ook een prachtige natuur aan. Zandduinen die begroeid zijn met pijnbomen, prachtige stranden en eucalyptuswouden vormen het landschap rondom Belek in Turkije. Je kunt hier een jeepsafari maken door het achterland of ga op excursie naar Aspendos (een oud amfitheater voor ca. 15.000 personen). We bezoeken hier Barcelo TAT Beach (ruime tuin met ligbedden) en Rixos Premium Belek (prachtig hotel met een ruime ruin en vele mogelijkheden voor vertier).

Eenmaal in Side aangekomen bezoeken we het gezellig centrum met vele winkeltjes, restaurants, de haven en de opgravingen en restanten van de Apollo tempel. Daarna bekijken we Hotel Linda in Side Sorgun (een wat eenvoudigere accommodatie, maar wel netjes) en Asteria Sorgun (mooi hotel met veel mogelijkheden, vernieuwd zwembad met 2 bubbelbanken en daarnaast 2 glijbanen en een apart kinderbad, door de tuin loop je naar het mooie strand). Side Sorgun is uitermate geschikt voor fietsen, wandelen en paardrijden (groene omgeving). Vervolgens bezoeken we Side Kum in Kumköy en Side West Resort in Colakli. Onze laatste nacht verblijven we in Sueno Beach in Side, een prima verzorgd hotel met 6 zwembaden, een lunapark en nog veel meer activiteiten.

Natuurlijk heb ik nog veel meer informatie over de hotels die ik heb bezocht, maar dat past niet in dit verslag. Uiteraard kunt u contact met mij opnemen voor meer informatie, ik help u graag!

Elveda! (Oftewel: tot ziens!)