Ervaar Berlijn!

Renata Schoon op 15 March 2005
Berlijn is een stad met een indrukwekkende geschiedenis en veel tegenstellingen.

Je ziet hier oude gebouwen rustig staan tussen moderne architectuur, de grijze flats in voormalig Oost-Duitsland en dan om de hoek de futuristische Potsdamer Platz met het Sony-Center en natuurlijk niet te vergeten de authentieke Biergartens! Uitgaan is ook geen probleem, want er zijn genoeg hippe clubs te vinden. Vooral de Kurfürstendamm is “the place to be”! Ooit was dit een ruiterpad in een groene omgeving. Nu is het een drukke boulevard, de inkoopmijl van de West-City. Op de Ku’damm, zoals de Kurfürstendamm genoemd wordt, kun je je koopwoede botvieren en de meeste winkels en warenhuizen sluiten pas om 20.00 uur!

Maar ook in het oostelijk deel van Berlijn kun je heerlijk winkelen. Bijvoorbeeld in de omgeving van de Hackescher Markt, tussen Alexander Platz en de Friedrichstrasse. Hier vind je hippe boetiekjes, trendy woonaccessoires, kleine meubelzaken met leuke etalages en diverse restaurants en terrasjes.

Op de Tauentzienstrasse is het bekende warenhuis KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) gevestigd. Erg indrukwekkend, wat een mega-warenhuis is dit! De prijzen zijn er echter ook wel naar, maar het is alleen al leuk om hier even een kijkje te nemen. Het is een statig warenhuis á la Harrods met 60.000 m2 winkelvloer op acht etages. Op de bovenste etage vind je heel veel culinaire delicatessen uit de hele wereld, om van te watertanden. De U-bahn halte Wittenbergplatz ligt er pal naast.

De meest chique (kleding)winkels en winkelpassages vind je op de Friedrichstrasse en de zijstraten daarvan. Winkelen in dit deel van Berlijn kun je ook goed combineren met een bezoek aan de Brandenburger Tor, Potsdammer Platz of Checkpoint Charlie.

Een aparte excursie is een Trabi-safari! Je mag dan zelf rijden (nou ja, zeg maar pruttelen) in een Trabant. Onderweg geeft de gids door middel van een mobilofoon uitleg over de bezienswaardigheden. Het rijden is wel even wennen hoor. Je hebt het gevoel dat je richtingaanwijzer er ieder moment vanaf kan vallen en je versnelling zit aan het stuur en gaat niet altijd even soepel, waardoor je af en toe piepend door de bochten gaat. Maar het is wel een belevenis!

Wat natuurlijk het meest opvalt, zijn de grenzen van de voormalige “muur”. Deze zie je nog d.m.v. “kinderkopjes” (dat zijn kleine keitjes) op de weg.

De stad is vier keer groter dan Parijs en heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Het aanbod is enorm, van cultuur tot nachtclubs en dansfuiven. En Berlijn is de klok rond open!

Het is makkelijk om per trein naar Berlijn te reizen, want je komt in het hart van het centrum aan. Aanrader is om een Berlin Welcom Card bij te boeken. Deze kaart is onmisbaar, aangezien de bezienswaardigheden van Berlijn niet op loopafstand liggen. Vanaf het moment van afstempelen kun je onbeperkt reizen met de tram, bus, metro en S-Bahn. Tevens kun je aantrekkelijke kortingen op musea, diverse rondleidingen, rondvaarten, theatervoorstellingen en restaurants krijgen (gemiddeld 25%).

Graag geef ik u tips over hotels en bezienswaardigheden in Berlijn. Neem gerust contact op als u plannen heeft voor een stedentrip naar Berlijn. Het is in ieder geval zeer zeker een aanrader!