Indrukwekkend Israël!

Renata Schoon op 23 June 2011
Israël: mooie stranden, blauwe zee, en voldoende bezienswaardigheden, kortom een bestemming die ik graag een keer wilde zien.

Na late aankomst in Tel Aviv gaan we gelijk door naar Jeruzalem voor de eerste overnachting. De volgende ochtend worden we wakker met de zon op het raam, heerlijk. We gaan vandaag de oude stad bekijken en starten bij de Olijfberg, vanwaar we een schitterend uitzicht hebben over de stad! Daarna bezoeken we de Kerk van Alle Naties (een Rooms-Katholieke kerk op de Olijfberg in Jeruzalem, naast de Hof van Getsemane, de tuin waarin Jezus Christus de nacht voor zijn kruisiging een tijd doorbracht; in de kerk worden stenen bewaard waarop Jezus die nacht gebeden zou hebben). Vervolgens gaan we naar de Klaagmuur, erg indrukwekkend al die mensen die hier komen om te bidden en om een briefje (met daarop een wens) in de muur te stoppen. We lopen door kleine straatjes en de Via Dolorosa (de straat die Jezus volgens de overlevering gelopen heeft met zijn kruis) en ondertussen krijgen we uitleg van onze enthousiaste gids.

Na de lunch gaan we naar Bethlehem, waar het alom bekende verhaal van de geboorte van Jezus heeft plaats gevonden. Paspoort bij de hand, want die heb je nodig omdat Bethlehem Palestijns grondgebied is. Ik ben Rooms Katholiek opgevoed en dit maakt toch wel enige indruk op me, na alle verhalen van vroeger zie ik de dingen nu “echt”, heel bijzonder.

Hierna rijden we naar de Dode Zee. Natuurlijk gaan we even zwemmen of eigenlijk “drijven” in de Dode Zee. Dat is toch wel een zeer bijzondere ervaring, wat je echt een keer gedaan moet hebben! De volgende dag vroeg op voor de rit naar Masada, een groot fort met een fantastisch uitzicht. Masada was vroeger een stad boven op de top van een berg die werd geleid door Koning Herodes. Je gaat met een gondel naar boven (je kunt ook lopen, maar gezien de hitte lijkt ons dat niet zo´n strak plan) en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de rotsformaties, woestijn, Dode Zee en Jordanië.

Onderweg naar Eilat stoppen we in National Park Timna voor de lunch. Deze bestaat uit allerlei kleine hapjes die je met brood kunt eten, heerlijk! We vervolgen onze weg en overal waar ik kijk, zie ik woestijn, een heel aparte gewaarwording. Aangekomen in Eilat, bezoeken we het Onderwater Observatorium waar we de vele kleurrijke vissen en schitterende koraalriffen zien. Daarna is er tijd om te genieten van Dolphin Reef, een prachtig strand en tevens thuisbasis van de dolfijnen. Je kunt hier ook met de dolfijnen zwemmen. Ik heb dit op Cuba al eens mogen ervaren en het is zeker een aanrader. Dit keer bungel ik gewoon heerlijk met mijn benen in het water en geniet van de spelende dolfijnen. Na het diner slenteren we heerlijk over de boulevard, bekijken de diverse winkeltjes (je kunt je hart ophalen hier) en lopen langs de gezellige haven.

Na 2 dagen cultuur snuiven, is het tijd om diverse hotels te bekijken. Of je nou een All Inclusive hotel wilt of een appartement op basis van logies, beide is mogelijk. Het is niet nodig om op basis van All Inclusive te verblijven, want op de boulevard zijn genoeg heerlijke restaurants te vinden of geniet eens van een lekker broodje Falafel. Hou er wel rekening mee dat het prijsniveau te vergelijken is met Nederland. We vliegen terug via Tel Aviv en maken we nog een korte rit met de bus om een glimp op te vangen van het stadsleven en het strand (wat er overigens ook goed uitziet). Jammer dat we niet meer tijd hebben om deze stad te verkennen, nou ja wel een goede reden om nog eens een stedentrip hier naartoe te maken, want dat is zeker de moeite waard.

Als je Israël verlaat, moet je rekening houden met een lange incheckprocedure. Bij de controlepunten word je ook van alles gevraagd en kijk niet raar op als ze al je spullen doorzoeken, dat is daar heel normaal. Het heeft geen zin om je daarover druk te maken, dan duurt het allemaal nog veel langer. Zorg er in ieder geval voor dat je geen rare spullen bij je hebt en als je dingen hebt gekocht, bewaar dan de bonnen als bewijs.

Ben je op zoek naar een ontspannen zonvakantie of wil je juist diverse historische, archeologische en religieuze hoogtepunten zien, dan is Israël zeker een geschikte bestemming! Ik vertel je er graag meer over.