Istanbul, een stad op 2 continenten…

Renata Schoon op 01 April 2011
Op de grens tussen Azië en Europa, ligt een stad van contrasten. Moskeetjes en cafeetjes, duizend jaar oude bazaars en reusachtige designerstores. Istanbul is een moderne mega-stad met oude charme. Beide continenten worden door een imposante brug over de Bosporus met elkaar verbonden. De stad telt maar liefst meer dan 18 miljoen inwoners.

De stad is de hoofdstad geweest van drie grote rijken: het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en als laatste het Ottomaanse Rijk en dit uit zich ook in de diverse bezienswaardigheden.

De Blauwe Moskee heet eigenlijk “Sultan Ahmet Cami” en dankt zijn bijnaam aan de kleur van de blauwe geglazuurde tegeltjes. Het is een moskee met zes minaretten. Je kunt de moskee bezoeken maar dan moet je wel je schoenen uittrekken en let erop dat je niet te bloot gekleed bent.

Nabij de Blauwe Moskee bevindt zich het Hippodroom, een plein met een ovale vorm, dat afkomstig is van zijn vroegere functie, namelijk een paardenrenbaan.

Tussen het Hippodroom en de Hagia Sophia bevindt zich de toegang tot een groots ondergronds waterreservoir: Basilica Cisterne, ook wel Yerebatan Sarnici genoemd. Ze deden dienst als wateropslagplaats en wordt ondersteund door 336 pilaren, een unieke bezienswaardigheid. Er zijn paden aangelegd boven het water en door de combinatie van licht en muziek en de omgeving hangt er een bijzonder sfeer.

De Hagia Sophia was eerst een basiliek, toen een moskee en is nu een museum. De indrukwekkende koepel en vier minaretten zijn vanaf elke heuvel in Istanbul te zien.

Het Topkapi paleis was 400 jaar lang de residentie van de Ottomaanse sultans. Nu huist er een indrukwekkend museum. In de harem verbleven 400 vrouwen en ook dit deel kan bezocht worden. Neem er de tijd voor, want je kunt je in het Topkapi paleis rustig 4 uur vermaken en het uitzicht vanuit de tuin is fantastisch!

Dit is slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden van de stad.

Voor de echte shopliefhebbers mag een bezoek aan de Grote Bazaar niet ontbreken! De overdekte markt telt ca. 4000 winkeltjes en een wirwar van straatjes. Als er geen prijskaartje bij staat, gaat de verkoper er van uit dat je onderhandelt over de prijs. Afdingen is een spel dat de Turken graag meespelen. Bij een serieus prijsoverleg schenkt de winkelier zelfs een kannetje thee om je een goed gevoel te geven, dus neem gerust de tijd. Blijf wel respectvol, het is makkelijk om door te slaan met afdingen, maar de Turkse verkoper zal zeker aangeven als zijn grens is bereikt. De Egyptische Bazaar is zeker ook een bezoek waard, hier vind je tal van kruiden, heerlijk Turks Fruit (een zoete lekkernij) en andere hebbedingetjes.

Middenin de bruisende wijk Taksim ligt een winkelstraat met diverse grote winkels (Beyoglu). Hotel Titanic ligt zeer centraal en heeft een prachtig uitzicht over het drukke Beyoglu. Tevens zijn er vele trendy clubs en bars, waar je in het begin van de avond kunt dineren en later lekker swingen (bijvoorbeeld Club 360)!

Een boottocht over de Bosporus is leuk om een goed beeld van de stad te krijgen en de verschillende delen te zien, zeker een aanrader!

Tijdens mijn reis verbleef ik in Hotel Klas, aan de kant waar de meeste bezienswaardigheden zich bevinden. Een prima hotel, centraal gelegen. Naast dit hotel en Hotel Titanic heb ik nog meer hotels bezocht waar ik u graag over informeer.

Wilt u dus meer over Istanbul weten en de verblijfsmogelijkheden, neem dan contact met mij op want ik help u graag!