Kroatië: Zagreb, de Kvarner regio en Opatija

Renata Schoon op 07 June 2019
Samen met 15 Travel Counsellors heb ik Zagreb en de Kvarner regio (naast de regio Istrië) en Opatija in mei 2019 bezocht, in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau, Croatia Airlines en Sunny Cars. Een deel van Kroatië ken ik al, maar dit deel nog niet. Eerder bezocht ik het land per eigen auto (wat vanuit Nederland met een overnachting onderweg ook prima te doen is), maar dit keer vlieg ik naar Zagreb en maken we een roadtrip en gaan we eilandhoppen. Na aankomst halen we de huurauto’s op waarna we onze reis vervolgen richting de kust. Onderweg bezoeken we een agriturismo in het binnenland waar we een lichte lunch hebben van diverse lokale specialiteiten. Na al dit lekkers rijden we richting de ferry en gaan we naar het eiland Rab. Rab ligt ten zuiden van Krk en ten oosten van Cres en behoort nog net tot de Kvarner regio. Je vindt hier diverse baaien en inhammen, jachthavens en leuke plaatsjes, waaronder Rab stad. Wij verblijven in een mooi hotel nabij Rab stad, je kunt lopend de stad in en bijvoorbeeld even genieten van een heerlijk drankje op een terras met zicht op de haven.

De volgende dag hebben we een stadsbezoek en zien we hoe de lokale lekkernij (Rab Cake) wordt gemaakt en mogen we zelf uiteraard ook even proeven. In de zomer heeft Rab altijd een Middeleeuws event wat een hele happening is (met de bijbehorende kledij, muziek en kruisbogen). Na de lunch in een lokaal restaurant gaan we naar het kleine plaatsje Lopar en bezoeken we nog een accommodatie. Tussendoor pakken we nog een prachtig uitkijkpunt mee (waar je overigens ook zou kunnen lunchen). Vandaag gaan we alweer naar een volgend eiland, eerst nemen we de ferry naar Krk om vervolgens de volgende ferry naar Cres te nemen. Dit eiland ligt in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner. Het zuidelijke deel, de stad Osor, is verbonden met het eiland Losinj door een schraagbrug. Cres biedt een heuvelachtig landschap met in het zuiden olijfbomen en wijngaarden. Een prachtige route om te rijden. Begin van de avond komen we bij ons hotel aan, wederom een mooi hotel direct aan de zee. Na een lange, maar indrukwekkende dag, genieten we van het diner in een nabijgelegen restaurant. Aangezien vanavond de halve finale van het songfestival is, staat de TV op de achtergrond aan zodat we nog een blik op Duncan kunnen werpen. Kroatië is helaas niet door naar de finale, Nederland wel en tegen die tijd zullen wij in Zagreb zijn.

Na een goed ontbijt krijgen we een rondleiding door het hotel en daarna gaan we met de auto’s naar een soort kruidentuin (Mediterranean Fragrance Garden). Hier worden we verwelkomt met een drankje en wat kleine hapjes, zeker de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen. Ik neem nog wat lekkere kruiden mee voor thuis. Lošinj kan bogen op een lange traditie in de zeevaart. De vele zeelui van het eiland brachten van hun verre reizen allerlei exotische plantensoorten mee. In de wateren rond Lošinj komt de dolfijn veel voor. Grote kans dat je hem tegenkomt op een boottochtje naar de omliggende eilandjes (wij zagen ze zelfs op de ferry). Daarom zijn de wateren rond Lošinj ook uitgeroepen tot dolfijnenreservaat. We vervolgen onze weg naar Mali Losinj en bezoeken het museum van Apoxiomenos (gebaseerd op de legende van een bronzen beeld). Na wederom een zeer culinaire lunch hebben we wat vrije tijd om Mali Losinj zelf te bekijken. In het plaatsje Cres gaan we naar een olijfoliefabriek waar we verschillende soorten olijfolie mogen proeven en we krijgen nog een korte rondleiding door de plaats zelf. Er is een gezellige haven met diverse winkeltjes. We rijden verder naar Porozina om daar de ferry naar het vasteland te nemen. Via de Adriatische kustroute gaan we naar het plaatsje Moscenika Draga. Bij het strand worden we ontvangen met een koud wijntje en krijgen we diverse kleine hapjes als avondeten terwijl we de zon zien ondergaan, wat een mooie locatie. Na het eten moeten we nog een klein stukje rijden naar Opatija waar we de nacht doorbrengen in een stadshotel. We nemen nog even een borrel voordat we onze ogen dicht doen en dromen van de mooie dingen die we deze dag hebben meegemaakt.

De nieuwe dag begint met een rondleiding met gids door een deel van Opatija en daarna hebben we nog even wat vrije tijd om zelf de stad te verkennen. Opatija is een badplaats in de regio Istrië, maar ligt wel aan de Kvarner-baai. De promenade aan de kust van Opatija is zo'n 11 kilometer lang en staat vol met bloemen en tropische planten. Je kunt hier genieten van diverse restaurants en gezellige terrasjes. Onze tijd aan de kust zit erop en we rijden naar het binnenland en bezoeken het plaatsje Fuzine. Hier nemen we een kijkje in een grot en lunchen we in een hotel, waarna we onze weg vervolgen richting Zagreb. In de namiddag komen we aan in Zagreb en we hebben de luxe dat we voor het hotel (zeer centraal gelegen en van alle gemakken voorzien) kunnen stoppen waarna onze auto door het personeel wordt geparkeerd in de garage nabij. Even tijd om op te frissen en daarna krijgen we een stadsrondleiding, helaas moet de paraplu mee, want het weer zit ons even niet mee. Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en ligt niet ver van de grens met Slovenië. De stad ligt langs de oever van de Sava rivier en op de helling van de Medvednica berg, dus het vergt wel enig klimwerk hier en daar. Het heeft een rijke geschiedenis en een overvloed van cultuur en is 3 x op een rij uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa! Dus ook leuk voor een stedentrip in december en te genieten van de kerstsfeer! Na de rondleiding hebben we nog heel even vrije tijd en nemen we een borrel in de Oriënt Express Bar, net alsof je echt in de trein zit van de Oriënt Express. We eindigen de avond met een heerlijk diner in een lokaal restaurant en op de terugweg naar het hotel zien we nog net het optreden van Duncan op onze mobiel. De uitslag horen we pas de volgende ochtend en dan blijkt Nederland te hebben gewonnen, super natuurlijk.

We moeten vroeg op voor onze terugvlucht. Na het inleveren van de huurauto’s geven we de ruimbagage af en vliegen we weer naar huis. Wat een geweldig reis vol indrukken en wat een leuke manier om je vakantie te vieren! Uiteraard dan wel in een rustiger tempo dan dat wij deden. Ik help je graag met het plannen van een mooie roadtrip!