Oman: 1001 indrukken!

Renata Schoon op 29 May 2013
De kans om mee te gaan naar het Sultanaat Oman heb ik met beide handen aangegrepen. Een voor mij onbekende bestemming waar ik toch wel erg nieuwsgierig naar was en wat mijn verwachtingen zeker heeft overschreden. Het is authentiek Arabisch en heeft veel te bieden, van uitgestrekte woestijn, mooie stranden, indrukwekkende gebergtes, tropische Wadi’s (oases) tot een prachtige cultuur. Bovendien zijn de Omani erg gastvrij, vaak word je ontvangen met een kopje Khawa (koffie met kardemom) en verse dadels! Met de komst van Sulta Qaboos Bin Said in 1970 is Oman opengesteld voor buitenlandse toeristen.

Na een vlucht van ca. 9 uur (via Zürich en Dubai) komen we in de avond aan op Muscat Airport. De eerste 2 nachten verblijven we in Hotel Shangri-La’s Barr Al Jissah. Na een uitgebreid ontbijt, gaan we op ontdekkingstocht door Muscat. We bezoeken als eerste de Grand Mosque (vrouwen dienen hun haren, polsen en enkels te bedekken). Daarna maken we een korte foto stop bij het paleis van de Sultan, het Al Alam Palace. We bezoeken het particuliere museum Bait Al Zubair (kostuums, wapens, huishoudelijke apparaten en maquettes) en gaan vervolgens naar de Mutrah Souq waar de oosterse geuren ons al tegemoet komen. Je vindt hier smalle straatjes en sfeervolle winkeltjes met onder meer gekleurde lantaarns, aardewerken vazen, zakken vol specerijen, wierook en goudkleurige olielampjes. De temperatuur begint al aardig op te lopen en het is dan ook heerlijk om de middag ter vrije besteding te hebben. We genieten van een heerlijke cocktail bij het zwembad! Alcohol drinken is bij de wet verboden en is sowieso erg duur. Bij veel restaurants en hotels is het echter wel toegestaan om alcohol te schenken.

De volgende ochtend gaan we vroeg op pad en vervolgen we onze weg met jeeps met chauffeurs (in officiële klederdracht, een geborduurde “kumah” op hun hoofd en ze dragen een “dishdasha”, een lang wit gewaad). De Omani vrouwen gaan vaak gekleed in mooie gekleurde lange jurken en ze zijn gesluierd. En dan 10 jeeps achter elkaar op pad, geweldig! Benzine is hier heel goedkoop, slechts € 0,25 per liter! We bezoeken de geitenmarkt in Nizwa en het fort en in de woestijn bezoeken we nog een Bedoeïnen familie. Die avond slapen we in een tentenkamp in de woestijn “Wahiba Sands”. Na de incheck genieten we van een prachtige zonsondergang. Later op de avond bewonderen we de schitterende sterrenhemel, zoveel sterren heb ik nog nooit bij elkaar gezien, wat bijzonder. Na een broeierige nacht doe ik onze tent open en kijk recht in de ogen van een kameel, dat is weer eens wat anders. Na het ontbijt stappen we in de jeeps en gaan we “dune-bashen”. Oftewel: met 4WD’s racen over de zandduinen, een echte adrenalinekick! Je scheurt omhoog om vervolgens supersteil naar beneden te gaan waarbij je het gevoel hebt dat de auto omvalt…. De chauffeur is niets te gek, een onvergetelijke ervaring die ik iedereen kan aanraden. Hierna is het tijd voor verfrissing in Wadi Bani Khalid, een prachtige oase met turquoise water waarin je kunt zwemmen. In Oman vind je meer van dit soort Wadi’s (of Oases), ideale plekken om te picknicken, zwemmen, wandelen of relaxen. Onze dag eindigt in het Rass Al Jins Turtle Reserve, een broedplaats voor reuzenschildpadden. Je kunt zowel ’s avonds als bij zonsopkomst op excursie om deze dieren te spotten (we hebben schildpadden gezien die hun eieren legden, toedekten met zand en zich weer naar de zee sleepten, wat een oer-gevoel komt er omhoog als je dit ziet, prachtig). In de ochtend mag je ook foto’s maken, dus dat is zeker een aanrader!

De volgende dag is alweer de laatste dag in Oman. Via het Wadi Tiwi, Wadi Ash Shab, de havenstad Sur en een bijzonder natuurlandschap rijden we terug naar Muscat. In het mooie Al Bustan Palace Ritz Carlton mogen we na een heerlijke lunch nog genieten bij het zwembad. In de avond bezoeken we The Chedi Muscat, ook een schitterend hotel. We sluiten hier de avond af met een heerlijk diner en daarna gaan we naar de luchthaven voor onze terugreis.

Je kunt Oman het beste bezoeken in de periode van oktober t/m april, want dan is het nog niet te warm. In de zomer kan het namelijk al snel boven de 40 graden worden. Mijn advies is om eerst het land te verkennen en dan nog een paar dagen aan het strand te genieten.

Wil je meer weten over deze bijzondere bestemming? Ik vertel je er graag meer over!