Ontdek Scandinavië!

Renata Schoon op 25 August 2007
Scandinavië bestaat uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Tijdens een studiereis heb ik het prachtige Zweden en Noorwegen bezocht.

Vanuit Kiel varen we naar naar Göteborg met één van de grootste ferry’s van Stena Line, de “Stena Scandinavica”. Zorg dat je de volgende ochtend om 08.45 uur buiten op het hoogste dek staat, want dan vaart de ferry onder de brug door bij Göteborg en dat is erg spectaculair!

Tijdens de reis verblijven we in verschillende soorten accommodaties, zodat we zelf kunnen ervaren hoe dat is. Zoals kampeerhutten (eenvoudige, maar oergezellige en typisch Scandinavische accommodatie die het best te vergelijken is met een “trekkershut” in Nederland), vakantiewoningen, appartementen, vrijstaande blokhutten en hotels.

Onze reis begint in Zweden. In Arvika is het Arvika Kanot & Turistcenter. Een kanovakantie in Zweden is uniek. Voor de tochten krijg je een droogton mee. Je kunt met maximaal 3 volwassenen of 2 volwassenen en 1 kind (vanaf ca. 6 jaar) in een kano. Indien het kind geen zwemdiploma heeft, dan krijgt hij/zij een reddingvest aan en anders een zwemvest. De volwassenen dienen ook een zwemvest te dragen. In Stöllet gaan we houtvlotvaren, wat een ervaring! Na een uitgebreide instructie beginnen we met de bouw van onze vlotten. Hierna varen we in een rustig tempo de rivier af, niet te dicht langs de wal, want dan kun je al snel vastlopen op de grond. Doe dit wel met een groepje, want het is nog een heel karwei om het vlot goed te sturen.

Tijdens een prachtige busrit zien we het Zweedse landschap langzaam veranderen in het ruigere Noorse landschap. We bezoeken Lillehammer, waar alles ons nog herinnert aan de Olympische Spelen van 1994. De stad is tegen een berg gebouwd en heeft een mooi stadspark. Al spoedig komen we de 1e trol tegen. Over de trollen zijn vele anekdotes verzonnen. Één daarvan is dat de trollen bang werden zodra ze mensen zagen en dan veranderden in steen. En zo komt Noorwegen aan zijn vele stenen...

Het Hemsedal, ook wel de Scandinavische Alpen genoemd, is een gezellig zomer- en wintersportplaatsje en ligt op ca. 220 km afstand van Oslo. Het vormt de springplank naar de fjorden en is een uitstekende basis voor vele dagtrips. In de zomermaanden kun je hier heerlijk wandelen (o.a. bij de Rjukandefossen waterval). In de wintermaanden vind je er 39 pistes, een enorm snowboardpark en diverse activiteiten zoals ijsklimmen of Kiteskiën. Hemsedal is kindvriendelijk, er zijn veel groene pistes, een skischool en diverse speeltuintjes. Je kunt er vanaf eind november tot ca. begin mei skiën. Het is een aanrader om eens bij Restaurant Peppes Pizza te eten. Tevens zit hiernaast een gezellige en moderne après-ski bar (tijdens de wintermaanden geopend). Wij hebben ´s avonds nog een Elandsafari gemaakt, maar omdat wij met een veel te grote bus waren, hebben we er niet veel gezien. Het is beter om dit met een minibus te doen, zodat je meer kans hebt om Elanden te zien.

Een bezoek aan een Noorse staafkerk mogen we niet missen. Een van de oudste en best bewaarde is de Borgund Stavkyrkje (gebouwd tussen 1150 en 1180 en behoort tot een van Noorwegens grootste bouwkundige bezienswaardigheden, de staafkerk dankt zijn naam aan de aparte bouwstijl). In Laerdal komen we bij de machtige Sognefjord. Deze rivier is de rijkste zalmrivier van Noorwegen. We bezoeken hier het Norsk Villakssenter (het Noorse zalmcentrum). Via de Laerdal Tunnel en de Aurland Fjord rijden we naar Flåm. Deze tunnel is gebouwd tussen 1993 en 2000, is 24,5 km lang en gaat door massief steen. Om de 5 km zie je een helblauw licht, zodat je een soort buiteneffect krijgt. Dit is voornamelijk om je weer een beetje te kunnen oriënteren. In Flåm stappen we over op de beroemde Flåmsbanen die ons naar Myrdal brengt (in ca. 40 minuten overbruggen we een afstand van slechts 20 km, maar het hoogteverschil is maar liefst 865 m). Een spectaculaire rit met fantastische uitzichten. Bij het Myrdal nemen we de reguliere trein naar Geilo, een mondaine plaats voor een luxe en comfortabele vakantie.

Natuurlijk bezoeken we nog Oslo d.m.v. een stadstour en een bezoek aan het Vigeland beeldenpark. Oslo is een fantastische en compacte stad. Veel bezienswaardigheden zijn gemakkelijk en snel te bereiken.

Met Stena Line varen we van Göteborg weer naar Kiel en is onze prachtige reis ten einde.

Mocht u nou ook plannen hebben om deze landen te bezoeken en wilt u meer informatie, neem dan contact met mij op want ik adviseer u graag!