Ontdek "echt" Ierland!

Renata Schoon op 26 September 2012
Met Aer Lingus vlieg ik in ca. 90 minuten naar Cork, een kleine luchthaven, met een goede en snelle afhandeling. Even de auto ophalen bij de verhuurder en we kunnen op pad.

De 1e stop is Blarney Castle, een kasteel met een geweldig uitzicht en mooie tuinen (ik verbaas me erover hoeveel er nog in bloei staat, erg mooi). Na een heerlijke lunch gaan we naar Cobh. Vroeger vertrokken de mensen hier vandaan om de “Nieuwe Wereld” (Amerika) te ontdekken. Helaas overleefde men deze overtocht vaak niet. In het Cobh Heritage Centre wordt dit verleden uitgebeeld. Tevens is hier een expositie over de Titanic (Cobh was de laatste vertrekhaven van de Titanic). Aan het einde van de dag arriveren we in het kunstenaarsdorp Kinsale, voor de overnachting. In ons hotel genieten we nog van live muziek in de Ierse Pub en drinken we een “Guinness”, het typische Ierse bier wat je zeker een keer geprobeerd moet hebben!

De volgende dag rijden we via Clonakilty en Skibereen naar Baltimore, een pittoresk havenplaatsje aan de ruige zuidwestkust, wat tevens bekend staat om het zeilen en het is ook mogelijk om Walvissen en Zeehonden te spotten. Na de lunch vervolgen we onze weg en bezoeken Mizen Head, Ierlands meest zuidwestelijke punt. We maken een korte wandeling en genieten van de wilde zee die tegen de kliffen beukt. De volgende stop is Bantry House, een klassiek huis met een mooie tuin (cultureel erfgoed), wat je kunt bekijken. Het was de bedoeling om hierna Garnish Island te bezoeken (met mooie tuinen), maar helaas hebben we al veel tijd verloren en maken we alleen een korte boottocht. In deze omgeving vind je veel zeehonden. ’s Avonds dineren we in het Wild Garlic Restaurant in Kenmare, wat een verwennerij en zeker een aanrader! Kemare is een leuk plaatsje met gekleurde winkeltjes/huizen en traditionele uithangborden.

De 3e dag rijden we “De Ring of Kerry”. In de drukke periode, vanaf eind mei, is het verstandig om deze route van Oost naar West te rijden. Je rijdt dan met de stroom mee. Inhalen en passeren is haast niet mogelijk want de wegen zijn erg smal! Onderweg bezoeken we Staigue Fort, dit stenen fort is één van de grootste ronde forten van Ierland. Daarna rijden we verder naar Killarney National Park en genieten we van het uitzicht bij Ladies View en Moll’s Gap. Bijzonder is dat een jongen op een doedelzak speelt, waardoor je Ierland “echt” beleeft. We overnachten in een centraal gelegen hotel in de plaats Killarney.

Op dag 4 beginnen we met een bezoek aan “Muckross House” (in Killarney), gelegen aan een prachtig meer. Je kunt hier een rondleiding door het landhuis krijgen, de traditionele farmhouses bekijken en een ritje met een paardenkoets naar Killarney National Park maken. Bij Tarbert gaan we per ferry naar Killimer en ik ben blij als ik de auto goed op de ferry krijg (blijft toch spannend links rijden en dan ook nog parkeren op een smalle strook van een ferryboot). Op naar de “Cliffs of Moher” en wat is het daar druk! Al snel merken we waarom: na een korte klim worden we beloond met een prachtig uitzicht wat je zeker niet mag missen! Hierna gaan we naar de “Doolin Caves” en krijgen we een rondleiding in de grotten en zien een prachtige stalactiet. We rijden via de “De Burren”, dit is een uitgestrekt klaksteenplateau, waar een aantal zeldzame planten groeien. Onderweg komen we zowaar Lama’s tegen. Na een heerlijk diner in the Wild Honey Inn, in Lisdoonvarna, rijden we in het donker naar Ennis, een hele belevenis met de smalle wegen en niet zo geweldige verlichting. Het is beter om overdag te rijden. We overnachten in Ennis, een leuke plaats met smalle straatjes en diverse gezellige pubs. We besluiten om nog even een afzakkertje te nemen voordat we ons bed opzoeken.

Als laatste bezoeken we Bunratty Castle. Dit kasteel is geheel gerenoveerd en er worden hier ook middeleeuwse feesten gegeven. We krijgen een rondleiding door het park en krijgen een goede indruk hoe men vroeger leefde. Hierna rijden we naar de luchthaven van Cork voor onze terugvlucht.

Mijn conclusie van Ierland: prachtige en afwisselende natuur met een zeer mooie en indrukwekkende kust, zeer gastvrije mensen en je kunt er heerlijk eten. Oja en het regent er echt niet altijd, dit is de indruk die men vaak heeft, maar van de 5 dagen dat wij er waren, hebben we slechts 1 kort regenbuitje gehad.

Ik vertel u graag meer over deze mooie bestemming!