Prachtig Kroatië! Dobre Dosli oftewel: Welkom!

Renata Schoon op 23 July 2010
Deze zomer besluiten we om naar Kroatië te gaan. Omdat we een flink stuk moeten rijden, overnachten we op de heenreis in Oostenrijk. Voor Oostenrijk en Slovenië heb je een autobahnvignet nodig en in Kroatië moet je rekening houden met tolwegen. Onderweg is het behoorlijk druk, dus heb je de mogelijkheid om door de weeks aan te komen in plaats van zaterdag, dan is dat zeker een aanrader.

We verblijven 2 weken op Camping Zaton Holiday Village nabij het kleine dorpje Nin, in een luxe stacaravan met heerlijk overdekt houten terras. De Camping ligt direct aan het fijne zandstrand met een glasheldere zee. Dit familiepark geldt als een van de beste campings in Dalmatië en heeft daarvoor al meerdere prijzen ontvangen. Naast de moderne, uitgebreide faciliteiten biedt Camping Zaton een zeer uitgebreid en gevarieerd animatieprogramma. Maar ook op sportief gebied kun je je lusten bot vieren, want er zijn maar liefst 12 tennisbanen en meerdere sportvelden voor onder meer volleybal, basketbal en voetbal. In het hoogseizoen zijn er dagelijks activiteiten voor alle leeftijden, variërend van spelen in het zwembad en op het strand tot feestelijke avondprogramma’s. Tieners zullen zich zeker met elkaar vermaken in de speciaal voor hen opgezette disco bar Saturnus op het terrein van de camping (hiervan ondervind je overigens geen overlast, want het ligt op ruime afstand van de verblijfsplaatsen).

De omgeving is mooi en er is genoeg te zien, bijvoorbeeld het Nationaal Park Krka. In de loop van de jaren heeft rivier de Krka een indrukwekkende canyon gecreëerd in het landschap. Het meest fascinerend zijn gelijknamige watervallen die zich in de diepte storten. Vanuit Skradin gaan we per boot naar het nationaal park en daar aangekomen kun je te voet het park verkennen en in het begin kun je als je wilt ook zwemmen (doe wel waterschoenen aan want er liggen diverse keien in het water).

Zadar, één van de mooiste steden aan de Dalmatische kust, ligt niet ver bij onze camping vandaan. De stad heeft een rijke historische kern met Romeinse, Venetiaanse en Oostenrijkse invloeden. Het historische centrum van de stad bevindt zich op een schiereiland, dat van drie kanten omsloten wordt door de Adriatische zee. Als je van ijs houdt, dan kun je je hart hier ophalen want er zijn ongelooflijk veel ijssalons met de meest fantastische ijscreaties!

Op iets verdere afstand (ca. 2,5 – 3 uur rijden) maar zeker de moeite waard, ligt het Nationaal Park Plitvice. Het watervallen- en merencomplex staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is betoverend mooi. Als je een goede indruk van het park wilt krijgen moet je rekening houden met een stevige wandeling. Er zijn diverse routes waar je uit kunt kiezen, wij besluiten de op één na langste route te lopen gecombineerd met een boottocht van de lage meren naar de hoge meren. De kinderen houden het ook goed vol want er is zoveel te zien onderweg (waaronder heel veel vissen die duidelijk zichtbaar zijn in het heldere water) dat ze eigenlijk automatisch doorlopen. Eenmaal aan het einde gekomen genieten we van een heerlijk broodje hamburger en vervolgens gaan we met een treinbusje naar beneden. Tip: zorg dat je een jasje bij je hebt en een langere broek want het weer kan in dit park zo omslaan en behoorlijk fris worden.

Op korte afstand van de camping vind je het eiland Pag, het langste eiland van Kroatië: 63 km lang en slechts tot 10 km breed. Pag is beroemd om zijn schapen en heerlijke schapenkaas, kantklossen en je vind hier natuurlijke sponzen.

Tip voor een lekker drankje: de Kroatische drank Kruškovac, een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van oranjebitter. De likeur wordt gemaakt van peren. In Kroatië wordt deze likeur meestal door vrouwen gedronken, met ijs of gemixt met 7Up.

Op de terugreis overnachten we in Zuid-Duitsland, een prachtige groene omgeving waar in de winter ook geskied wordt.

Natuurlijk vertel ik je graag meer over de vele mogelijkheden in het prachtige en groene Kroatië, dus bel of mail me voor meer informatie!

Met reislustige groet, Renata

renata@travelcounsellors.nl