Prachtig Sevilla!

Renata Schoon op 21 November 2012
Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en de vierde grootste stad van Spanje. De mix van geschiedenis, architectuur, tradities, feesten en gezelligheid maken van Sevilla de ideale bestemming voor een korte citytrip. Het is een aanrader om de stad in het voor- of najaar te bezoeken, want door de zuidelijke ligging is de temperatuur zeer aangenaam.

Na aankomst nemen we een taxi naar het hotel, gelegen in 1 van de mooiste wijken, Santa Cruz. Hiervandaan kan je makkelijk het centrum te voet ontdekken. Rondom het centrum ontwikkelden zich de typische volkswijken, ideaal om de echte sfeer van de stad op te snuiven. Lekker rondslenteren door de middeleeuwse straatjes en steegjes vol bezienswaardigheden. In de legendarische wijken Arenal, Santa Cruz, Macarena en Triana vind je tal van witte huisjes, oude kloosters en parochiekerken vol kunstschatten. Helaas hebben we wat regen op de 1e dag en gaan we op zoek naar een paraplu. Sevilla heeft gelukkig een grote verscheidenheid aan winkels, dus we vinden het snel. Er zijn leuke boetiekjes, traditionele winkels, souvenirwinkeltjes en wat grotere winkels van bekende merken.

We lunchen op een terrasje bij een van de vele tapasrestaurants en genieten van de heerlijke gerechtjes in combinatie met een glas Sangría. In het hotel mag je gratis gebruik maken van de koffie/thee faciliteiten van de ontbijtruimte. Het avondeten begint wat later op de avond en we besluiten wederom om voor de tapas te gaan. In de nabije omgeving van ons hotel zijn diverse leuke restaurants. Onderweg horen we opeens muziek en zien we op straat een Flamenco danseres en een man op een paard en we besluiten om even te kijken. Sevilla is samen met enkele andere steden in Andalusië de bakermat van de Flamenco. Deze kunstvorm is een unieke mengeling van muziek, zang en dans, die mede zijn oorsprong vindt bij de zigeuners van Triana. In de stad vind je verschillende Flamencotablaos waar je een optreden kunt bijwonen.

De volgende dag maken we een fietstocht met een Nederlandse gids, echt een aanrader! We fietsen eerst naar de wijk Triana, de oude zigeunerwijk. Om bij deze wijk te komen, steek je via een brug de rivier Guadalquivir over. Breng eens een bezoek aan de voedselmarkt in Triana, deze is in de ochtend geopend. De straat “Calle Betis” in Triana (direct naast de rivier) staat bekend om zijn vele lekkere tapasrestaurants en je kunt hier ook heerlijke Paëlla eten! Door de hele stad zie je sinaasappelbomen, de gemeente oogst de sinaasappels en aangezien je ze niet zo kunt opeten, wordt er jam van gemaakt. We fietsen weer terug naar de andere wijken en bezoeken de Universiteit, voorheen was dit de 1e tabaksfabriek in Europa, waar veel zigeunervrouwen hebben gewerkt. Zo ook Carmen, bekend van de opera Carmen. Interessant om haar verhaal te horen, de gids kan ons er veel over vertellen. Uiteraard gaan we ook naar de mooie kathedraal, dit is de grootste Gotische Kathedraal van de wereld (gebouwd op de overblijfselen van een moskee en dat kun je hier en daar nog wel zien). Tevens vind je hier de tombe van Columbus. Onderdeel van de kerk is de Giralda, de bijna 100 meter hoge klokkentoren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Tegenover de kathedraal ligt het algemene archief van Indië (Cultureel Erfgoed), hier vind je de 4 dagboeken van Columbus.

Een andere bezienswaardigheid is Alcazar, het koninklijk paleis van Sevilla met mooie tuinen. Het staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We fietsen verder naar het Plaza de España, een paviljoen wat vroeger werd gebruikt om Spanje te promoten. Nu is het van de overheid en is het een militaire academie. De locatie wordt ook wel voor films gebruikt. Ernaast ligt het Maria Luisa Park, ca. 4 hectare groot en heerlijk om door te wandelen. Bij Kiosko Abilio genieten we van een lekkere Café Latte. Daarna fietsen we terug naar het beginpunt. We komen nog langs de Plaza de Toros, de grootste stierenvechtarena van Spanje, waar je ook een rondleiding kunt krijgen.

Nabij de kathedraal vind je “Taberna de Papelon”, hier kun je heerlijk lunchen, er zijn tapas maar ook diverse soorten broodjes. Het leuke is dat je hier ook echt onder de “locals” bent.

Sevilla heeft een grote indruk op mij achter gelaten en ik ga vast nog een keer terug! Sevilla is overigens prima te combineren met de andere steden in Andalusië. Wil je meer weten over deze prachtige stad en/of de mogelijkheden van een rondreis? Ik vertel je er graag meer over!